Witam wszystkich po raz pierwszy ![]()
Ostatnio zapytałem nasz ulubiony bank
o zmianę umowy kredytowej tak żeby CHF wpłacać bezpośrednio na konto na które co miesiąc przelewem wędruje moja rata, czyli na konto techniczne (jak dobrze rozumiem)
Aneks dotyczyłby w tym przypadku rezygnacji z automatycznych przelewów. I musiałbym ręcznie wpłacać moją ratę co miesiąc.
Plusy takiego rozwiązania są takie że nie muszę mieć konta walutowego w DB, które kosztuje 2 zł/m-c oraz bank nie może pobierać ode mnie opłaty za przelew przychodzący (10 zł).
Ewewntylany koszt spłaty raty bezpośrednio we frankch sprowadzałby się tylko do kosztu przelewu wychodzącego z banku z którego przysyłałbym franki.
Najpierw chcieli mnie odwieźć wogóle od zadawania tego pytania, mówiąc że to będzie się wiązać z podwyższeniem marży, itp. utrudnieniami. Ale w końcu po tygodniu dostałem odpowiedź:
że nie ma takie możliwości i to nie podlega dyskusji wogóle.
Nawet nie chcieli mnie przestraszyć jakąś olbrzymią marżą czy opłatami. I tak się zastanawiam, bo coś dziwna jest postawa banku.
Czy ktoś z was próbował już takiego tricku? Czy komuś się udało?
Czy nie jest tak, że bank powinnien umożliwić mi spłatę kredytu bezpośrednio na konto techniczne? Przecież nie muszę posiadać (teoryteycznie) żadnego innego konta w banku w którym mam kredyt ![]()
Proszę o opinie o tym pomyśle i doświadcznia
Pozdrawiam i z góry dzięki za dyskusje
songoku