mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

konto techniczne

link this post Dodano w 20.08.2009
Witam

Czy ktoś z kredytobiorców próbował już spłacać kredyt we frankach? Trzeba w tym celu zapewne jakiś aneks podpisać.. jeśli ktoś już przeszedł tą drogą będę bardzo wdzięczna za informacje.
link this post Dodano w 22.10.2009
Po zasięgnięciu kilku porad zamierzam powalczyć o swoje, gdyż:
- od czerwca 2007 bank NIE MA PRAWA pobierać opłat za prowadzenie rachunku, z którego pobiera ratę kredytu;
- bank ma OBOWIĄZEK dostosować zasady prowadzenia rachunku do obowiązującego w Polsce prawa;
- w związku z powyższym NIE MA PRAWA żądać opłaty za aneks (!!!), wszelkie koszty dostosowania umowy do obowiązującego prawa spadają na bank i nie ma on prawa przerzucić tych kosztów na klienta.

W związku z tym zamierzam wystąpić do banku o zmianę mojego konta na bezpłatne techniczne oraz o zwrot opłat za prowdzenie rachunku wraz z odsetkami ustawowymi za okres od czerwca 2007 do dnia dzisiejszego. Wiem, że wywalczenie czegoś w tym banku graniczy z cudem, ale jest to możliwe. Mnie się udało załatwić reklamację po 15 (!!!) miesiącach od jej złożenia. Podziałało dopiero postraszenie prokuraturą (bank ewidentnie łamał prawo bankowe), no ale jednak. zawsze.
link this post Dodano w 22.10.2009
My dziś złożyliśmy w banku pismo w sprawie spłaty we frankach (Multibank). Pani ponoć powiedziała, że pismo niepotrzebne, bo mają gotowy formularz, i że ona sama namawia klientów z wysokim kredytem, żeby przeszli na franki. Aż się boję, co się za tym kryje...zobaczymy.
link this post Dodano w 26.10.2009
The author has deleted this post (w 26.10.2009)
link this post Dodano w 26.10.2009
maju26:

Po zasięgnięciu kilku porad zamierzam powalczyć o swoje, gdyż:
- od czerwca 2007 bank NIE MA PRAWA pobierać opłat za prowadzenie rachunku, z którego pobiera ratę kredytu;

Możesz rozwinąć ten postulat. Na podstawie jakich zapisów NIE MA PRAWA ? Większość z nas zobowiązała się w umowie kredytowej do utrzymywania ROR, z którego spłacany jest kredyt, a ten ROR jak kazdy inny kosztuje wg. tabeli opłat i prowizji.

maju26:

- bank ma OBOWIĄZEK dostosować zasady prowadzenia rachunku do obowiązującego w Polsce prawa;
- w związku z powyższym NIE MA PRAWA żądać opłaty za aneks (!!!), wszelkie koszty dostosowania umowy do obowiązującego prawa spadają na bank i nie ma on prawa przerzucić tych kosztów na klienta.

Obawiam się że jednak MA PRAWO, tylko wysokość tych opłat jest czasem kuriozalna.

The author has edited this post (w 26.10.2009)
link this post Dodano w 02.12.2009
Maron36:

witam !
moj kredyt zaciagniety w 2006 roku w BPH obecnie w PekoaSa, jak na tamten okres byly to najlepsze warunki jednak ostatnio zapytalem bank czy jest mozliwosc wplaty na konto w CHF aby zaoszczedzic na tzw "spredzie" , niestety bank odpowiedzial ze podpisujac umowe o kredyt otworzylem konto techniczne tzw ROR na ktory wplacam PLN i nie ma mozliwoscii zamniecia go (za konto place 9 zl/m-c).

Czy ktos wie co zrobic , czy moze wiecie czy w lipcu rzad przez ustawe o bankach umozliwi splate w CHF?

z tego co pamietam rozmawialem z doradca banku i mozna konto przeksztalcic na darmowe, ale wiaze sie to z aneksem 150zl.

ja na razie sie wstrzymalem. zastanawiam sie bo w mojej umowie nie ma wpisanego n-ru r-ku wiec teoretycznie moge splacac w inny sposob bez aneksu... pewnie zaatakuje w przyszlym roku.
link this post Dodano w 05.01.2012

Witam,

ciekawy jestem kto już płacił CHFami w PKO SA, jast ktoś? 

• Statystyki: 17 Posty | 4970 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek