mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Spłata bezpośrednio na rachunek techniczny

link this post Dodano w 16.09.2011

Też spróbowałem spłaty na rachunek techniczny i oto zdziwienie. Dziś telefon od doradcy, czy chcę wcześniej spłacić kredyt bo dostali info z centrali, że zanotowano moją wpłatę na konto kredytu. Kiedy wytłumaczyłem, że to zwykła spłata rat, to okazało się że tak nie można, bo aneks koniecznie!! Być może niepotrzebnie nadpłaciłem trochę więcej niż jedną ratę.

Tak czy inaczej pani się upiera, że tak być nie może, mieli szkolenie i bez aneksu ani rusz. Tym razem mi odpuści, aczkolwiek trzeba to będzie w przyszłości wyprostować...

The author has edited this post (w 16.09.2011)
link this post Dodano w 18.09.2011

Niech Pani z DB wskaże wg jakiej podstawy twierdzi, że tak nie można. Cyt:
"Bank [tj. DB-PBC] umożliwia (...) dokonywanie spłat bezpośrednio na rachunek kredytu bez ponoszenia opłat."

Jak będą chcieli taki aneks, to im podpiszę. Bezpłatnie. Ale będą musieli wskazać na jakiej podstawie.
Polecam wąteki, w których analizowaliśmy zapisy REGULAMINU KREDYTOWEGO oraz POSTANOWIEŃ DODATKOWYCH do umów.
http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.14212:4
http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.7866:3

Nie wykluczam, że DB mógł już zawrzeć umowy wg innych wzorców.
Pozdrawiam

link this post Dodano w 05.10.2011

Ja ostatnio też w banku dowiedziałem się że gdyby dosłownie brać postanowienia umowy kredytowej to takie samowolne wpłacanie na rachunek techniczny jest złamaniem warunków.

Konieczny jest aneks, podobno. W końcu jest teraz za darmo.

Mi się to wydaje dziwne bo co to znaczy "dosłownie brać postanowienia umowy"? Według mnie to bierze się je tylko i wyłącznie dosłownie i gdyby taka możliwość była wbrew umowie to bank powinnien do takich sytuacji nie dopuszczać albo natychmiast je ukrucać.

Co o tym myślicie?

Dosłowna interpretacja umowy w tym wypadku będzie taka: Bank automatycznie obciąża w dacie zapłaty konto wskazane w umowie do spłaty.
Samodzielne przelewy są w takim razie tzw. czynem niedozwolonym, bo umowa ich nie przewiduje.

Ale regulamin produktwy i kredytowy stanowią w końcu część umowy - a one stanowią o tym, co się dzieje z nadpłatami na rachunku kredytu.

Bank dostaje w terminie swoje CHFy. Tak się ze mną umówił.
Bank mie wpisał do umowy, że częścią kosztu kredytu jest spread, ani w jaki sposób są ustalane kursy do automatycznej spłaty.

Ja oddaję bankowi to, co jest należne w umowie.
Pisałem już, robić, a nie siać zamęt w DB. Jak stają wobec problemu, z którego nie mieli szkolenia, dziwne rzeczy opowiadają.
W dniu dzisiejszym mam październikową ratę jak zwykle bezproblemowo rozliczoną, a opcja 'Spłać ratę' w EasyNet w menu Kredyty jest nadal aktywna. Nie poprawili jeszcze harmonogramów spłat, bo Libor to aktualnie 0,01%.

The author has edited this post (w 05.10.2011)

mnie tez sie na razie nie pali do podpisywania aneksow a samodzielne nadplaty funkcjonuja.

Zastanawiam sie jakie bank moze zastowsowac konsekwencje, kredyt jest splacany regularnie i na czas, a dokonywanie nadplat co prawda nie stoi w umowie, ale tez nie jest zabronione.

Moje raty juz zostaly dopasowane do nowego oprocentowania 0,02% + 1,0%

• Statystyki: 25 Posty | 893 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu