mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Zmiana warunków umowy MBank

link this post Dodano w 25.02.2009
Witam,

Mam kredyt w MBanku i niestety wziąłem go w lipcu 2008 a więc w momencie kiedy frank był poniżej 2 zł więc już jestem stratny (zakładając że kurs franka nie osiągnie już takiego poziomu ) kilkadziesiąt tyś.zł . I chociaż w tej chwili oprocentowanie to 1,53 % to i tak jestem dużo w plecy aniżeli kilka miesięcy temu.
Jedynym rozwiązaniem był aneks do umowy wydłużający okres spłaty i czekanie na lepsze czasy ( ale czy to nastąpi , a jaka będzie sytuacja po wejściu do strefy euro??? bo w banku nie znają odpowiedzi). Chciałem zmniejszyć koszty zmieniając raty równe na malejące ale ponoć w MBanku nie ma takiej możliwości ???!!!!
Czy to jest prawda ???!!!!

pozdrawiam

levy777
The author has edited this post (w 25.02.2009)
link this post Dodano w 25.02.2009
Jestem w podobnej sytuacji (kredyt wzięty w sierpniu 2008).
Obawiam się, że mBank Ci nie pomoże (choć nie mam pewności). Sam się raczej boję, żeby nie doszło do wymuszenia powrotu do ubezpieczenia pomostowego albo innego "zabezpieczenia", bo wartość naszych kredytów dawno przerosła wartość hipoteki. Sam wyznaję zasadę, że lepiej siedzieć cicho i czekać, być może dzięki temu portalowi zaoszczędzimy trochę, a CHF w końcu musi potanieć...
link this post Dodano w 20.03.2009
"Mam kredyt w MBanku i niestety wziąłem go w lipcu 2008 a więc w momencie kiedy frank był poniżej 2 zł więc już jestem stratny ...."

Teraz tracisz, wczesniej zyskiwales. Przeciez majac kredyt w CHFach, twoja rata byla o wiele nizsza, niz gdybys mial kredyt w PLNach, prawda?
Mozna narzekac, jasne.
Ale chyba byles poinformowany o RYZYKU kursowym.
A jesli twierdzisz, ze nie (bo klienci lubia tak gadac, ze ktos im czegos nie powiedzial...) to po chol.. podpisywales dokumenty?
Chyba nie spodziwales sie, ze kurs ZAWSZE bedzie dla ciebie korzystniejszy i nigdy nie wzrosnie?

"I chociaż w tej chwili oprocentowanie to 1,53 % to i tak jestem dużo w plecy aniżeli kilka miesięcy temu."

Mysle, ze i tak placisz nadal mniej, niz gdybys mial od poczatku ten kredyt wziety w PLNach. Czyz nie?

"Jedynym rozwiązaniem był aneks do umowy wydłużający okres spłaty i czekanie na lepsze czasy ( ale czy to nastąpi , a jaka będzie sytuacja po wejściu do strefy euro??? bo w banku nie znają odpowiedzi)."

Jaka bedzie sytaucja jak wejdziemy do strefy EURO?
A kiedy to bedzie?
Chyba nawet prezydent RP nie zna na to odp.
Proponuje zapytac wrozke.

Mozemy sie wkorzac na rozne rzeczy; coraz wiekszy spred czy nie moznosc splaty w walucie czy brak spadku oproc kred "starego portwela" sprzed 09.2006 roku, ale nie winmy bankow za TOTALNIE WSZYSTKO i nie zadawajmy glupich pytan - co bedzie jesli....
Trzeba bylo podpisac umowe w PLNach i do konca umowy wiedzialbys dokladnie ile bedziesz splacal.

"Chciałem zmniejszyć koszty zmieniając raty równe na malejące ale ponoć w MBanku nie ma takiej możliwości ???!!!!"

Co masz na mysli piszac; "zmniejszyc koszty"?
Zmieniajac raty na malejace teraz placilbys duzo wieksze raty, a potem mniejsze. Przeciez rownie dobrze mozesz dokonac w kazdej chwili czesciowej wczesniejszej splaty kredytu, a wymagana rata i tak ci sie na czas pobierze i w ten sposob znacznie szybciej splacisz kredyt i pomniejszysz koszty.
Pasuje?

link this post Dodano w 21.03.2009
@inez77: jaka właściwie teza stoi za Twoim postem? Żeby nie narzekać? To może od razu zlikwidować ten portal. Że banki nie są takie złe? Mam milion argumentów przeciw. A co do wysokości raty w porównaniu z kredytem w PLN, to niestety, ale osoby, które wzięły kredyt w lipcu-sierpniu 2008 płacą już dużo więcej, ja na przykład, gdyby moja rata utrzymała się na obecnym poziomie, spłaciłbym ponad 210% kwoty kredytu.

I proszę Ciebie i innych forumowiczów przy okazji: Używajcie polskich znaków bo oczy dęba stają, jak się czyta ten "polskawy".
  • Statystyki: 4 Posty | 1569 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek