witam !
moj kredyt zaciagniety w 2006 roku w BPH obecnie w PekoaSa, jak na tamten okres byly to najlepsze warunki jednak ostatnio zapytalem bank czy jest mozliwosc wplaty na konto w CHF aby zaoszczedzic na tzw "spredzie" , niestety bank odpowiedzial ze podpisujac umowe o kredyt otworzylem konto techniczne tzw ROR na ktory wplacam PLN i nie ma mozliwoscii zamniecia go (za konto place 9 zl/m-c).
Czy ktos wie co zrobic , czy moze wiecie czy w lipcu rzad przez ustawe o bankach umozliwi splate w CHF?
kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- Bank Pekao SA
- konto techniczne
Mam sytuację identyczną - kredyt po-BPH i 9zł/m-c za ROR.
Znajoma (agent kredytowy Pekao SA) w czasach kiedy jeszcze kredyt miałem w BPH mówiła mi że można się wykłócić z bankiem o spłacanie bez RORu ale jakoś nie drążyłem tematu - w każdym razie światełko w tunelu jest. A drugim jeszcze większym jest to co wszyscy trąbią o lipcu i sławetnej rekomendacji.
Znajoma (agent kredytowy Pekao SA) w czasach kiedy jeszcze kredyt miałem w BPH mówiła mi że można się wykłócić z bankiem o spłacanie bez RORu ale jakoś nie drążyłem tematu - w każdym razie światełko w tunelu jest. A drugim jeszcze większym jest to co wszyscy trąbią o lipcu i sławetnej rekomendacji.
MARON 36 ,
MIALEM KIEDYS KREDYT W TYM BANKU I WIEM ZE TAM TRZEBA TWARDO I BEZ CEREGIELI.
TO ZE MASZ ROR TO PRAWDA ZE BANK PRZELICZA NA PLN. ALE WARTO NAPISAC PISMO O POBIERANIE RAT Z KONTA WE FRANKACH I TAKIE ZALOZYC. W KONCU KAZDA UMOWA MA ZAPIS ZE MOZE ULEC ZMIANIE NA WNIOSEK JEDNEJ ALBO DRUGIEJ STRONY .
JA TAK SPLACAM W WBK I OSZCZEDNOSCI SA SPORE , SPROBOJ.
MIALEM KIEDYS KREDYT W TYM BANKU I WIEM ZE TAM TRZEBA TWARDO I BEZ CEREGIELI.
TO ZE MASZ ROR TO PRAWDA ZE BANK PRZELICZA NA PLN. ALE WARTO NAPISAC PISMO O POBIERANIE RAT Z KONTA WE FRANKACH I TAKIE ZALOZYC. W KONCU KAZDA UMOWA MA ZAPIS ZE MOZE ULEC ZMIANIE NA WNIOSEK JEDNEJ ALBO DRUGIEJ STRONY .
JA TAK SPLACAM W WBK I OSZCZEDNOSCI SA SPORE , SPROBOJ.
OK, dzieki za wszystkie posty na razie czekam do lipca... chociaż jak widzę spread w wysokosci 0,17 zł, to mnie trafia, do tego 9 zł za konto i 5 zł za nie uzywanie karty kredytowej, jednak to zlodziejski bank dobrze ze ucieklem z moim zwyklym (ROR)rachunkiem...
Darz Bór ! dla Szanownych Frankowskich
Darz Bór ! dla Szanownych Frankowskich
wczoraj byłem w banku, i tak
- usłyszałem, ze możliwości płacenia we frankach nie ma
- można otworzyć konto techniczne, bez żadnych opłat, ale to pociąga koszt 150 zł za aneks do umowy, jak mam dwa kredyty, to robi się kwota 300 zł. I patrząc na to krótkoterminowo to się taka operacja nie opłaca, ale jak się ma kredyt na wiele lat, a płaci się rocznie za ROR 120 zl, to zaczyna to konto techniczne nabierać sensu
- co do spreadu, usłyszałem, ze proszę sobie porównać kurs franka u nas i w kantorze, i rzeczywiście jest on identyczny, więc walka o możliwość płacenia we frankach miałaby tylko wtedy sens gdyby się udawało co miesiąc kupić tanio walutę
mam pytanie do wiedzących:
PEKAO zmienia LIBOR według mojej umowy co 6M, ale ta zmiana dokonuje się automatycznie, czy nie?
i drugie: te 6 miesięcy to są jakieś stałe okresy w banku, czy 6M od daty podpisania umowy kredytowej?
czyli, np jak mam umowę z 01.09 to libor może zmienić się tylko 01 marca i 01 września?
- usłyszałem, ze możliwości płacenia we frankach nie ma
- można otworzyć konto techniczne, bez żadnych opłat, ale to pociąga koszt 150 zł za aneks do umowy, jak mam dwa kredyty, to robi się kwota 300 zł. I patrząc na to krótkoterminowo to się taka operacja nie opłaca, ale jak się ma kredyt na wiele lat, a płaci się rocznie za ROR 120 zl, to zaczyna to konto techniczne nabierać sensu
- co do spreadu, usłyszałem, ze proszę sobie porównać kurs franka u nas i w kantorze, i rzeczywiście jest on identyczny, więc walka o możliwość płacenia we frankach miałaby tylko wtedy sens gdyby się udawało co miesiąc kupić tanio walutę
mam pytanie do wiedzących:
PEKAO zmienia LIBOR według mojej umowy co 6M, ale ta zmiana dokonuje się automatycznie, czy nie?
i drugie: te 6 miesięcy to są jakieś stałe okresy w banku, czy 6M od daty podpisania umowy kredytowej?
czyli, np jak mam umowę z 01.09 to libor może zmienić się tylko 01 marca i 01 września?
Tak jest, libor bank liczy od daty podpisania umowy kredytowej, ja podpisałem w kwietniu - trwa do października, teraz będę miał zmianę w kwietniu ma to swoje +i minusy .Minus taki że od jakiegos czasu Libor wynosi ok 0,5 % a ja płace rate wg liboru z pażdziernika czyli ponad 3 % - Niestety.
Na plus jest sytuacja odwrotna:)
Na plus jest sytuacja odwrotna:)
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Alternatywne logowanie
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu