mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Dodatkowe zabezpieczenie kredytu

Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
link this post Dodano w 27.03.2009
"wawid":

"155kpol":

Ponieważ nie było ochotników w grupie do wywiadu przed kamerą
Dałem anonimowo wywiad do TvN24 i Polsatu

...ale za to nie pojechałem na Senatorską...
Coś za coś, jutro będę musiał.
Pozdrawiam

Materiał:
TVN24 20:25
Polsat 18:50

Witam
155kpol
czy wybierasz się jeszcze na Senatorską
dopiero wczoraj wieczorem zacząłem czytać to forum
ponieważ mam bliziutko, mogę się tam udać
prosiłbym tyko o dokładniejsze wytyczne co ustalić .

też mam kredyt we frankach w PB - nie miałem telefonu z "tą propozycją" - ale też zgadzam się z opinia ze nie ma na co czekać z działaniem.

co do wystąpienia w mediach to niestety nie mogę się podjąć - jestem pracownikiem banku - (nie PB) do tego pracuję w pionie monitorowania ryzyka - to mogłoby wypaść mało obiektywnie.

Witam
Odpowiadając na pytanie główne - to nie ,nie wybieram się narazie na Senatorską....

Na tym etapie żeby zdobyć nowe informacje proponuje już kontakt z UOKiK na Placu Powstańców Warszawy 1. To ten urząd przygotowuje pozew przeciwko bankowi.
Na Senatorskiej 27 jest rzecznik ,który stwierdził że sprawa jest już w mocy UOKIKu.

Jak pisalem wcześniej UOKIK jest w trakcie przygotowywania pozwów, mamy cierpliwe czekać na nowe informacje które pojawią się na dniach na stronie Urzędu.

Sumując: Nie ma co wyważać już "otwartych drzwi". Tylko czekać. Natomiast jeśli ktoś chce zdobyć świeże informacje to tylko atakować uokik...

W kwestii naszego człowieka w który móglby nas reprezentować w mediach ,to mam identyczny problem. Dwa razy wystąpilem anonimowo w TV - więcej nie mogę ryzykować ,bo... też jestem pracownikiem banku... oczywiście nic wspólnego z PB

Ponownie gorąco zachęcam osobę która będzie miała odwagę ,chęć i wiedzę pokazania naszego problemu w mediach. Liczy się czas. Prasa i TV chce z nami rozmawiać ,ale musimy odmawiać ,bo niemożemy nikogo polecić.

Ps. wawid - wysłalem ci prywatną wiadomość

The author has edited this post (w 27.03.2009)
trochę już na temat poczytałem ...
znalazłem taką oto ciekawą wypowiedź na innym forum:

http://forumprawne.org/prawo-cywilne/48440-polbank-zmiana-oprocentowania-kredytu-6.html
post Szczepanika:

"
witam jestem po dzisiejszej rozmowie, o to co sie dowiedziałem:

- te 0.5% ma pójść na jakiś fundusz banku w razie naszej niewypłacalności
....
"
jeżeli tak jest rzeczywiście to pewnie w ten właśnie sposób PB będzie próbował tłumaczyć, przed nadzorem finansowym, powiązanie wzrostu marży ze spadkiem poziomu ryzyka
ale
moim zdaniem można - oczywiście wyłącznie w przypadku gdy jednak okaże się, że PB może żądać od nas takich aneksów - negocjować by te 0,5 % było księgowane na oddzielne subkonto (wg tej wypowiedzi i tak mają zamiar tak robić) i w przypadku gdy kredyt był spłacany terminowo oraz zajścia jednego z czynników:
ustabilizowania się sytuacji na rynku walutowym,
zmniejszenia się LTV,
spłaty kredytu,
zajścia innych czynników wpływających na spadek ryzyka banku
kwota przeznaczona na ten dodatkowy fundusz byłaby zwracana - z odsetkami najlepiej

oczywiście by takie negocjacje miały sens strona kredytobiorców musi mieć jakąś siłę - więc konieczne byłoby jakieś zrzeszenie

prośba do osób, które były na takim spotkaniu lub mają zamiar się na takowe udać o próbę potwierdzenia tej informacji - że wyższa marża ma być przeznaczona na fundusz.

czym więcej dowiemy się o motywach 2 strony i mechanizmach jakie chcą wykorzystać tym lepiej dla nas

Słuchajcie jedno jest pewne nie podpisujemy aneksu!!! bank nie zerwie z nikim umowy bo musiałby się wytłumaczyć dlaczego ją zrywa, a odmowa podpisania aneksu nie jest takim powodem!!! Jeżeli chodzi o dodatkowe zabezpieczenia to bank powinien udowodnić nam, że nasza sytuacja finansowa się pogorszyła i wtedy dopiero mogą prosić o zabezpieczenie np. dodatkowym ubezpieczeniem... czyli inaczej mówiąc powinni przeanalizować każdy kredyt indywidualnie...byłam dzisiaj u prawnika (specjalista prawa bankowego) i upewnił mnie, że mamy we wszystkim rację...nie mamy się czego bać Nie podpisujemy aneksu!!!! Gdybyśmy to zrobili to mielibyśmy tylko kłopot z udowodnieniem bankowi, że to na nas wymusił lub wprowadził nas w błąd.
"155kpol":

"wawid":

"155kpol":

Ponieważ nie było ochotników w grupie do wywiadu przed kamerą
Dałem anonimowo wywiad do TvN24 i Polsatu

...ale za to nie pojechałem na Senatorską...
Coś za coś, jutro będę musiał.
Pozdrawiam

Materiał:
TVN24 20:25
Polsat 18:50

Witam
155kpol
czy wybierasz się jeszcze na Senatorską
dopiero wczoraj wieczorem zacząłem czytać to forum
ponieważ mam bliziutko, mogę się tam udać
prosiłbym tyko o dokładniejsze wytyczne co ustalić .

też mam kredyt we frankach w PB - nie miałem telefonu z "tą propozycją" - ale też zgadzam się z opinia ze nie ma na co czekać z działaniem.

co do wystąpienia w mediach to niestety nie mogę się podjąć - jestem pracownikiem banku - (nie PB) do tego pracuję w pionie monitorowania ryzyka - to mogłoby wypaść mało obiektywnie.

Witam
Odpowiadając na pytanie główne - to nie ,nie wybieram się narazie na Senatorską....

Na tym etapie żeby zdobyć nowe informacje proponuje już kontakt z UOKiK na Placu Powstańców Warszawy 1. To ten urząd przygotowuje pozew przeciwko bankowi.
Na Senatorskiej 27 jest rzecznik ,który stwierdził że sprawa jest już w mocy UOKIKu.

Jak pisalem wcześniej UOKIK jest w trakcie przygotowywania pozwów, mamy cierpliwe czekać na nowe informacje które pojawią się na dniach na stronie Urzędu.

Sumując: Nie ma co wyważać już "otwartych drzwi". Tylko czekać. Natomiast jeśli ktoś chce zdobyć świeże informacje to tylko atakować uokik...

W kwestii naszego człowieka w który móglby nas reprezentować w mediach ,to mam identyczny problem. Dwa razy wystąpilem anonimowo w TV - więcej nie mogę ryzykować ,bo... też jestem pracownikiem banku... oczywiście nic wspólnego z PB

Ponownie gorąco zachęcam osobę która będzie miała odwagę ,chęć i wiedzę pokazania naszego problemu w mediach. Liczy się czas. Prasa i TV chce z nami rozmawiać ,ale musimy odmawiać ,bo niemożemy nikogo polecić.

Ps. wawid - wysłalem ci prywatną wiadomość

Ja jestem z Warszawy, ale niestety jak wawid również pracownikiem banku w podobnym obszarze (nie PB) i oficjalnie nie mogłabym za wiele zdziałać.
W/g mnie to nierealne. W dodatku jeśli miałoby być zwrócone z odsetkami.
Polbąk zwyczajnie chce podnieść prowizje.
Już wolalbym wpłacać te 0,5% lub kwotę minimum 0,5% na lokatę dajmy na to 6% rocznie wraz ze zobowiązaniem że pieniędzy nie ruszę do momentu ustania ewentualnego ryzyka lub spłaty takiej części kredytu kiedy to ryzyko automatycznie ustanie. Zresztą uzbierane w ten sposób środki mogłyby służyć wcześniejszej splacie kredytu.
Ale!!!!!!!!!!!!!!
Polbąk interesuje większy zysk a nie robienie prezentów klientom także uważam że to nierealne.
Ponieważ zabezpieczeniem kredytu może być ubezpieczenie na życie gdzie wtedy bank jest uposażonym (ale czasowo)to wolałbym już zawrzeć takie ubezpieczenie - przynajmniej coś by się zbierało w tym gównianym III filarze ale bank by się odwalił.
Zresztą to też jest w umowie.
Także jest kilka opcji wyjścia z tej sytuacji ale nie interesują one Polbąk-a.
Nastawiony jest na dodatkowe 0,5% i sam komplikuje życie ludziom a sobie psuje opinię.
Jeszcze raz gratulacje dla PolbąkDyrektora !!!!!!!!!!!
"Mayor7":

W/g mnie to nierealne. W dodatku jeśli miałoby być zwrócone z odsetkami.
Polbąk zwyczajnie chce podnieść prowizje.
Już wolalbym wpłacać te 0,5% lub kwotę minimum 0,5% na lokatę dajmy na to 6% rocznie wraz ze zobowiązaniem że pieniędzy nie ruszę do momentu ustania ewentualnego ryzyka lub spłaty takiej części kredytu kiedy to ryzyko automatycznie ustanie. Zresztą uzbierane w ten sposób środki mogłyby służyć wcześniejszej splacie kredytu.
Ale!!!!!!!!!!!!!!
Polbąk interesuje większy zysk a nie robienie prezentów klientom także uważam że to nierealne.
Ponieważ zabezpieczeniem kredytu może być ubezpieczenie na życie gdzie wtedy bank jest uposażonym (ale czasowo)to wolałbym już zawrzeć takie ubezpieczenie - przynajmniej coś by się zbierało w tym gównianym III filarze ale bank by się odwalił.
Zresztą to też jest w umowie.
Także jest kilka opcji wyjścia z tej sytuacji ale nie interesują one Polbąk-a.
Nastawiony jest na dodatkowe 0,5% i sam komplikuje życie ludziom a sobie psuje opinię.
Jeszcze raz gratulacje dla PolbąkDyrektora !!!!!!!!!!!

Dodatkowo mogliby zaproponować ubezpieczenie niskiego wkładu, byłoby uczciwiej. A tak faktycznie mają nastawienie tylko na zwiększenie zysków z marży...
A zresztą JAKIE RYZYKO !!!!!!!!!!!!!
Płacą? Czy nie?
Ja płacę to won od kombinowania przy marżach.
oczywiście zgadzam się z wami na razie należy się skoncentrować na tym by nie podpisywać żadnych aneksów a jednocześnie zebrać argumenty wykluczające groźbę wypowiedzenia umowy i żądania dodatkowego zabezpieczenia
- w mojej poprzedniej wypowiedzi źle postawiłem akcent
bardziej interesuje mnie potwierdzenie/poznanie ewentualnej linii obrony Polbanku w przypadku jakiegoś soporu przed arbitrem bankowym lub sądem czy tłumaczenia PB dla knf - - że niby chcą utworzyć fundusz itd.
a tak a’propo - słyszałem dziś rano w Radio PIN że ktoś już ten aneks z Polbanku skierował do arbitra bankowego - niestety nie udało mi się tej informacji nigdzie więcej potwierdzić -
tam była też mowa, że sprawa trwała już jakiś czas - być może chodziło cos innego ....
może wy coś słyszeliście ?
Witam

A ja właśnie wróciłem z poczty i już wysłałem pismo do UOKIK :):) zobaczymy co dalej bedzie:)
bardzo dziekuje wszystkim za wszelkie rady i informacje
Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
  • Statystyki: 1407 Posty | 100979 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek