mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Dodatkowe zabezpieczenie kredytu

Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
link this post Dodano w 18.04.2009
"CHFKasia":

Pewnie jeszcze nie ma wpisu do hipoteki, ale to już ponad rok!

Powinnaś dostać informację z sądu o dokonaniu wpisu. Musisz potem wziąć wypis z księgi i zanieść do banku. Pamiętaj, że bank zastrzega sobie 14 dni na dokonanie zmiany z czego skwapliwie korzysta. Ja zaniosłem wpis do banku 17 lutego więc dopiero rata za marzec została zmieniona, a w związku z tym, że raty płacone w danym miesiącu są za miesiąc poprzedni odczuję to dopiero pod koniec kwietnia.

pozdrawiam
link this post Dodano w 20.04.2009
"kasska":

ha, dobrze by bylo gdyby mieli ta licencje,
ja nadal czekam na odpowiedz banku, zewszad slysze ze nie mam sie czym martwic, ale stres nadal jest.

polecam artykuł w Rzeczpospolitej.
Warto użyć argumentów tam zawartych, przy uchylaniu się od podpisanego aneksu.

"Płacisz raty? Nie daj się szantażować"
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Placisz-raty-nie-daj-sie-szantazowac-1939652.html
link this post Dodano w 24.04.2009
Witam wszystkich, też jestem osobą która została zmuszona do podpisania Aneksu. Chciałbym zebrać osoby z Poznania i okolic w celu złożenia zbiorowego pozwu sadowego o złamaniu prawa przez polbank i żądania wycofania aneksu ponieważ tylko potwierdzone zeznania kilku osób będą wiarygodne. Mowie tu o tym że wcale jako klienci nie wnioskowaliśmy o zmianę warunków a tylko wtedy bank ma prawo cokolwiek zmieniać. Trzeba koniecznie ujawnić działanie na granicy prawa tej bandyckiej instytucji jaką jest polbank. Zapraszam do kontaktu na adres gilgamex@o2.pl bo tylko razem jesteśmy w stanie coś zdziałać. Myślałem żeby w ostateczności rozdmuchać sprawę w mediach typu "Fakt" i "Uwaga" a jak wiemy reporterzy tych programów lubią takie kąski i zrobić im taki czarny PR że przyparci do muru przywrócą ludziom pierwotne warunki.
ja odpowiedzi na moje oswiadczenie jeszcze nie dostalam...
Myślę że tego typu oświadczenia nic nie dadzą, moim zdaniem trzeba doprowadzić do sytuacji w której bank bojąc się kolejnych pozwów sądowych i złej prasy będzie chciał poprawić swój wizerunek. Zacznie wycofywać się z aneksów ogłaszając wszem i wobec jacy to są wspaniałomyślni. Jedno jest pewne, jeżeli nie będą w tym widzieć żadnych korzyści lub zagrożeń nie kiwną palcem i sprawa się będzie przeciągać aż rozejdzie się po kościach i wszyscy o tym zapomną. Zaś my będziemy płacić dalej wyższe marże. Trzeba sprawę ponownie rozdmuchać i doprowadzić do precendensowych wyroków sądu, nie wierze że sami z siebie odstąpią od realizacji zysków. Chociaż zła opinia i antyreklama jaką sobie tym zrobili może im przynieść dużo więcej strat niż korzyści.
"Gilgamex":

Myślę że tego typu oświadczenia nic nie dadzą, moim zdaniem trzeba doprowadzić do sytuacji w której bank bojąc się kolejnych pozwów sądowych i złej prasy będzie chciał poprawić swój wizerunek. Zacznie wycofywać się z aneksów ogłaszając wszem i wobec jacy to są wspaniałomyślni. Jedno jest pewne, jeżeli nie będą w tym widzieć żadnych korzyści lub zagrożeń nie kiwną palcem i sprawa się będzie przeciągać aż rozejdzie się po kościach i wszyscy o tym zapomną. Zaś my będziemy płacić dalej wyższe marże. Trzeba sprawę ponownie rozdmuchać i doprowadzić do precendensowych wyroków sądu, nie wierze że sami z siebie odstąpią od realizacji zysków. Chociaż zła opinia i antyreklama jaką sobie tym zrobili może im przynieść dużo więcej strat niż korzyści.

Witam, wiemy, że wiele osób złożyło wnioski/oświadczenia o cofnięcie aneksów do Polbanku, nie otrzymaliśmy jeszcze informacji o jakiejkolwiek odpowiedzi, nadal czekamy i przyglądamy się sprawie. Nie zasypujemy jednak gruszek w popiele. Obecnie jest w trakcie rejestracji Fundacja KupFranki.org.
w przypadku negatnych odpowiedzi banku prosimy wszystkie osoby które podpisały ten nieszczęsny aneks o kontakt na adres mailowy fundacjakupfranki@gmail.com.
Mamy nadzieję na uzyskanie formalnego potwierdzenia wpisu fundacji do KRS jeszcze w maju 2009.
"Gilgamex":

Witam wszystkich, też jestem osobą która została zmuszona do podpisania Aneksu. Chciałbym zebrać osoby z Poznania i okolic w celu złożenia zbiorowego pozwu sadowego o złamaniu prawa przez polbank i żądania wycofania aneksu ponieważ tylko potwierdzone zeznania kilku osób będą wiarygodne. Mowie tu o tym że wcale jako klienci nie wnioskowaliśmy o zmianę warunków a tylko wtedy bank ma prawo cokolwiek zmieniać. Trzeba koniecznie ujawnić działanie na granicy prawa tej bandyckiej instytucji jaką jest polbank. Zapraszam do kontaktu na adres gilgamex@o2.pl bo tylko razem jesteśmy w stanie coś zdziałać. Myślałem żeby w ostateczności rozdmuchać sprawę w mediach typu "Fakt" i "Uwaga" a jak wiemy reporterzy tych programów lubią takie kąski i zrobić im taki czarny PR że przyparci do muru przywrócą ludziom pierwotne warunki.

sprawdź pocztę gilgamex@o2.pl - może coś się ruszy
pzdr
Nasuwa mi się jeszcze jedna refleksja związana z całą tą sytuacją. Mianowicie słyszę o doniesieniach że inne banki podwyższają opłaty za prowadzenie konta, przelewy i inne usługi związane z przepływem kapitału. Zastanawia mnie więc dlaczego polbank tego nie robi, wszak miał zawsze najkorzystniejszą marże jeśli chodzi o kredyty jak i najwyższe oprocentowanie lokat i kont oszczędnościowych. Więc ja się pytam jak w obecnej sytuacji rynkowej oni się utrzymują, skoro większe i starsze banki muszą kombinować i ograniczać swoją konkurencyjność? Jedną z odpowiedzi są chyba te nieszczęsne aneksy (o bardzo wysokim spreadzie już nawet nie wspominam) Słyszałem oczywiście wypowiedź kierownika oddziału który wciskał mi aneks, że te środki idą pakiet zabezpieczający bank, ubezpieczenia itp. Chciałbym oczywiście zobaczyć jakieś dowody czy dokumentację, na co i w jaki sposób są przeznaczane te pieniądze i co to za "pakiet" Dla mnie oczywiście jest to zwykłe łgarstwo i polbank nadrabia poniesione straty w sposób niezbyt uczciwy i w dodatku naszym kosztem. Podejrzewam że mają jeszcze przygotowanych parę tego typu "zagrywek" Na koniec dodam że chciałbym się mylić ale wszystko jeszcze przed nami.
"Gilgamex":

Dla mnie oczywiście jest to zwykłe łgarstwo i polbank nadrabia poniesione straty w sposób niezbyt uczciwy i w dodatku naszym kosztem.

Umówmy się, nie straty, tylko mniejsze zyski.
Witam po kilku dniach milczenia

Jesli chodzi o sprawe aneksow i osob, ktore niestety podpisaly ten bubel nie majacy nic wspolnego z zabezpieczniem ;/ ..Tak jak "kasska" postanowilam wybrac sie do miejskiego rzecznika konsumentow.. dyskutowalam z przesympatyczna pania, ktora powiedziala mi dokladnie jak mam napisac to odwolanie od aneksu - wlasciwie to ma byc w formie ządania..dala mi wiele cennych wskazowek i zaszczepila mnie nadzieja, ze sprawa nie jest przesadzona...
Powiedziala rowniez, ze jesli dostaniemy odmowe, to nastepynym krokiem jest arbiter bankowy i on dziala dalej w sprawie anulowania aneksu i tak do bolu, az nie wynegocjuje nam korzystnych dla nas warunkow...jesli ktos z osob, ktore padly ofiara aneksu (tak jak ja) bedzie miec pytania, to prosze pisac na priv..
ja nabralam nadziei, ze moze jeszcze da sie cos z tym zrobic pozdrawiam ..

ps. Gilgamex ja nie jestem z twoich okolic, ale jesli to ma pomoc Tobie, mnie i innym w tej sytuacji, w jakiej postawil nas polgang, to jak najbardziej sie dolączam do Twojego pomysłu.
The author has edited this post (w 24.04.2009)
Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
  • Statystyki: 1407 Posty | 100979 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek