Witam,
Mam kredyt w Noble banku i rozważam refinansowanie.
Widzę że w większości jesteście zadowoleni z banku. Mam jednak pare pytań:
1. Czy wasz bank wystąpił do was o dodatkowe zabezpieczenie kredytu? Chodzi o sytuację franka teraz i wasze LTV (loan to value). w wyniku wzrostu kursu franka bardzo pogorszyły sie wskaźniki LTV i chwilowo moje zabezpieczenie wg banku nie pokrywa kwot kredytu, zażądał nowego zabezpieczenia albo spłaty różnicy (natychmiast) albo wpłaty różnicy na lokatę.
2. Jaką macie opłatę za wcześniejszą spłatę kredytu?
3. czy ktoś z was dostał kredyt w ostatnim czasie? Jaką macie marżę?
4. z czego jesteście najbardziej zadowoleni w Millenium?
Pozdrawiam
kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- Bank Millennium SA
- Czy Millenium jest bankiem godnym polecenia?
1. Czy wasz bank wystąpił do was o dodatkowe zabezpieczenie kredytu?
Nie. W moim przypadku nie jest potrzebne. Kwota kredytu ok 110000zł - wartość nieruchomości 260000zł.
0zł /po trzech latach spłacania/
Kredyt - 2005 rok. Marża 1,5%
Obsługa klienta - w oddziale, który odwiedzam personel jest na europejskim poziomie
- miło i profesjonalnie
pzdr
P.
Nie. W moim przypadku nie jest potrzebne. Kwota kredytu ok 110000zł - wartość nieruchomości 260000zł.
0zł /po trzech latach spłacania/
Kredyt - 2005 rok. Marża 1,5%
Obsługa klienta - w oddziale, który odwiedzam personel jest na europejskim poziomie
pzdr
P.
Witaj
Odpowiedź na większość twoich pytań można uzyskać w Banku - tam Ci podadzą aktualne dane. Co do głównego przesłania to ja jestem zadowolony z banku. Co więcej ok 1,5 roku temu poszukiwałem możliwości zmiany banku na inny i w efekcie się nie zdecydowałem. Mnie się podobają m. in. takie sprawy:
- konto jest bezpłatne dla osób które mają kredyt hipoteczny - to 15 zł. /m-c w kieszeni i przelewy internetowe są bezpłatne,
- brakuje kłopotów takich jak się słyszy w innych bankach
- dostęp do konta internetowy - działa ok i jakiś czas temu wprowadzili zabezpieczenia - hasła jednorazowe, przesyłane na tel. komórkowy.
Na razie nic nie słychać, żeby chcieli dodatkowe zabezpieczenie, ale u mnie akurat wartość nieruchomości obecnie i tak sporo przewyższa wysokość zadłużenia. Zeby nie było jednak, że są same plusy to na minus są:
- bardzo długi czas wydania decyzji kredytowej (nawet do 7 tygodni),
- z mojego doświadczenia wynika, że obsługa w oddziałach jest niedoinformowana - każde bardziej skomplikowane pytanie kończy się telefonem do centrali.
Odpowiedź na większość twoich pytań można uzyskać w Banku - tam Ci podadzą aktualne dane. Co do głównego przesłania to ja jestem zadowolony z banku. Co więcej ok 1,5 roku temu poszukiwałem możliwości zmiany banku na inny i w efekcie się nie zdecydowałem. Mnie się podobają m. in. takie sprawy:
- konto jest bezpłatne dla osób które mają kredyt hipoteczny - to 15 zł. /m-c w kieszeni i przelewy internetowe są bezpłatne,
- brakuje kłopotów takich jak się słyszy w innych bankach
- dostęp do konta internetowy - działa ok i jakiś czas temu wprowadzili zabezpieczenia - hasła jednorazowe, przesyłane na tel. komórkowy.
Na razie nic nie słychać, żeby chcieli dodatkowe zabezpieczenie, ale u mnie akurat wartość nieruchomości obecnie i tak sporo przewyższa wysokość zadłużenia. Zeby nie było jednak, że są same plusy to na minus są:
- bardzo długi czas wydania decyzji kredytowej (nawet do 7 tygodni),
- z mojego doświadczenia wynika, że obsługa w oddziałach jest niedoinformowana - każde bardziej skomplikowane pytanie kończy się telefonem do centrali.
"galasowa":
ja niestety nie mogę powiedzieć nic miłego na temat obsługi w oddziałach przynjamniej tych w centrum Poznania. Pracowncy sa nie kompetentni i nie potrafili udzielić mi informacji nawet jaka jest obecna stawka LIBOR w Banku
ja niestety nie mogę powiedzieć nic miłego na temat obsługi w oddziałach przynjamniej tych w centrum Poznania. Pracowncy sa nie kompetentni i nie potrafili udzielić mi informacji nawet jaka jest obecna stawka LIBOR w Banku
http://www.millenet.pl/kredyty_hipoteczne/mamkredyt/stopy_referencyjne/
pozdr
"ppp280":
....Odpowiedź na większość twoich pytań można uzyskać w Banku - tam Ci podadzą aktualne dane...
....Odpowiedź na większość twoich pytań można uzyskać w Banku - tam Ci podadzą aktualne dane...
Bank to oczywiście dobre żródło informacji ale jego klient to jeszcze lepsze źródło informacji. Tak postępuje podejmując każdą decyzję w którą zamieszane są moje pieniądze. Pytam się o zdanie klientów bo jego nie poznam u przedsiębiorcy - wierzcie mi!!!
Nie polecam tego banku nikomu, od kwietnia 2007 musiałem napisać kilka reklamacji na najróżniejsze rzeczy. Większość reklamacji bank niby częściowo uznał i zrekompensował, ale podejście jest takie że pracownik banku ma zawsze racje. Pracownik banku nigdy nie wprowadził klienta w błąd a jeśli tak zrobił, to bank nie ponosi odpowiedzialności...
Nawet tak prosta czynność jak realizacja czeku wymagała odwiedzenia czterech oddziałów Millenium. W tej czwartej czek przesłali faksem do centrali i okazało się że można go zrealizować
Nawet tak prosta czynność jak realizacja czeku wymagała odwiedzenia czterech oddziałów Millenium. W tej czwartej czek przesłali faksem do centrali i okazało się że można go zrealizować
Spłacamy kredyt od roku, nie mówię że nie zdarzyło się nic - kilka reklamacji musiałem składać, a to dwa razy na miesiąc pobrali sobie z konta ubezpieczenia, a to zaczęli pobierać opłaty za konto, które do kredytu miało być darmowe itp. ale przeważnie wystarczył mail i reklamacja była uwzględniania w 203 dni robocze. Ogólnie z banku jesteśmy jednak zadowoleni, darmowe konto walutowe, możliwość spłacania rat z konta CHF bez dodatkowych opłat i komplikacji, obsługa w oddziałach, w których bywamy pomocna i fachowa (Katowice i Siemianowice Śląskie)
Co do pytań to
1. o nic nie występowali jak narazie
2. możemy nadpłacać kredyt za darmo do 30% wartości nie spłaconego kapitału miesięcznie - ta informacja mi wystarczyła, nawet jakbym miał gotówkę na spłatę to spłacałbym tylko 30% miesięcznie żeby nie ponosić żadnej opłaty a jak kwota będzie już mała spłacił resztę i zapłacił wtedy prowizję (chyba 2% aktualnego kapitału)
3. w ostatnim czasie to nie było więc się nie wypowiadam (ale moja marża to 1,1)
4. możliwość spłaty z konta CHF bez dodatkowych opłat i problemów
mam nadzieję że info pomocne :}
Pozdrawiam
The author has edited this post (w 02.03.2009)
ja jestem bardzo zadowolona z millennium , odpukać nigdy nie było z nimi problemów a co do pytań to przez kurs franka kredyt przekroczył wartość mieszkania ale bank nie żądał od nas dodatkowych zabezpieczeń nawet nie musieliśmy nic podpisywać nawet nas nie wzywali także tutaj nam nie robią problemów. Nie robili nam też problemów kiedy chcieliśmy przedłużyć termin realizacji remontów , bez żadnych problemów wydłużyli termin i jeszcze pytali czy pół roku nam na pewno wystarczy. Ja nie narzekam miałam konta w innych bankach i klęłam jak cholera przy każdej wizycie tu miło szybko i przyjemnie fakt że tylko w nie których oddziałach i trzeba sobie takie znaleźć gdzie masz pracownika , który jest w stanie wyczerpująco odpowiedzieć na twoje pytania jeżeli unika odpowiedzi to najprawdopodobniej jej nie zna i nie chce się zagłębić w temat żeby nie robić z siebie jeszcze większego idioty. Dobra placówka jest we Wrocławiu w Rynku i gdzieś w pobliżu Dubois . Każdy ma jakieś za i przeciw ja jestem na tak, konto internetowe hula bez problemowo także polecam.
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Alternatywne logowanie
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia
05.02.2009