mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Dodatkowe zabezpieczenie kredytu

Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
link this post Dodano w 27.03.2009
"michnior":

Kolejny reportaż w Polsacie. Polbank i grupa Bre Bank w negatywnym świetle, plus Krzysztof Pietraszkiewicz (Prezez Zrzeszenia Banków Polskich) z tekstem o strasznej "NAGONCE" (sic!) na biedne (Pol) baneczki

No no tak potężny argument bardzo poważnego Pana, bardzo śmiesznie wypadł przy przegranej w sądzie sprawie przez grupe bre banku i jednoznacznej wypowiedzi Kluzy - szefa Komisji Nadzoru Bankowego.

Pozdrawiam,
"Jeszcze nie zaszczycony zainteresowaniem Polbanku",
Michnior

Pan Pietraszkiewicz w swoim wczorajszym orędziu do zadłużonych tylko się kompromitował...Najbardziej utkwiło mi w pamięci jedno zdanie... parafrazując W PRZYPADKU KIEDY SYTUACJA SIĘ UNORMUJE A FRANK SPADNIE BANK BĘDZIE OBNIŻAŁ MARŻĘ ... I CICHUTKO DODAŁ.. NA WNIOSEK KLIENTA..Bardzo śmieszne,, będą tylko czekać i przekładać spotkania w nieskończoność by jeszcze trochę forsy napchać w te zachłanne kieszenie. Z resztą kto w to uwierzy?

Jak wcześniej pisałam umówiłam się z nimi na wtorek.Niestety,,, jaka szkoda musiałam odwołać spotkanie .... delegacja na piątek;) i zadzwoniłam uprzejmie do bąka. Pan na to, że oddzwonią po popołudniu by ustalić godzinę. No i od 2 dni nie dzwonili. Smutno mi;)

W każdym razie nie zamierzam nic podpisywać i takiej wersji bedę się trzymać!!!
The author has edited this post (w 27.03.2009)
Wrzuciłem nowy temat - linki. Może się przydać szczególnie dla nowych użytkowników, którzy jeszcze nie za bardzo wiedzą co mają zrobić z aneksami. Przekopanie się przez ponad 70 stron forum to nie lada wyzwanie...

Jak coś nowego w prasie czy TV się pojawi w temacie proszę o informacje to dopisze do listy.
Dzięki
Witam wszystkich serdecznie!

Pierwszy raz zabieram głos na tym forum. Przede wszystkim dziękuje za aktywność i stanowczy opór przeciwko praktykom Polbanku. Ja również miałem wątpliwą przyjemność rozmowy z panią z PB. Dwa dni temu ją spławiłem i już się nie odzywa. Scenariusz rozmowy jak u wszystkich.

Chcę jednak zwrócić waszą uwagę na kolejny problem. Polbank zanim zaczął "akcję aneks" i przymuszanie klientów do podniesienia marży, w sposób moim zdaniem bezprawny, podniósł wysokość raty kapitałowej. W moim przypadku o 100%. PB chce maksymalnie wykorzystać wysoki kurs CHF dla zwiększenia własnego zysku. Zdecydowanie nie leży to w naszym interesie, by właśnie teraz zwiększać wysokość spłacanego kapitału. Czy Polbank może w sposób dowolny ustalać wysokość raty kapitałowej? Wydaje mi się, iż tym tematem również należy zainteresować odpowiednie instytucje i media.
Kolejny sponsorowany ,podnoszący ciśnienie artykuł

http://www.money.pl/banki/wiadomosci/artykul/bank;chce;zmienic;umowe;jak;wycenic;dodatkowe;ubezpieczenie,252,0,439036.html

a tu coś na pokrzepienie serc:
http://www.dziennik.pl/wydarzenia/article349958/UOKiK_sprawdzi_czy_Polbank_lamie_prawo.html
"lesnik":

[...]
Chcę jednak zwrócić waszą uwagę na kolejny problem. Polbank zanim zaczął "akcję aneks" i przymuszanie klientów do podniesienia marży, w sposób moim zdaniem bezprawny, podniósł wysokość raty kapitałowej. W moim przypadku o 100%. PB chce maksymalnie wykorzystać wysoki kurs CHF dla zwiększenia własnego zysku. Zdecydowanie nie leży to w naszym interesie, by właśnie teraz zwiększać wysokość spłacanego kapitału. Czy Polbank może w sposób dowolny ustalać wysokość raty kapitałowej? Wydaje mi się, iż tym tematem również należy zainteresować odpowiednie instytucje i media.

Zwiększenie raty kapitałowej wynika ze zmniejszenia LIBOR i tu Polbank jest OK. Gdzieś na tym forum widziałem linki do kalkulatorów - poszukaj. W twoim interesie jest spłacać jak najwięcej kapitału i jak najmniej odsetek. Im więcej kapitału spłacisz, tym mniej będziesz miał naliczonych odsetek.
Ja to bym chciał tylko kapitał spłacać

Może te działania UOKiK i perspektywa kary 10% zysku wywrą na nich presję i odpuszczą...

PS. Czy ktoś wie, co się stanie jeśli cudowny PB zbankrutuje?
Czy jeśli inny bank to przejmie, to warunki umowy pozostaną bez zmian?
"adel2000":

"...wyjaśnia, że zaciągnięte w upadającym banku kredyty trzeba by i tak normalnie spłacać:
- Zarówno jego zobowiązania, jak i nasze wobec niego przejmie najpierw syndyk, a potem nowy właściciel. Dlatego też normalnie działałyby nie tylko kredyty, ale także przelewy zarówno te z konta, jak i na konto. Czyli przychodziłyby pensje na konto, a polecenia zapłaty rachunków czy czynszów byłyby nadal normalnie opłacane z konta. Nie zniknęłyby też konta internetowe.

Co z depozytami? Te gwarantowane są przez Bankowy Fundusz Gwarancyjny, który istnieje po to, aby właśnie w przypadkach ewentualnego bankructwa wypłacić poszkodowanym klientom tzw. kwoty gwarantowane.."

http://www.wyhacz.pl/Wyhacz/1,88542,5700617,Co_sie_stanie__gdy_upadnie_nasz_bank.html
ermick ... to nie miejsce dla reklamowania doradców
W razie kontynuacji tej praktyki poproszę o usunięcie Twojego konta.
Pozdrawiam
155kpol
Edytowano w 27.03.2009
"155kpol":

"adel2000":

"...wyjaśnia, że zaciągnięte w upadającym banku kredyty trzeba by i tak normalnie spłacać:
- Zarówno jego zobowiązania, jak i nasze wobec niego przejmie najpierw syndyk, a potem nowy właściciel. Dlatego też normalnie działałyby nie tylko kredyty, ale także przelewy zarówno te z konta, jak i na konto. Czyli przychodziłyby pensje na konto, a polecenia zapłaty rachunków czy czynszów byłyby nadal normalnie opłacane z konta. Nie zniknęłyby też konta internetowe.

Co z depozytami? Te gwarantowane są przez Bankowy Fundusz Gwarancyjny, który istnieje po to, aby właśnie w przypadkach ewentualnego bankructwa wypłacić poszkodowanym klientom tzw. kwoty gwarantowane.."

http://www.wyhacz.pl/Wyhacz/1,88542,5700617,Co_sie_stanie__gdy_upadnie_nasz_bank.html

Dzięki za odpowiedź, nie mniej jednak - brak tam (w artykule) jasnej odpowiedzi, czy umowy kredytowe będą obowiązywały bez zmian - np przez kolejne 40 lat na które jest taka umowa sporządzona...?
Tak, warunki umowy pozostają bez zmian. Nowy bank może je renegocjować, ale również nie ma prawa podrzucać gotowych aneksów

Ten sponsorowany artykuł jest podstępnie napisany. Trzeba zwrócić uwagę jak autor dobiera słowa, np. Bank chce zmienić umowę... - no może sobie chcieć!

Dla banku wycena nieruchomości nie jest wiążąca.... tutaj to już chyba kpina na całego. jak ocena rzeczoznawcy może być nie wiążąca? i to jeszcze wysyłanego przez bank

Ten artykuł po pierwsze zakłada, że klient jest już na etapie szukania argumentów i gromadzenia zabezpieczeń.

Ja natomiast jestem klientem, który czeka na to aż Polbank znajdzie mój adres korespondencyjny i skrobnie do mnie list polecony z jakąkolwiek informacją, że coś w moich zabezpieczeniach nie gra tak jak grać powinno
Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
  • Statystyki: 1407 Posty | 100979 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek