mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Dodatkowe zabezpieczenie kredytu

Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
link this post Dodano w 27.03.2009
"Madzik74":

"adel2000":

Ciekawe, jak traktują takich jak ja - mam dom w trakcie budowy. Miesiąc temu wziąłem ostatnią transzę (choć tę jedyną po 3 zł=1 CHF i to wg PB), dom nie jest wykończony - zejdzie mi się jeszcze 3-4 miesiące. Większość tej kasy z ostatniej wypłaty (100.000 zł) mam na koncie - bo buduje metodą gospodarczą. Czyli, ewidentnie dom jest poniżej jego wartości (średni kurs całego kredytu 2,22). Dodatkowo, ponieważ nie jest wykończony, trudno zrobić wycenę, bo codziennie zmienia się jego stan...
Ale jak wypłacają transze, zawsze jest moment że klient ma kasę u siebie - czyli pełnego zabezpieczenia brak. Pewnie i tu maja jakieś CUDowne rozwiązanie...

Witaj,w tej chwili skrótowo napisze,czas mnie goni;/Jestem chyba w takiej samej sytuacji jak Ty,tez buduję s.gosp.,jak na razie LTV mamy ok70% więc ok-nie musisz się martwic,ponieważ ważna jest wartość zabezp. wpisana do umowy.Wg mnie ci,co budują są w duzo lepszej sytuacji,ponieważ podczas wyceny do kredytu podawana jest szacunkowa wartość domu PO wybudowaniu,i w trakcie budowy nie moga się do tego doczepic..Tak mi wychodzi..
pozdrawiam,
m&m

Dzięki za info. Wychodzi na to, że lepiej przeciągać oddanie domu do użytku. Tyle że, jak biorę ostatnią ratę, to jest zapis że muszę oddać dom do użytku max. 6 miesięcy od tej ostatniej raty. Wolę dotrzymać terminu, bo jeszcze tego się czepną. Może ta akcja się w tym czasie skończy, poza tym - budując dom samemu, dodatkowym atutem jest że jego wartość jest większa niż kasa bezpośrednio włożona, tym bardziej że większość osób inwestuje dodatkowo swoje środki.
Pozdrawiam
Polbank miał bardzo dobrą ofertę kredytową, ale co istotne przy porównaniu z mbankiem inaczej rozkładały się koszty:
Podczas gdy w mbanku trzeba było dodatkowo płacić za zabazpieczenia przy zerowej prowizji za udzielenie kredytu to w polbanku była przede wszystkim prowizja. Po ściągnięciu prowizji próbują to nadrobić zabezpieczenia. To ewidentne wprowadzanie klienta w błąd!!!
znalazłam jedno zdanie, które mi się nie podoba:
"Sam Polbank jednak nie zostanie raczej ukarany. Jako oddział greckiej grupy Eurobank EFG, podlega greckiemu nadzorowi finansowemu, a to w tym przypadku jest kluczową sprawą"

Czy sprawa podlegania Polbąka pod KNF jest gdzieś jasno sprecyzowana? Jeśli ktoś juz to wyjaśnił proszę o info, ja natomiast sama uruchomiłam swoje "znajomości" i mam nadzieję wkrótce oficjalnie podzielić sie tym z Wami.

Dzis rano w RMF podali, że Milennium i PKO BP zapewniły ze nie będą renegocjowali umów kredytowych, natomiast co do Polbanku to cytuję "zajmie się tym grecki nadzór finansowy".
Co to oznacza trudno zgadnąc, wychodzi jednak na to, że podlegają pod grecki urząd. I tu mogą byc schody, bo jesli przymkną oko i pozwolą doic Polaków no to sytuacja sie nie zmieni i dalej będą próbowac zwiekszac marzę...
The author has edited this post (w 27.03.2009)
"155kpol":

Ponieważ nie było ochotników w grupie do wywiadu przed kamerą
Dałem anonimowo wywiad do TvN24 i Polsatu

...ale za to nie pojechałem na Senatorską...
Coś za coś, jutro będę musiał.
Pozdrawiam

Materiał:
TVN24 20:25
Polsat 18:50

Witam
155kpol
czy wybierasz się jeszcze na Senatorską
dopiero wczoraj wieczorem zacząłem czytać to forum
ponieważ mam bliziutko, mogę się tam udać
prosiłbym tyko o dokładniejsze wytyczne co ustalić .

też mam kredyt we frankach w PB - nie miałem telefonu z "tą propozycją" - ale też zgadzam się z opinia ze nie ma na co czekać z działaniem.

co do wystąpienia w mediach to niestety nie mogę się podjąć - jestem pracownikiem banku - (nie PB) do tego pracuję w pionie monitorowania ryzyka - to mogłoby wypaść mało obiektywnie.

The author has edited this post (w 27.03.2009)
Dziwne!
Bank nie dał swojemu pracownikowi kredytu albo przynajmniej oferował gorsze warunki co Polbąk a Polbąk dał.
To jak dał to teraz niech nie kombinuje jak klient płaci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
"gelly70":

znalazłam jedno zdanie, które mi się nie podoba:
"Sam Polbank jednak nie zostanie raczej ukarany. Jako oddział greckiej grupy Eurobank EFG, podlega greckiemu nadzorowi finansowemu, a to w tym przypadku jest kluczową sprawą"

Czy sprawa podlegania Polbąka pod KNF jest gdzieś jasno sprecyzowana? Jeśli ktoś juz to wyjaśnił proszę o info, ja natomiast sama uruchomiłam swoje "znajomości" i mam nadzieję wkrótce oficjalnie podzielić sie tym z Wami.

Dzis rano w RMF podali, że Milennium i PKO BP zapewniły ze nie będą renegocjowali umów kredytowych, natomiast co do Polbanku to cytuję "zajmie się tym grecki nadzór finansowy".
Co to oznacza trudno zgadnąc, wychodzi jednak na to, że podlegają pod grecki urząd. I tu mogą byc schody, bo jesli przymkną oko i pozwolą doic Polaków no to sytuacja sie nie zmieni i dalej będą próbowac zwiekszac marzę...

jednej rzeczy za bardzo nie rozumiem...jeżeli PB faktycznie zajmie się grecki nadzor finansowy to dlaczego pan Stańczak argumentując działania związane z podpisywaniem aneksów zasłaniał się polskimi przepisami KNF a nie greckimi?
Polbąka jako działającego na terenie RP obowiązują przepisy polskie.
"Mayor7":

Polbąka jako działającego na terenie RP obowiązują przepisy polskie.

Polbąk zawarł umowy z OBYWATELAMI POLSKIMI I W POLSCE.
Przedmiot zabezpieczenia kredytu też jest w POLSCE.
Wyłącznie waluta kredytu to franek.

Wbić to sobie do głowy !!!!!!!!!!!!
Frajerów niech sobie szukają u siebie !!!!!!!!!!!
"Mayor7":

Dziwne!
Bank nie dał swojemu pracownikowi kredytu albo przynajmniej oferował gorsze warunki co Polbąk a Polbąk dał.
To jak dał to teraz niech nie kombinuje jak klient płaci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

no niestety tak było
w moim Banku dostałem gorsza ofertę - a jak dodatkowo miałem świadomośc ze z racji stanowiska (mogę mam wpływ na ocenę wniosków) muszę oddzielnie informować komitet kredytowy o zamiaze wzięcie kredytu nawet nie chciało mi się dalej negocjować..... ale to juz inna bajka
"wawid":

no niestety tak było
w moim Banku dostałem gorsza ofertę - a jak dodatkowo miałem świadomośc ze z racji stanowiska (mogę mam wpływ na ocenę wniosków) muszę oddzielnie informować komitet kredytowy o zamiaze wzięcie kredytu nawet nie chciało mi się dalej negocjować..... ale to juz inna bajka

Fajnie. To jako zorientowany możesz coś na temat tej sytuacji powiedzieć pewnie?
Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
  • Statystyki: 1407 Posty | 100979 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek