kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- Polbank EFG - EFG Eurobank Ergasias S.A.
- Dodatkowe zabezpieczenie kredytu
Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
"glo":
nie szukam na siłę - bank nie może w nieskończoność podwyższać spreadu. Oczywiście podpisaliśmy, że spłacamy po kursie obowiązującym w banku, ale nie oznacza to, że mamy spłacać po kursie 4,00, kiedy średni w NBP wynosi np. 3,00 - nie można zapominać, że jesteśmy konsumentami, a bank nie powinien mieć pozycji monopolisty
"moon":
A czemu nie miałaby być? Nie szukajmy na siłę.
"glo":
no właśnie i czy spłata po kursie ustalanym sobie przez bank jest całkowicie dopuszczalna?
no właśnie i czy spłata po kursie ustalanym sobie przez bank jest całkowicie dopuszczalna?
A czemu nie miałaby być? Nie szukajmy na siłę.
nie szukam na siłę - bank nie może w nieskończoność podwyższać spreadu. Oczywiście podpisaliśmy, że spłacamy po kursie obowiązującym w banku, ale nie oznacza to, że mamy spłacać po kursie 4,00, kiedy średni w NBP wynosi np. 3,00 - nie można zapominać, że jesteśmy konsumentami, a bank nie powinien mieć pozycji monopolisty
W sprawie spreedu jesteśmy załatwienie na amen. Nie ma żadnych regulacji co do sposobu ustalania kursów przez banki poza rynkiem, ale Polbąk nie musi opierać się na zachowaniach rynkowych, gdyż ma nas, którzy umowami się zobowiązaliśmy do płacenia według ich kursu. I teoretycznie może być to i 4PLN. Ale do lipca, od tego momentu możemy płacić w CHF kupionych gdzie indziej, i tu sięgamy do genezy www.kupfranki.pl - walka o tani zakup franków na rynku.
Zauważyliście, że w niektóre dni spreed jest asymetryczny, tzn kurs kupna zaledwie 4 grosze poniżej średniego, albo sprzedaży z podobną dysproporcją? Przyjrzyjcie się. Zapewne w te dni Polbąk załatwia transakcje, które dla niego są korzystne po tym kursie. Mam podejrzenia, że Polbąk ma stałe "okienka" tzn. dni w których nie wypłacał kredytów, a więc nie musi później po tej cenie ich rozliczać. a w tych dniach po dogodnym kursie załatwia opłacalne dla siebie sprawy, albo sparwy dużych klientów biznesowych, którzy w przeciwnym razie by odeszli, gdyby musieli dostosować się do zbójeckiego spreedu
"belgrano":
Witam.
dzis podpisywałem umowe ale nie na CHF i zapytałem o aneksy. Ponoć bank zrezygnował z tego, warto sprawdzić. Pani mi powiedziała, że jest nagonka na Polbanki i maja dość.
Witam.
dzis podpisywałem umowe ale nie na CHF i zapytałem o aneksy. Ponoć bank zrezygnował z tego, warto sprawdzić. Pani mi powiedziała, że jest nagonka na Polbanki i maja dość.
I bardzo dobrze;-)
Od jakiegoś czasu śledzę wątek na forum. Nie mam czasu, żeby włączyc się aktywnie w dyskusję (i bardzo nad tym ubolewam), bo przecież człowiek na raty musi pracować;-) Wiecie dobrze, o czym mówię. Moja przygoda z PB rozpoczęła się w listopadzie 2008. Do siebie nie mam żadnych zarzutów. Do PB kilka, i to od razu na samym początku. Tu parafka, tam parafka. Podpisik, podpisik, podpisik, wszędzie daty. A na przelew sprzedający mieszkanie sobie niestety troche poczekał. Na nic były moje telefony do oddziału. Po prostu cisza w eterze. A ja za to świeciłam oczami jak mogłam przed właścicielem mieszkania. No dobra, pomyślałam, żależy mi - dam radę. We wtorek otrzymałam (a raczej - jak normalny człowiek odebrałam) telefon (numer oczywiście nieznany). Pan - przemiły - zaprosił mnie na spotkanie. Ojej, dlaczego nie dziś, czy na pewno Pani nie może i takie tam. Z natury jestem człowiekiem mega spokojnym i taktownym, więc zapewnilam Pana (to, że był to sam ON Wielki Kierownik nie zrobiło na mnie żadnego wrażenia), że ojej oczywiście przyjde i omówimy sobie te moje zabezpieczenia. I nie poszłam, ponieważ nie poczuwam się do roli reagowania na tego typu telefony. Sam ON miał ochotę mnie zaprosić, prosze bardzo. Ja mam swoje OCHOTY;-)
I na koniec. Pamiętajcie - spokój, spokój i jeszcze raz spokój. Kultura, rozsądek (przeciez jesteśmy ludźmi wykształconymi) i opanowanie. Nie zniżajmy sie do poziomu "głupiego", bo jeszcze ktos nas pomyli;-)
A jeżeli PB szuka oszczędności to proponuje zacząc od ograniczenia połączeń z telefonami komórkowymi;-) Na to pewnie nie wpadli.
Pozdrawiam wszystkich i cieszę się, że jak chcemy - to potrafimy.
Wysłałam dziś tę skargę do UOKiK, razem z tą klauzulą o mozliwosci zmiany regulaminu przez bank.
Czekam teraz na oficlane pismo z Polbąku, jak pisałam, pan dyrektor zapewniał mnie, ze mają juz wzór z centrali i będą rozsyłać. Ciekawa jestem czy mają jeszcze na tyle stalowe nerwy po tym, jak prezes UOKiK wyraziła zdanie, ze forma aneksów jest niezgodna z prawem. Jesli od poczatku nastawieni byli na akcję "wycisnąć jelonka na marzy" to powinni od razu wydac publicznie oswiadczenie, ze do niczego nie zmuszali i ze była to tylko "propozycja" i po akcji. No chyba ze będą kontynuować, kto to wie. Z tego co widac "centrala" podejmuje bardzo nierozwazne kroki, delikatnie mówiąc.
BTW Polbank rzeczywiscie prowadzil agresywną akcję kredytową - jako jedyni chyba liczyli większą zdolnosc w CHF niz PL, mnie wyliczyli prawie 2x większą zdolnosc niz wzięłam kredytu - a dla mnie to co wzięłam to był rozsądny maks... A teraz płaczą, że nie mają zabezpieczen. Ciekawe czy ten ich grecki nadzór się za nich weźmie. A moze w Grecji taka "bankowosc" to norma?
Czekam teraz na oficlane pismo z Polbąku, jak pisałam, pan dyrektor zapewniał mnie, ze mają juz wzór z centrali i będą rozsyłać. Ciekawa jestem czy mają jeszcze na tyle stalowe nerwy po tym, jak prezes UOKiK wyraziła zdanie, ze forma aneksów jest niezgodna z prawem. Jesli od poczatku nastawieni byli na akcję "wycisnąć jelonka na marzy" to powinni od razu wydac publicznie oswiadczenie, ze do niczego nie zmuszali i ze była to tylko "propozycja" i po akcji. No chyba ze będą kontynuować, kto to wie. Z tego co widac "centrala" podejmuje bardzo nierozwazne kroki, delikatnie mówiąc.
BTW Polbank rzeczywiscie prowadzil agresywną akcję kredytową - jako jedyni chyba liczyli większą zdolnosc w CHF niz PL, mnie wyliczyli prawie 2x większą zdolnosc niz wzięłam kredytu - a dla mnie to co wzięłam to był rozsądny maks... A teraz płaczą, że nie mają zabezpieczen. Ciekawe czy ten ich grecki nadzór się za nich weźmie. A moze w Grecji taka "bankowosc" to norma?
"bambinka":
Pomysł był mój i ponawiam prośbę o zgłoszenia osób, które mają inną nieruchomość z czystą hipo, czy do nich dzwoniono. Uwaga! Chodzi o te przypadki, w których Polbąk wiedział, że posiadamy coś więcej. Nie wszyscy równo się spowiadali we wniosku i bank nie wie że coś mają ponadto.
Chodzi tu o zweryfikowanie podejrzenia, że w całej akcji nie chodzi o faktyczne zwiększenie zabezpieczenia, ale wymuszenie wyższej marży. Gdyby celem było dodatkowe zabezpieczenie, to Polbąk powinien w pierwszych krokach sięgnąć po tych, o których wie, że mają inne czyste hipo.
Dotychczas nikt się wśród forumowiczów nie pojawił. Nie jest to dziwne?
Druga prośba, proszę o reakcję Polbąka na ewentualną zgodę dania innej nieruchomści w zabezpieczenie.
"R79":
Miałem na myśli to, że do takich osób na razie nie dzwonią. Taki pomysł pojawił się wcześniej na forum
"adel2000":
"Wariant z osobami które mają inną nieruchomość nie objętą hipoteką się nie sprawdził. Wczoraj koleżanka miała tel z banku i dziś ją też bombardują"
Co oznacza, że wariant z hipoteką się nie sprawdził? Czy skorzystanie z innego punktu, tej propozycji PB to tylko pic i nie wchodzi w grę?
"Wariant z osobami które mają inną nieruchomość nie objętą hipoteką się nie sprawdził. Wczoraj koleżanka miała tel z banku i dziś ją też bombardują"
Co oznacza, że wariant z hipoteką się nie sprawdził? Czy skorzystanie z innego punktu, tej propozycji PB to tylko pic i nie wchodzi w grę?
Miałem na myśli to, że do takich osób na razie nie dzwonią. Taki pomysł pojawił się wcześniej na forum
Pomysł był mój i ponawiam prośbę o zgłoszenia osób, które mają inną nieruchomość z czystą hipo, czy do nich dzwoniono. Uwaga! Chodzi o te przypadki, w których Polbąk wiedział, że posiadamy coś więcej. Nie wszyscy równo się spowiadali we wniosku i bank nie wie że coś mają ponadto.
Chodzi tu o zweryfikowanie podejrzenia, że w całej akcji nie chodzi o faktyczne zwiększenie zabezpieczenia, ale wymuszenie wyższej marży. Gdyby celem było dodatkowe zabezpieczenie, to Polbąk powinien w pierwszych krokach sięgnąć po tych, o których wie, że mają inne czyste hipo.
Dotychczas nikt się wśród forumowiczów nie pojawił. Nie jest to dziwne?
Druga prośba, proszę o reakcję Polbąka na ewentualną zgodę dania innej nieruchomści w zabezpieczenie.
Ja dzisiaj im pokazałem wypis z księgi wieczystej innej mojej nieruchomości - oczywiście sprawiali pozory, że dobrze, może być, świetnie, ale... może jednak by pan zapoznał się z przygotowanym aneksem. Guzik ich obchodzi dodatkowe zabezpieczenie! strugają wariata, a chodzi wyłącznie o jedno! MARŻA= KASA i to już do końca spłacania kredytu.
Aha! Mi dzisiaj zaproponowano 4 rozwiązanie: spłacić cały kredyt od razu.
"bambinka":
Witam
Ja próbowałem "sprzedac" PB zabezpieczenie w formie innej hipoteki. Poinformowałęm ich że mam taką możliwoś ale porzebuje czasu by to załatwic bo ... Przedstawiciel banku zaczął przekonywac mnie ze to całokwice bez sensu i ze mi sie nie opłaca itd. , poczym zaproponował mi podpisanie aneksu i podkreslił ze jak bede gotowy to zmienią mi marże na zabezpieczenie w formie innej hipoteki i znow ze mie sie to ni opłaca;).
pozdrawiam
The author has edited this post (w 26.03.2009)
Obejrzałem właśnie na TVP iNFO dyskusje
jedna rzecz mnie mocno raziła, czemu caly czas była rozmowa na temat zagrożenia dla banków
czemu nie przyjął szanowny piep... prezes do wiadomości że kredytobiorcy maja znacznie ciężej , z powodu osłabienia złotówki ,wzrostu bezrobocia, inflancji , już teraz co w niektórych firmach pracodawcy wykorzystują kryzys,
a mimo wszystko kredytobiorcy zawsze stawiaja na pierwszym miejscu w wydatkach budżetowych spłacenie w terminie raty mimo że dla wielu rodzin jest to poważne obciążenie, jestem pewien ze wiele osób przejdzie na cebule z chlebem niż odpuści spłate
a Banki , bankowcy w tym momencie myślą tylko aby jak najwiecej zarobić w kolejnym kwartale i oczywiście o swoich premiachm w dupie nas mają
jedna rzecz mnie mocno raziła, czemu caly czas była rozmowa na temat zagrożenia dla banków
czemu nie przyjął szanowny piep... prezes do wiadomości że kredytobiorcy maja znacznie ciężej , z powodu osłabienia złotówki ,wzrostu bezrobocia, inflancji , już teraz co w niektórych firmach pracodawcy wykorzystują kryzys,
a mimo wszystko kredytobiorcy zawsze stawiaja na pierwszym miejscu w wydatkach budżetowych spłacenie w terminie raty mimo że dla wielu rodzin jest to poważne obciążenie, jestem pewien ze wiele osób przejdzie na cebule z chlebem niż odpuści spłate
a Banki , bankowcy w tym momencie myślą tylko aby jak najwiecej zarobić w kolejnym kwartale i oczywiście o swoich premiachm w dupie nas mają
"Edi77":
Możesz przypomnieć kto to był ten pan, co go nie było w studiu, tylko się z nim łączyli i o jakiej stronie www on mówił, żeby się zapisywać?
"Sampler":
Możesz przypomnieć kto to był ten pan, co go nie było w studiu, tylko się z nim łączyli i o jakiej stronie www on mówił, żeby się zapisywać?
http://www.sklepowicz.pl/art19
Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Alternatywne logowanie
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia
05.02.2009