mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Spłata bezpośrednio na rachunek techniczny

link this post Dodano w 03.08.2011

Witam wszystkich po raz pierwszy

Ostatnio zapytałem nasz ulubiony bank o zmianę umowy kredytowej tak żeby CHF wpłacać bezpośrednio na konto na które co miesiąc przelewem wędruje moja rata, czyli na konto techniczne (jak dobrze rozumiem)

Aneks dotyczyłby w tym przypadku rezygnacji z automatycznych przelewów. I musiałbym ręcznie wpłacać moją ratę co miesiąc.

Plusy takiego rozwiązania są takie że nie muszę mieć konta walutowego w DB, które kosztuje 2 zł/m-c oraz bank nie może pobierać ode mnie opłaty za przelew przychodzący (10 zł).

Ewewntylany koszt spłaty raty bezpośrednio we frankch sprowadzałby się tylko do kosztu przelewu wychodzącego z banku z którego przysyłałbym franki.

Najpierw chcieli mnie odwieźć wogóle od zadawania tego pytania, mówiąc że to będzie się wiązać z podwyższeniem marży, itp. utrudnieniami. Ale w końcu po tygodniu dostałem odpowiedź:

że nie ma takie możliwości i to nie podlega dyskusji wogóle.

Nawet nie chcieli mnie przestraszyć jakąś olbrzymią marżą czy opłatami. I tak się zastanawiam, bo coś dziwna jest postawa banku.

Czy ktoś z was próbował już takiego tricku? Czy komuś się udało?

Czy nie jest tak, że bank powinnien umożliwić mi spłatę kredytu bezpośrednio na konto techniczne? Przecież nie muszę posiadać (teoryteycznie) żadnego innego konta w banku w którym mam kredyt

Proszę o opinie o tym pomyśle i doświadcznia

Pozdrawiam i z góry dzięki za dyskusje

songoku

Powinni ci podać numer rachunku technicznego twojego kredytu.

Nie powinni pobierać opłat za aneks czy przelew przychodzący ale to dopiero jak podpisze Komorowski czyli pewnie realnie gdzieś w połowie września będzie.

Jak wtedy będa cię odprawiać wysmaruj im oficjalne pismo z powołaniem sie na punkty w prawie bankowym oraz ustawie o kredycie konsumenckim które niedawno przegłosowano w sejmie.

pzdr

Moim zdaniem - aneks nie jest do tego wcale potrzebny. Ja im wpłacam w ten sposób od 2 lat. Umowa z automatycznym poleceniem zapłaty leci sobie, ale nie reaslizują swojego prawa, bo zgodnie z regulaminami - najpierw na poczet wymagalnej raty muszą przeksięgować nadpłatę. Nie pytaj ich, tylko spróbuj - np. na mniejszą kwotę. Numer rachunku technicznego widzisz w internecie- w dbEasyNet w pozycji: kredyty.

Kiedyś, dawno temu robiłem na ten rachunek także przelewy w złotówkach - były automatycznie przewalutowywane według kursu banku. Fakt - robiłem to w ramach przelewów wenętrznych z kont prowadzonych w DB. Też się zastanawiałem, czy będą pobierali opłatę za przelew przychodzący, jeśli wpłaci się CHF bezpośrednio na to konto. Pozostają koszty banków pośredniczących.

A prowadzenie konta w CHF jest celowe- w przypadku wcześniejszej spłaty części kredytu - ponieważ na podstawie dyspozycji sami sobie robią takie przesunięcia na jakieś konta wewnętrzne o numerach zupełnie innych niż konto wskazane w umowie kredytowej jako konto przeznaczone do wcześniejszych spłat. Te wcześniejsze spłaty nie są przelewane na konto techniczne - potem po operacji istotnie aktualizują wysokość kapitału do spłaty.

Hmm, rachunek techniczny znam, bo ten jest podany w umowie. Jeżeli dobrze to rozumiem. Proszę mnie poprawić jeśli się myle. Jest to numer rachunku (w CHF) na który bank przelewa co miesiąc ratę.

Pytanie jest czy ja mogę to robić bezpośrednio? Ręcznie poprzez przelew w DB lub z innego banku.

Jeżeli powiedzmy przed 4-tym danego miesiąca wpłace na to konto techniczne odpowiednią sumę franków żeby pokryć ratę.

Czy wtedy DB dalej zrealizuje polecenie zapłaty ustawione do pobierania raty?

Czy wogole mogę sobie ot tak zrobić przelew na to konto? Czy potrzebny jest aneks do umowu, zgoda banku czy coś takiego?

songoku

Ferenc_Jozsef wygląda na to że odpowiedziałeś na moje pytanie zanim skończyłem je wpisywać

W dbEasyNet w menu 'Kredyty jest po lewej opcja 'Spłać ratę.
Wybierasz z jakiego konta chcesz spłacić. Przelana kasa, jeśli są to PLN to będą przewalutowane - leży jako "nadpłata"  do dnia wymagalności raty.

Najpierw jest przeksięgowywana nadpłata, dopiero poten EWENTUALNIE wewnętrzne polecenia zapłaty - jeśli kwota nadpłaty jest niża niż rata.
Bezpiecznie jest, kiedy środki są na koncie drugiego dnia miesiąca od samego rana. W tym dniu są blokowane środki do spłat automatycznych - i faktycznie, jak kiedyś przelew zszedł 2 dopiero w ciągu dnia, wewnętrzne polecenie zapłaty się odbyło, a nadpłata leżała jeszcze m-c. Przelewu "z powrotem" z tego konta się nie da zrobić. Dzisiaj jeszcze nadpłatę widzę - 'zejdzie' jutro - w dacie wymagalności raty.

Sherif w innym wątku pisze, że jak wpłacisz z zewnątrz CHF na konto techniczne - to nie pobierają opłaty za przelew przychodzący. tego jeszcze nie ćwiczyłem. Mogą za to wystąpić koszty banku pośredniczącego - DB Frankfurt. No i przelew idzie tak ze 3 dni.

A propos aneksu - ja nie podpisywałem, wszystko jest zgodne z regulaminem. Masz prawo do nadpłaty w każdym momencie.

PS. Doradców w naszym DBanku nie można męczyć trudnymi pytaniami.

The author has edited this post (w 03.08.2011)

A powiedz mi Ferenc jeszcze taką rzecz.

Czy informowałeś jakoś bank o tym, że zacząłęś przelewać pieniądze na konto techniczne bezpośrednio? Wogóle co oni na to? Nie dzownili do Ciebie z pytaniami: co Pan wyprawia? i takie tam?

Czy te regaulaminy o których piszesz dotyczą każdego posiadacza kredytu w CHF w DB? Czy powinnienem sprawdzić czy mam jakiś specjalny zapis w umowie kredytowej.

P.S. Naprawdę szok ile się można dowiedzieć ciekawych rzeczy w jeden wieczór

nie musiał się pytać ani informować o tym banku, wynika to z umowy kredytowej, w której jest napisane, że w pierwszej kolejności na poczet spłaty raty brane są ewentualne nadpłaty kredytu;

czyli jeżeli przelejesz kasę na konto techniczne (zrobisz nadpłatę) to bank (zgodnie z umową) musi najpierw wykorzystać te środki, a dopiero później próbować ściągać kwotę raty z konta w ramach PZ

link this post Dodano w 04.08.2011

Bardzo dziękuję wszystkim za radę

Przetestuje ten pomysł przy najbliższej racie.

Dam znać tu na forum jak to wyszło. Może ktoś jeszcze będzie potrzebował skorzystać z tych informacji.

Jeżeli macie jeszcze jakieś inne pomysły czy uwagi to piszcie.

songoku

link this post Dodano w 12.08.2011

Witam !

Ja tak robilem (czyli przelew cHF z zewn na rachunek tech), robil tez moj kolega ktore ten sposob polecilem i ... dziala

Co wiecej nie moga policzyc prowizji bo nie ma takiej pozycji w cenniku - nawet mi tak pani powiedziala z DB

Przelew z zewn w CHFach szedl 2 doby. Jak dobrze poszukasz to sa takie serwisy co walute przelewaja za darmo, wiec podsumowujac cala operacje nic nie zaplacilem, jedynie niski spread dla serwisu, gdzie kupowalem.

Na probe proponuje przelac mala kwote CHF - ja tak zrobilem. Dalej to juz poszlo jak pisze kolega Ferenc_Jozsef, czyli pojawilo sie jako nadplata. Mozna to splacic recznia, albo jak ja nic nie robic i pobiora jedynie roznice wymagany kapital-nadplata.

BTW do Ferenc_Jozsef - dzieki za priva, niestety nie potrafie odp na priv ani jego wyslac w tym troche dziwnym systemi ..

• Statystyki: 25 Posty | 893 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek