mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Dodatkowe zabezpieczenie kredytu

Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
link this post Dodano w 26.03.2009
O pan Pietraszkiewicz w TV PULS właśnie mówi o bankach - jak zwykle ble, ble, ble... Chyba nas nie lubi Odnośnie możliwości spłacania niedługo kredytów w CHF powiedział, żeby się nikt nie zdziwił, jak jakaś tam społecznośc, 1000 osób będzie chciało nagle kupić tyle franków, to mogą wtedy byc nawet po 5 zł.

No to ja myślę, że wtedy banki poproszą nas byśmy zgodzili się by nam marże obniżyli i będzie w porządku.
The author has edited this post (w 26.03.2009)
Witam
nie widziałem tego linku na forum, a znalazłem go w jednym z komentrzy do artykułu na temat zabezpieczeń:
"Jak wynika z pisma GINB: http://www.kibr.org.pl/pl/korespondencja_GINB/231 , banki już w 2005 roku wiedziały, że podpisywanie tego typy umów jest nie zgodne z obowiązującym w Polsce prawem"

Po telefonie w sprawie kredytu zlikwidowałem lokatę i wycofuję środki z konta. W ciągu ostatnich dni zauważyłem zwiększenie opóźnień w realizowaniu przelewów przez polbąka, a wczoraj miałem odmowę przy próbie dokonania płatności kartą Polbanku mimo środków na koncie.

A z innej beczki, niecały rok temu polbąk robił "promocję", przy przelewach walutowych na kontach wewnętrzych polbąk zaokrąglał w górę dzięki czemu wykonujać dużą ilość przelewów można było zwiększyć środki na swoim koncie - nie wiem czy to już poprawili. szczegóły były opisane w serwisie bankier.pl.
POwiem tak, moi znajomi nieukrywam, ze za moja namowa w przyszlym tygodniu beda wycofywac wszystkie lokaty od zlodzieji czyli Polbąka.
Za kilka miesiecy okaze sie ze bank jest niewyplacalny a ludzie beda stali w kolejkach po swoje oszczednosci. A wowczas zapewne Polbąk spakuje walizki i powie, ze my tu w Polsce tylko sprzatalismy, a jak ktos ma jakies roszczenia niech pisze do centrali w Grecji.

Mysle ze takich ludzi bedzie sporo a co za tym idzie wydaje mi sie ze dni tego banku w Polsce sa policzone.

Bylby to mily prezent dla mnie i zapewne dla wszystkich z tego forum.

Pozdrawiam,
"pablosik":

POwiem tak, moi znajomi nieukrywam, ze za moja namowa w przyszlym tygodniu beda wycofywac wszystkie lokaty od zlodzieji czyli Polbąka.
Za kilka miesiecy okaze sie ze bank jest niewyplacalny a ludzie beda stali w kolejkach po swoje oszczednosci. A wowczas zapewne Polbąk spakuje walizki i powie, ze my tu w Polsce tylko sprzatalismy, a jak ktos ma jakies roszczenia niech pisze do centrali w Grecji.

Mysle ze takich ludzi bedzie sporo a co za tym idzie wydaje mi sie ze dni tego banku w Polsce sa policzone.

Bylby to mily prezent dla mnie i zapewne dla wszystkich z tego forum.

Pozdrawiam,

Mam odmienne zdanie. Nie chcę się zastanawiać, jaki bank wykupi klientów Polbanku jak ten splajtuje.
Dlatego denerwują mnie namowy do wycofywania pieniędzy, bo przez to bank będzie bardziej po ściana i niewiadomo, co „centrala” wymyśli by się ratować.
Bank bedzie pod sciana powiadasz?
I bardzo dobrze. Niech poczuje na sobie ciezki oddech konkurencji. Jak dotad, co pokazuja ostatnie dzialania tego banku, to Klienta stawia sie pod sciana i cycka ile sie tylko da.

Ja tam mam ich - jak spiewal kiedys L. Janerka - dokladnie tam i trzymam kciuki zeby sie jak najszybciej wylozyli.

A kto ich przejmie to juz inna sprawa. Z pewnoscia akurat nie jest to tak wazne, umowa to umowa i BASTA.
link this post Dodano w 27.03.2009
A gdyby tak pójść do polbąku z takim pismem:

"Z uwagi na udzielenie przez bank kredytów hipotecznych które nie mają wystarczających zabezpiczeń bank pragnie zrekompensować istniejące ryzyko deponenta i w tym celu podwyższa oprocentowanie złożonych depozytów o 1 punkt procentowy."

Może by podpisali ?
HMMM Próbuję zachować w zaistniałej sytuacji jak najwięcej obiektywizmu.
Prawdą jest, że Polbank miał jedną z najlepszych ofert hipotecznych na polskim rynku o ile nawet nie NAJLEPSZĄ
Wyliczał największą zdolność kredytową, dawał ludziom pożyczki na grubo ponad 100% wartości nieruchomości. Ludziom, którzy potrzebowali dachu nad głową, dawał szansę zamieszkania we własnym mieszkaniu. O tym na pewno nie zapomnę myśląc o Polbanku.
Bank nie przewidział jednak kryzysu, pracownicy od kredytów hipotecznych prawdopodobnie mieli wysokie? prowizje (tego nie wiem, dlatego znak zapytania). Przydzielali dużo kredytów i praktycznie wszystkim, co było CHWALEBNE, ale się na tym sami wyłożyli

Nigdzie jednak nie widziałem takiego systemu online banking jak w Polbanku. Tam nigdy nic nie działało, przelewy robiłem w nocy.
Brak kompetencji niektórych pracowników jest rażący, ale powtarzam, tylko niektórych
Długi czas oczekiwania na uruchomienie kredytu i świecenie oczami przed zbywcą (=sprzedającym) przez 23 dni! gdzie normalnie okres ten wynosi 2-5 dni
Powoływanie się we wszystkim wyłącznie na centralę, która jest wszechmogąca no i oczywiście
OSTATNI HIT! Próba nielegalnego zaaneksowania umowy - zwiększenie marży - pod przykrywką spadku wartości nieruchomości.

Nie wiem co będzie z Nami i co będzie z Polbankiem. Mógł zagrać uczciwiej. Podzielam zdanie z innego postu, że bank mógł poprosić klienta o płacenie wyższego wkładu własnego - do pewnego czasu - np. jednego roku, oczywiście przy obecnym kursie franka tracilibyśmy na tym trochę, ale bank miałby czym obracać w czasach kryzysu - bo miałby więcej gotówki - a klient miałby więcej spłaconego kapitału. To była by bardzo uczciwa propozycja i klienci zapewne w pozytywny sposób wypowiadali się o takim banku, który myśli zarówno o sobie jak i o kliencie, a nie pisali wnioski do UOKiK
The author has edited this post (w 27.03.2009)
Owszem ,doceniałem polbank tak długo,jak długo ,był Bankiem godnym zaufania -niestety ostatnie ich posunięcia to swego rodzaju policzek w twarz klienta.
Nie po to taki polbank zatrudnia cały sztab wysoko wynagradzanych ekspertów ,analityków, ekonomistów itd. ,żeby w momencie pogorszenia się sytuacji na rynku okazało się nagle ,że bank ma problemy.
Problemy ,które próbuje naprawić kosztem klienta!!!
Nie tędy droga !!!
Tym bardziej ,że w dobie kryzysu ,wzrostu bezrobocia itd. dokładanie dodatkowego ciężaru klientowi to krok w kierunku załamania się zdolności do spłaty kredytu.
Jeśli Libor wzrośnie ,CHF niedużo straci na wartości i dojdzie jeszcze do tego podniesiona marża to kogo będzie stać na spłatę rat?
To nie my odpowiadamy za nieudolność tej całej greckiej piramidy , my klienci "zaciskamy zęby" ,żeby w tych trudnych czasach było za co spłacić kolejną ratę!
A taki grekbank ma czelność jeszcze żądać więcej!
Grekbank powinien zrobić porządek w swojej słynnej CENTRALI ,bo jest już więcej niż pewne ,że jest tam SPORY BAŁAGAN.
A ich polityka prowadzi do niczego innego jak do powtórki z USA jeśli chodzi o kredyty hipoteczne!!!

Polbank co by nie powiedzieć - miał najlepszą ofertę ... a za to najgorsze zaplecze.

Po numerze z aneksami klientom będzie bardzo trudno odbudować zaufanie do tego banku.
Jedyne co powinien teraz zrobić PB to głośno powiedzieć "przepraszamy, to się już nie powtórzy" i wymienić kadrę odpowiadającą za ten bajzel.

Dokładnie ! To jest tak jak z firmą ,która wypuści na rynek wadliwy produkt -jeśli nic z tym owa firma nie zrobi to straci klientów co oznacza koniec dla firmy.Ktoś powie ,że w przypadku banku jest inaczej bo np.ma już klientów związanych na lata ...Co z tego ! Bank potrzebuje wciąż nowych klientów jak ryba wody!!!
Inaczej taka piramida zamieni się w gruz.
Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
  • Statystyki: 1407 Posty | 100979 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek