mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Dodatkowe zabezpieczenie kredytu

Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
link this post Dodano w 27.03.2009
serdecznie witam
i ja dołączam do "szczęśliwych":( posiadaczy kredytu hipotecznego w PB
do mnie nie dzwonili,ale po dokładnym przestudiowaniu tego fforum wiem jak mam się zachować przy ich tel.
POPIERAM wszystko co tu się "wykluło" i wielki szacun dla 155kpol
No to ostał się ino GREKBANK na polu walki z klientami !!!
Zraził do siebie obecnych jak i potencjalnych przyszłych klientów .
Jak się w porę z tego nie wycofa to " Kto mieczem wojuje ,od miecza ginie"
Swoją drogą gratulacje dla głównych menedżerów owego banku ,zwłaszcza tych polskojęzycznych, którzy cały czas są ślepo przekonani ,że są Zeusami bankowości !!!
The author has edited this post (w 27.03.2009)
"waw_id":

trochę już na temat poczytałem ...
znalazłem taką oto ciekawą wypowiedź na innym forum:

http://forumprawne.org/prawo-cywilne/48440-polbank-zmiana-oprocentowania-kredytu-6.html
post Szczepanika:

"
witam jestem po dzisiejszej rozmowie, o to co sie dowiedziałem:

- te 0.5% ma pójść na jakiś fundusz banku w razie naszej niewypłacalności
....
"
jeżeli tak jest rzeczywiście to pewnie w ten właśnie sposób PB będzie próbował tłumaczyć, przed nadzorem finansowym, powiązanie wzrostu marży ze spadkiem poziomu ryzyka
ale
moim zdaniem można - oczywiście wyłącznie w przypadku gdy jednak okaże się, że PB może żądać od nas takich aneksów - negocjować by te 0,5 % było księgowane na oddzielne subkonto (wg tej wypowiedzi i tak mają zamiar tak robić) i w przypadku gdy kredyt był spłacany terminowo oraz zajścia jednego z czynników:
ustabilizowania się sytuacji na rynku walutowym,
zmniejszenia się LTV,
spłaty kredytu,
zajścia innych czynników wpływających na spadek ryzyka banku
kwota przeznaczona na ten dodatkowy fundusz byłaby zwracana - z odsetkami najlepiej

oczywiście by takie negocjacje miały sens strona kredytobiorców musi mieć jakąś siłę - więc konieczne byłoby jakieś zrzeszenie

prośba do osób, które były na takim spotkaniu lub mają zamiar się na takowe udać o próbę potwierdzenia tej informacji - że wyższa marża ma być przeznaczona na fundusz.

czym więcej dowiemy się o motywach 2 strony i mechanizmach jakie chcą wykorzystać tym lepiej dla nas

"Druga" strona rżnie głupa i nic więcej. Gdyby mieli jasno zarysowany plan jak zabezpieczyć nasze kredyty to by od początku (i na piśmie) przedstawiali to właśnie w formie dodatkowego ubezpieczenia, jak to czynią niektóre banki, ale na etapie negocjonowania umowy. Tu natomiast wraz z rozwojem sytuacji (dla Polbąka coraz gorszej) próbują teraz przedstawić swój pierwotny plan, który polegał na wymuszeniu - powtarzam w y m u s z e n i u - aneksu podnoszącego marżę, przedstawić jako krok w naszym interesie. Przeczytajcie aneks. Tam nie ma nic o osobnym funduszu, a do tego to klient formalnie zwraca się z prośbą o podniesienie marży. Zna ktoś karpia wnioskującego o Boże Narodzenie co miesiąc?
Nawet gdyby dodatkowe pieniądze były przeznaczone na jakiś fundusz, to nic mnie to nie obchodzi. Spłacamy nasze kredyty terminowo mimo podwyżek kursu zgodnie z umową, oczekujemy dotrzymania umowy przez Polbąka. Przecież dokonaliśmy wyboru ich oferty dla tego, że była atrakcyjna na tle innych. Skoro przeszarżowali to ich sprawa. Po to bank ma kapitał własny, aby nietrafione przedsięwzięcia finansowe z tego kapitału pokryć, a że to oznacza dla Polbąkowców mniejszy zysku, to mnie guzik obchodzi.
Niech przedstawią ile kredytów w tej chwili jest zagrożonych i jak to się ma do średniej. Czy rzeczywiście sytuacji kredytobiorców Polbąka jest gorsza na tle klientów innych banków, że konieczne są jakieś środki dodatkowe?
Kochani, jesteśmy w sytuacji klienta, który umówił się z parkieciarzem na określoną robotę i kwotę, a po wykonanej robocie słyszy że należy się 5% więcej. Co zrobilibyście (lub zrobiliście) w takiej sytuacji. Spodziewam się, że pognaliście go. I tak traktujmy Polbąka, jak naciągacza. Co więcej jak dawnego cinkciarza, który tylko czycha jak nas skroić nawet na parę groszy.
"vikernes":

jestem nowy więc witam wszystkich

mam takie pytanie ... jeśli zakładając że bank jak to ktoś powyżej napisał zbankrutuje, zwinie manatki i inny bank przejmie nasze kredyty - warunki mogą ulec zmianie? czy podpisane przez nas umowy podtrzymują ważność?

Cokolwiek się stanie z Polbąkiem lub umowami kredytowymi (np. zostaną sprzedane w pakiecie jakiejś innej instytucji finansowej), to umowy nadal są ważne. Kupujący bierze je na siebie i nic nie może w nich zmienić bez naszej zgody lub wbrew zapisom umowy..
Kto faktycznie jest "drugą" stroną umowy nie ma dla nas praktycznego znaczenia.
Drodzy Franciszkanie, zwłaszcza nowi i świeżo obdzwonieni przez Polbąkowców.

Nie zamartwiajcie, nie liczcie Waszego LVT, wartości nieruchomości -spadła wzrosła, etc. bo to tak naprawdę banku nie chodzi. Przeczytajcie kilkanaście stron wcześniej relacje osób, które na polbąkowe dictum w trzech punktach niespodziewanie dla banku zgłaszali gotowość dania innej nieruchomości. I co? I bank stracił nimi zainteresowanie. Gadka o konieczności zwiększenia zabezpieczenia jest dla ludków (Polbąkowcy uważają większość z nas za durniów), którzy wszystko biorą poważnie, a zwłaszcza są przyzwyczajeni, że w poważnych sprawach banki postępują rozważnie i równie poważnie. Tak nie jest. Celem akcji "aneks" jest wymuszenie wyższej marży pod pretekstem zabezpieczenia wykorzystując ogólną atmosferę kryzysu

Chciałem zwrócić uwagę, że na mój apel aby ujawnili się Ci spośród forumowiczów, o których Polbąk wie (bo deklarowali we wniosku), że mają inne nieruchomości z wolną hipoteką, czy dostali wezwanie. Jak dotąd nikt się nie odezwał, a rozum nakazywałby sięgnięcie po tę grupę kredytobiorców w pierwszym rzędzie. A tu cicho, ja też nic nie dostałem, co nie znaczy, że mnie cała ta sprawa nie oburza i nie obchodzi. Dzisiaj Ty pod takim pretekstem, jutra być może ja pod innym, dlatego trzeba razem reagować na wszelkie nieuczciwe zagrania banku, aby dać im od początku po łapach.

"vath9":

HMMM Próbuję zachować w zaistniałej sytuacji jak najwięcej obiektywizmu.
Prawdą jest, że Polbank miał jedną z najlepszych ofert hipotecznych na polskim rynku o ile nawet nie NAJLEPSZĄ
Wyliczał największą zdolność kredytową, dawał ludziom pożyczki na grubo ponad 100% wartości nieruchomości. Ludziom, którzy potrzebowali dachu nad głową, dawał szansę zamieszkania we własnym mieszkaniu. O tym na pewno nie zapomnę myśląc o Polbanku.
Bank nie przewidział jednak kryzysu, pracownicy od kredytów hipotecznych prawdopodobnie mieli wysokie? prowizje (tego nie wiem, dlatego znak zapytania). Przydzielali dużo kredytów i praktycznie wszystkim, co było CHWALEBNE, ale się na tym sami wyłożyli

Nigdzie jednak nie widziałem takiego systemu online banking jak w Polbanku. Tam nigdy nic nie działało, przelewy robiłem w nocy.
Brak kompetencji niektórych pracowników jest rażący, ale powtarzam, tylko niektórych
Długi czas oczekiwania na uruchomienie kredytu i świecenie oczami przed zbywcą (=sprzedającym) przez 23 dni! gdzie normalnie okres ten wynosi 2-5 dni
Powoływanie się we wszystkim wyłącznie na centralę, która jest wszechmogąca no i oczywiście
OSTATNI HIT! Próba nielegalnego zaaneksowania umowy - zwiększenie marży - pod przykrywką spadku wartości nieruchomości.

Nie wiem co będzie z Nami i co będzie z Polbankiem. Mógł zagrać uczciwiej. Podzielam zdanie z innego postu, że bank mógł poprosić klienta o płacenie wyższego wkładu własnego - do pewnego czasu - np. jednego roku, oczywiście przy obecnym kursie franka tracilibyśmy na tym trochę, ale bank miałby czym obracać w czasach kryzysu - bo miałby więcej gotówki - a klient miałby więcej spłaconego kapitału. To była by bardzo uczciwa propozycja i klienci zapewne w pozytywny sposób wypowiadali się o takim banku, który myśli zarówno o sobie jak i o kliencie, a nie pisali wnioski do UOKiK

Człowieku! NIe hamletyzuj!
Przecież wszyscy wybraliśmy Polbąka dlatego, że oferta w naszych oczach była najlepsza, a to marża niska, a to dawali na 100 a nawet 105%, łagodnie wyliczali zdolność etc. Ale to oni prowadzą biznes i oni biorą kasę za takie przedstawienie oferty, która da im zysk i zwabi klienta.

Wyobraź sobie dealera samochodów, który sprzedaje taniej od konkurencji. Po roku ten sam zwraca się do klientów o dopłatę, bo mu się bilans nie domyka, albo my mu dopłacimy, albo o będzie musiał wziąć kredyt by pokryć stratę. Założę się że na 100 takich klientów znalazłoby się paru (zawsze kilka procent to niepoprawnie naiwniacy), którzy by rozważyli dopłacenia, albo nawet rozumieli motywy. Ale to paranoja. Polbąk swoją ofertą odebrał klientów bankom bardziej rozważnym, a teraz larum woła. Gdyby pierwotna marża (w chwili podpisywania umowy byłaby o 0,5 % wyższa zdecydowalibyście się? Sięgnijcie po stare oferty banków z czasów szukania kredytu i porachujcie.
Powtarzam raz jeszcze nie ma się nad Polbąkiem co litować, że nie będą mieli takich zysków jak planowali, a może nawet będą mieli stratę, ale to ich biznes. Jak nie potrafią go prowadzić, to niech sobie odpuszczą i nie psują rynku.
Witam

Dzis zalogowałem sie na konto i zauważyłem że PB podnosi spread był na poziomie 8 gr z moich obserwacji a teraz jest na poziomie 12 gr . Boże jacy to sa złodzije ale nic tonacy brzytwy sie trzyma
Witam,
To mój pierwszy wpis.
Na to forum natknęłam się w ostatnim momencie. Wizyta w banku była już umówiona ale po zapoznaniu sie z sytuacją, telefonicznie poinformowałam moją wiecznie "nie wiem" opiekunkę kredytu, że odwołuję spotkanie.Jeszcze tylko próbowała szybko powiedzieć że " to nie jest tak, jak to przedstawiają......"
Pismo do UOKiK wysłałam i mam nadz ze do czasu spotkania, moja wściekłość osiągnie poziom umożliwiający spokojne wysłuchanie poropozycji polbąka i ewentualne(żeby nie było) zaproponowanie moich racji:D.... a jedyny podpis jaki złożę to na wniosku o likwidację konta osczędnościowego.

P.S. Ponieważ nie jestem aż tak biegła w tym wszystkim jak co po niektórzy tutaj to aż boje się myslec co by było gdybym na to forum nie trafiła, pewnie w szoku bym się podpisała......dzięki wielkie za to forum:)
"SSAMBA":

Witam,
To mój pierwszy wpis.
Na to forum natknęłam się w ostatnim momencie. Wizyta w banku była już umówiona ale po zapoznaniu sie z sytuacją, telefonicznie poinformowałam moją wiecznie "nie wiem" opiekunkę kredytu, że odwołuję spotkanie.Jeszcze tylko próbowała szybko powiedzieć że " to nie jest tak, jak to przedstawiają......"
Pismo do UOKiK wysłałam i mam nadz ze do czasu spotkania, moja wściekłość osiągnie poziom umożliwiający spokojne wysłuchanie poropozycji polbąka i ewentualne(żeby nie było) zaproponowanie moich racji:D.... a jedyny podpis jaki złożę to na wniosku o likwidację konta osczędnościowego.

P.S. Ponieważ nie jestem aż tak biegła w tym wszystkim jak co po niektórzy tutaj to aż boje się myslec co by było gdybym na to forum nie trafiła, pewnie w szoku bym się podpisała......dzięki wielkie za to forum:)

I tutaj właśnie jest problem z osobami ,które nie mają dostępu do netu ,lub nie szukają info w internecie na ten temat. Bo w tv sprawa jest przedstawiana bez "sedna sprawy" -lepiej to wygląda w prasie ale nie każdy prasę kupuje codziennie .
Dlatego takie osoby będąc "przyparte do muru" i osamotnione- będą niestety podpisywać aneksy!
może prośba do administratora strony internetowej aby zrobil odpowiednie pozycjonowanie strony (chyba tak się to nazywa)
chodzi o to aby po wpisaniu w pzreglądarce np google "polbank","kredyt" pojawił się link do tegoż forum i tej strony

pozdr
"jeszcze nie raczony rozmową z polbąkiem"
Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
  • Statystyki: 1407 Posty | 100979 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek