mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Dodatkowe zabezpieczenie kredytu

Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
link this post Dodano w 26.03.2009
"lubelka":

"didina":

Za miesiąc albo dwa będę występować o ostatnią transzę, mam nadzieję że nie wykorzystają tego i nie padnie "propozycja nie do odrzucenia"

Nie mogą, bo w umowie masz określoną wysokość kredytu Ja po ustaleniu z zastępcą opiekuna kredytu, ze odmawiam podpisania aneksu, wyjęłam z teczki protokół odbioru mieszkania i poprosiłam o wydanie ostatniej transzy kredytu - tej na modernizację... i dostałam ją po 2 dniach bez słowa sprzeciwu czy komentarza.

no to mnie pocieszyłaś ja też mam ostatnią transzę na wyposażenie - ciężko by mi było zamieszkać bez jej wykorzystania hehe
"franek_kolasa":

"Erik75":

Proszę państwa, wiecej merytoryki, mniej emocji. Rozmawiajmy z bankiem jak z partnerami używajac argumentów, bo one są. Jak ich zabraknie to zadzwonimy do Solidarnosci 80 i oni zrobia pikietę pod głowna siedziba banku w Atenach.

Dokładnie o to chodzi:
- merytoryka - do bólu!
- interpretacje np. prawne potwierdzające zgodność i wymagalność prawną (Rekomendacja S II KNF pkt 5.2.4) - do bólu!
- klasa i nasz poziom rozmów z bankami - możliwie najwyższy!

Pamiętajmy, że naszą rolą jest wyznaczać dobre praktyki (standardy), zatem również standardy w kulturze komunikacji...

Całkowicie zgadzam się z ta teorią. Z praktyki wiem,że wysoki poziom rozmowy doprowadza chama do rozpaczy i wtedy głupieje. Przed rozmową wypić sobie melisę, napisać sobie w punktach swoje argumenty na kartce i nie dać sie stłamsić. Tylko spokojem i trzeźwym myśleniem można coś ugrać - pieniactwo nic nie daje,a jeszcze człowiek na chama wyjdzie
Ludzie czy Wy naprawde chcecie polemizowac z tym bankiem? Tracic czas, buty i benzyne na dojazdy do ich placowek?

Nie radze i nie polecam.

Niech czuja buraki ze sie ich totalnie olewa. A po drugie i chyba wazniejsze tylko kontakt PISEMNY, czyli oni pisemko do Klienta, Klient ma 14 dni na odpisanie, potem oni kolejne pisemko, Klient znowu pisemko i jak sie im nie znudzi to do Sadu marsz i pozywac tych zlodzieji.

Pozdrowka,
"Erik75":

Witam,
Jak wiemy rata kredytu składa się z dwóch części, kapitału i odsetek. Jesli bank faktycznie chce ograniczyc ryzyko powinien przeznaczyc dodatkowe 0.5 p na spłatę kapitału. Wrzucając tą podwyżkę do odsetek Bank podwyższa sobie ryzyko. Mysle, ze w najgorszym przypadku, można mówić przedstawicielom banku, że możemy spłacać przez pewien okres wiecej, lecz kapitał a nie odsetki. Co o tym sądzicie?

Erik, uderz się w głowę, a potem jeszcze raz.
Witam.
dzis podpisywałem umowe ale nie na CHF i zapytałem o aneksy. Ponoć bank zrezygnował z tego, warto sprawdzić. Pani mi powiedziała, że jest nagonka na Polbanki i maja dość.
"moon":

"glo":

no właśnie i czy spłata po kursie ustalanym sobie przez bank jest całkowicie dopuszczalna?

A czemu nie miałaby być? Nie szukajmy na siłę.

nie szukam na siłę - bank nie może w nieskończoność podwyższać spreadu. Oczywiście podpisaliśmy, że spłacamy po kursie obowiązującym w banku, ale nie oznacza to, że mamy spłacać po kursie 4,00, kiedy średni w NBP wynosi np. 3,00 - nie można zapominać, że jesteśmy konsumentami, a bank nie powinien mieć pozycji monopolisty
"belgrano":

Witam.
dzis podpisywałem umowe ale nie na CHF i zapytałem o aneksy. Ponoć bank zrezygnował z tego, warto sprawdzić. Pani mi powiedziała, że jest nagonka na Polbanki i maja dość.

Tu akurat kłamią. To, że na forum pojawiają sie nowe osoby świadczy o tym, że akcja jest kontynuowana. Co ma Ci powiedzieć babka, która ma z tego prowizję, premię. Do Pana też sie z takim aneksem za rok zgłosimy?
"R79":

"adel2000":

"Wariant z osobami które mają inną nieruchomość nie objętą hipoteką się nie sprawdził. Wczoraj koleżanka miała tel z banku i dziś ją też bombardują"

Co oznacza, że wariant z hipoteką się nie sprawdził? Czy skorzystanie z innego punktu, tej propozycji PB to tylko pic i nie wchodzi w grę?

Miałem na myśli to, że do takich osób na razie nie dzwonią. Taki pomysł pojawił się wcześniej na forum

Pomysł był mój i ponawiam prośbę o zgłoszenia osób, które mają inną nieruchomość z czystą hipo, czy do nich dzwoniono. Uwaga! Chodzi o te przypadki, w których Polbąk wiedział, że posiadamy coś więcej. Nie wszyscy równo się spowiadali we wniosku i bank nie wie że coś mają ponadto.

Chodzi tu o zweryfikowanie podejrzenia, że w całej akcji nie chodzi o faktyczne zwiększenie zabezpieczenia, ale wymuszenie wyższej marży. Gdyby celem było dodatkowe zabezpieczenie, to Polbąk powinien w pierwszych krokach sięgnąć po tych, o których wie, że mają inne czyste hipo.
Dotychczas nikt się wśród forumowiczów nie pojawił. Nie jest to dziwne?

Druga prośba, proszę o reakcję Polbąka na ewentualną zgodę dania innej nieruchomści w zabezpieczenie.
"andrzej05152":

Cześć jutro mam wizytę w oddziale chciał bym się przygotować, ale nie wiem jak obliczyć LTV.

Nie zawracaj sobie tym głowy. W akcji Polbąka nie o to chodzi. Dziś Ci powiedzą, że chodzi o klientów z LTV > 130, a za dwa miesiące że już 110 też za dużo. Tu chodzi o wydarcie marży
Przed chwilą na TVN CNBC podali, że KNF oczekuję na wynik kontroli, Greckiego odpowiednika KNF, w sprawie prowadzenie polityki kredytowej w Polsce. Czyli krok dalej!
Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
  • Statystyki: 1407 Posty | 100979 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek