mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Dodatkowe zabezpieczenie kredytu

Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
link this post Dodano w 26.03.2009
Witam wszystkich!

Jestem tu po raz pierwszy!!! wiec to dowód na to ze jest nas coraz wiecej (no właśnie to chyba nie jest dobra wiadomośc
Przeczytałem ten wątek cały ( a czytam go od wczoraj oczywiscie z przerwami Jestem pod wrazeniem tego co tu piszecie i wielki szacun dla wnoszących tu merytorykę dyskusji.
Jak zaczynałem czytac nie nalezałem do grupy wezwanych kredytobiorców przez Bąka na rozmowę ale moje szczęście nie trwało długo bo tak jak bym cos przeczuwał... jak tu trafiłem to cos mi zaswitało ze pewnie niedługo i do mnie zadzwonią... i stało się dzis w południe...
zadzwonił pan z Bąka. Zaprosił mnie na rozmowę (jak się wyraził) dotyczącą "zwiększenia zabezpieczenia kredytu z powodu wzrostu kursu franka" Czyżby i oni wyciągnęli wniosek ze to nie chodzi o zmniejszenie wartości zabezpieczenia kredytu, bo dobrze wszyscy wiemy ze ceny nieruchomości nie spadły az tak bardzo, a jak bym się uparł to mojego wzrosła bo wykonałem kapitalny remont mieszkania.
Dzięki wiedzy którą tu uzyskałem (korzystałem tez ze wszystkich linków- wielkie dzięki wszystkim) dzis przyjąłem to ze spokojem i juz w tej chwili wiem ze na razie nic im nie podpiszę!!!!! Poza tym jutro zadzwonię i umówie sie na rozmowe w poniedziałek co pozwoli mi jeszcze lepiej sie do niej przygotowac i biada temu Panu który zajmie mi mój bardzo cenny czas a będzie przygotowany gorzej niż ja do tej rozmowy. Oczywiście grzecznie ale z argumentami, których mam coraz więcej.
Pierwszym argumentem którego użuję będzie to, ze po "Dzień dobry " oznajmię Panu ze nasza rozmowa będzie nagrywana na moim dyktafonie poniewaz nie mam zbyt dobrej pamięci. Pózniej chce wszystko przeanalizowac co mi zaproponuje. Przeciez nie moge w tak waznych sprawach jak finanse podejmowac nieprzemyslanych decyzji. W przypadku odmowy możliwości nagrywania rozmowy najzwyczajniej w swiecie poprosze o pana nazwisko i podziekuję mu. Przeciez nie będę rozmawiał z kimś kto boi się tego co mówi ?? To tak na początek. Moze do poniedziałku ochłone i dam na luz z tym dyktafonem, Sam nie wiem. W kazdym razie tak czy owak Zenon Nowak jak mówią na pewno podzielę się z Wami szczegółami rozmowy Pozdrawiam wszystkich .
"Sampler":

Obejrzałem właśnie na TVP iNFO dyskusje

jedna rzecz mnie mocno raziła, czemu caly czas była rozmowa na temat zagrożenia dla banków
czemu nie przyjął szanowny piep... prezes do wiadomości że kredytobiorcy maja znacznie ciężej , z powodu osłabienia złotówki ,wzrostu bezrobocia, inflancji , już teraz co w niektórych firmach pracodawcy wykorzystują kryzys,
a mimo wszystko kredytobiorcy zawsze stawiaja na pierwszym miejscu w wydatkach budżetowych spłacenie w terminie raty mimo że dla wielu rodzin jest to poważne obciążenie, jestem pewien ze wiele osób przejdzie na cebule z chlebem niż odpuści spłate

a Banki , bankowcy w tym momencie myślą tylko aby jak najwiecej zarobić w kolejnym kwartale i oczywiście o swoich premiachm w dupie nas mają

Święta prawda...

Obniżenie wartości złotego dotkneło nas Polbankowców szczególnie.
W dobrych czasach gdy Polbank rozdawał kredyty na lewo i prawo, większą zdolność kredytową musieli mieć klienci Polbanku ,którzy chcieli wziąść kredyt w PLN niż CHF.
Było to zupełnie na odwrót niż we wszystkich pozostałych bankach !

Przez taką sytuację wielu klientów wzieło kredyt w CHF i do tego niemalże do maksimum swoich możliwości. Obecne osłabienie złotówki ciąży na nich straszliwie. Wielu z nas jest w stanie normalnie płacić raty tylko dlatego ,że libor jest na rekordowo niskim poziomie. A co by było gdyby Libor znów podskoczył do 3% ,a CHF pozostał w okolicach nieco poniżej 3zł i do tego dodać podwyższoną marże??
Jeśli kredytobiorcy nie posadaliby oszczędności - to byłby koniec kredytu

Dlatego bank powinien szczególnie docenić ,że terminowe płacenie rat stawiamy sobie za podstawowy cel. "Dokręcanie śruby" tylko pogarsza sprawę i dla nas i dla banku ,bo możemy mieć poważne problemy ze spłacaniem rat.
Witaj, daj spokój z dyktafonem i spróbuj się nie stresować.
Ja na spotkaniu byłam, ale większosc osób tutaj na forum radzi olać to zaproszenie. Nie musisz na nie isc, poza tym nie ma sensu dyskutowac z przestawicielami banku, oni wypełniają tylko polecenia szefów, a polecenie szefów jest jedno - namówic Cię na wyzszą marżę.
"gelly70":

... i biada temu Panu który zajmie mi mój bardzo cenny czas a będzie przygotowany gorzej niż ja do tej rozmowy....

Dobre
Ja też nie dostałem jeszcze zaproszenia ,ale już szczerze współczuje pracownikowi który na mnie trafi. W sumie to trochę mi żal szeregowych pracowników ,bo tylko wykonują rozkazy...

Ps. Ponadto po ostatniej nagonce medialnej to chyba ze specjalną radością do pracy nie przychodzą ...
The author has edited this post (w 26.03.2009)
"aga1234567":

Witaj, daj spokój z dyktafonem i spróbuj się nie stresować.
Ja na spotkaniu byłam, ale większosc osób tutaj na forum radzi olać to zaproszenie. Nie musisz na nie isc, poza tym nie ma sensu dyskutowac z przestawicielami banku, oni wypełniają tylko polecenia szefów, a polecenie szefów jest jedno - namówic Cię na wyzszą marżę.

Nie no z tym stresowaniem jestem daleki ale chciałbym cos zrobic dla tutejszej społecznosci. Rozumiem ze to pracownik ale przeciez jego obowiazek to sensowna dyskusja a nie wciskanie kitu. Niech w koncu i do nich dotrze ze nie mozna tak traktowac ludzi tym bardziej ze solidnie wywiązuja sie ze swoich zobowiązan mimo ze frank rosnie to zaciskaja pasa i płacą . a swoją drogą kto wie moze takie nagranie bedzie dowodem na bezprawny szantaz Bąka ????
http://www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleID=1ce9897a-eaaa-4c3a-8028-588b2dd44467&open=sec

No i cała sprawa jasna .. Robią to dla naszego dobra. heh

Ciekawy artykuł... Ciekawe kto wygra:
Banki kontra kredytobiorcy & KNF & UOKiK

Pan Prezes Związku Banków Polskich Krzysztof Pietraszkiewicz - popisał się już wcześniej tu:
http://kupfranki.pl/networks/blog/post.franek_kolasa:13

http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.8668
The author has edited this post (w 26.03.2009)
Ten pan Pietraszkiewicz reprezentuje banki, więc jest zobligowany bronić ich interesów
Najbardziej mi się podoba jego dowolna interpretacja zapisu w umowach:

"(...) w przypadku utraty wartości nieruchomości może być zastosowane jedno z rozwiązań, np. dodatkowe zabezpieczenie, wcześniejsza spłata części kapitału, przystąpienie kogoś (np. z rodziny) do długu."

Oczywiście, ale nie powiedział, że zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego ten spadek musi się plasować na poziomie przynajmniej 50% - spadku, a nie 5-10% o ile taki spadek rzeczywiście nastąpił, bo jeżeli ktoś ma po remoncie złote klamki, to nie ma mowy o jakimkolwiek spadku wartości nieruchomości, a bank żąda na podstawie DOMNIEMANIA, że taki spadek nastąpił. Bank nie ma żadnej aktualnej wyceny
"vath9":

Ten pan Pietraszkiewicz reprezentuje banki, więc jest zobligowany bronić ich interesów
Najbardziej mi się podoba jego dowolna interpretacja zapisu w umowach:

"(...) w przypadku utraty wartości nieruchomości może być zastosowane jedno z rozwiązań, np. dodatkowe zabezpieczenie, wcześniejsza spłata części kapitału, przystąpienie kogoś (np. z rodziny) do długu."

Oczywiście, ale nie powiedział, że zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego ten spadek musi się plasować na poziomie przynajmniej 50% - spadku, a nie 5-10% o ile taki spadek rzeczywiście nastąpił, bo jeżeli ktoś ma po remoncie złote klamki, to nie ma mowy o jakimkolwiek spadku wartości nieruchomości, a bank żąda na podstawie DOMNIEMANIA, że taki spadek nastąpił. Bank nie ma żadnej aktualnej wyceny

Gdyby wiedział. że ma rację, to by się tak nie denerwował w tvp info.
Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
  • Statystyki: 1407 Posty | 100979 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek