mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

podnieśli spread, chamstwo

link this post Dodano w 25.02.2009
Witam

Przesadzili z dnia na dzień podnieśli spread o 8 gr (teraz prawie 20gr było 12gr). Chamstwo do kwadratu....

Nie wiem czy to coś da ale proponuję wyrazić swoje niezadowolenie z działań mBanku mailowo, listownie, telefonicznie...

Ja już dałem upust swojemu wkur...... na mLini i mailowo

PS
Bliski jestem żeby wycofać się z wszystkich ich usług, karta kredytowa, fundusze, lokaty, konto firmowe... tylko kredyt zostanie ehh ale jak przyjdą lepsze czasy to przeniesie się i kredyt do innego banku

Pozdrawiam
link this post Dodano w 25.02.2009
"smil":

Witam

Przesadzili z dnia na dzień podnieśli spread o 8 gr (teraz prawie 20gr było 12gr). Chamstwo do kwadratu....

Nie wiem czy to coś da ale proponuję wyrazić swoje niezadowolenie z działań mBanku mailowo, listownie, telefonicznie...

Ja już dałem upust swojemu wkur...... na mLini i mailowo

PS
Bliski jestem żeby wycofać się z wszystkich ich usług, karta kredytowa, fundusze, lokaty, konto firmowe... tylko kredyt zostanie ehh ale jak przyjdą lepsze czasy to przeniesie się i kredyt do innego banku

Pozdrawiam

Jak pisałem w innym wątku ale temat zasługuje na oddzielny niestety ...
No ale jest jeszcze spread nasz kochany a przed tym na razie nie ma obrony - tak właśnie zauważyłem że od początku lutego jeszcze go rozszerzyli !!! Wcześniej wynosił według tabeli kursów BRE Banku S.A. 0.13gr (+ 0,65gr dla sprzedaży do kursu średniego).
A obecnie widzę że to jest już 0.19gr !!! Czyli sprzedają o 0.095 drożej od kursu średniego czyli to już prawie 10gr !!!
SKANDAL - LICHWA - BRAK SŁÓW
link this post Dodano w 27.02.2009
W Multi w momencie gdy brałem kredyt różnica kursów wynosiła ok 0,16PLN. teraz faktycznie wzrosła do ok 0,20PLN.
Mój protest - założyłem ROR w GETINIE i przeniosłem tam wszystkie oszczędności. Lepsze oprocentowanie podobna siec bankomatów, podobna funkcjonalność i koszty.Został mi jeszcze tylko Karta Kredytowa - szukam dobrej oferty.) Najlepiej włączyć w to wszystko wolny rynek. Jednym przepisem nasze władze mogły by doprowadzić sytuację do normalności - OBOWIĄZEK przyjmowania waluty w gotówce!!! Bez żadnych rachunków walutowych itp ściemy. Przychodzisz do kasy i płacisz.
Wyobraźcie sobie taką sytuację: człowiek który pracuje lub pracował w Szwajcarii i np dostaje emeryturę
w CHF wziął kredyt w MULTI w CHF (bo w tej walucie ma dochody) ale nie może płacić raty w tej walucie . Musi "odpalić haracz" bankowi. POLSKA PARANOJA.
link this post Dodano w 01.03.2009
No właśnie, czy istnieje jakiś skuteczny sposób na pozostawienie spreadu na jednym wcześniej ustalonym poziomie? W zasadzie bank może bez ograniczeń podnosić różnicę między kursem sprzedaży a kupna CHF, chyba że się mylę.....
link this post Dodano w 02.03.2009
a czy KNF (Komisja Nadzoru Finansowego) nie miala sie zajac wlasnie tym spreadem? moze do niej wystosowac pismo... z nickami osob podpisanych na tak (w jakiejs ankiecie) w tym serwisie... to dosc duza grupa ludzi, ktorym zalezy na uporzadkowaniu niektorych spraw
co Wy na to?
link this post Dodano w 06.03.2009
Ale spread jest stały tylko że... wyrażony w % a nie konkretnej wartości. Czyli przy mniejszym kursie jest mniejszy a przy większym wychodzi więcej. % jest stały.
link this post Dodano w 06.03.2009
Oj chyba nie jest to żaden % tylko widzi mi sie banku bo dlaczego niby jeden bank ma 10 gr a drugi 40 gr spreadu ? i dlaczego jak im wygodnie to sobie go z dnia na dzień mogą podnieść nikogo nawet o tym nie informując ?
Nie zdziwiłbym się jak by bank sztucznie zawyżał kurs i spread w dniach kiedy najwięcej ludzi spłaca raty np. 1-go lub 5-go każdego miesiąca...
link this post Dodano w 07.03.2009
Zgadza się spread jest wyrażany w procencie i powinien być stały. Niestety nie ma jeszcze żadnych regulacji ograniczających banki przed podniesieniem tego procenta. I jak większość kredytobiorców słusznie zauważyła, procent ten w mbanku wzrósł od początku 2009 z około 5% do 6,1%.
Nie jest to jeszcze jakaś tragedia, niemniej jednak droga do następnych podwyżek jest otwarta.....
link this post Dodano w 11.03.2009
Chyba trochę przesada. Nie sprawdzałem w mBanku ale w Multi (też BRE wiec chyba tabele są podobne) np w tabeli z dnia 13 sierpnia 2008 (godz 12,21 a więc służący przeliczeniu kredytów)kurs średni wynosił 2,0200 a widełki 1,9705-2,0695 czyli po jakieś niecałe 2,5% na każdą stronę.
W tabeli z dzisiaj 11 marca 2009 godz 9,21 a więc tez do przeliczania kredytów kurs średni wynosi 3,1273 a widełki 3,0335-3,2211. Jest to odchylenie o niecałe 3% na każdą stronę. Plusem tej sytuacji jest to, że spread rozkłada sie symetrycznie. Mogło by być gorzej.

Widać więc wyraźnie że spraed wzrósl w tym okresie o jakieś 0,5% co moim zdaniem i tak jest nieuczciwe bo warunki spłaty powinny być stałe. Niestety nic na to przynajmniej nie mozan poradzić.
Jedyna rada - zmusić banki do przyjmowania CHF w gotówce. Kursy walu w kantorach cechuja się spraedem ok 2 do 3%. Nie zarobimy wiele ale uniemożliwi to bankom windowanie widełek do absurdalnych poziomów jak np. w GetinBank-u.

Niestety w obecnej sytuacji banków nasze władze oleją raczej potrzeby ludzi aby dodać bankom płynnosci a tym samym pobudzić akcję kredytową z naszych kieszeni.

Na pocieszenie pozostaje fakt, że widełki BRE nie należą do najwyższych.
link this post Dodano w 13.03.2009
Napisałem do mBanku o wyjaśnienia dotyczące zmiany spreadu. O to odpowiedź ( bla,bla,bla) :

Wartość różnicy pomiędzy ceną kupna i sprzedaży danej waluty wiąże się z zmiennością danych kursów rynkowych na rynku walutowym i ma na celu zapewnienie efektywności zarządzania powierzonymi aktywami. Dodatkowo wartość spreadu ma na celu ograniczenie częstotliwości zmian tabel kursowych.
Konieczność realizacji ww celów powoduje zwiększenie wartości spreadu.
Pozdrawiam,
Magdalena Wypych
Specjalista
Wydział Plany Finansowe mBanku

Na wszystko znajdą odpowiedź - i to na pewno w trosce o mniejszą zmienność tabel kursowych i to pewnie dla nas, żeby ułatwić - KPINA !!!
The author has edited this post (w 13.03.2009)
  • Statystyki: 11 Posty | 2868 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek