mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

aneks do płatności w kasie lub przelewem

link this post Dodano w 14.08.2011

Mam takie pytanie, czy aneks bedziemy podpisywać w związku z mozliwością spłaty w kasie czy przelewem? Mam wrażenie że aneks będzie trzeba podpisać oczywiście za darmo, ale jak wrócic do poprzedniej spłaty jak do tej pory to aneks moze kosztwać np 1000.

A wydaje mi się ze w kantorach i bankach kurs sie wkońcu wyrówna i nikt nie będzie się bawił we wpłacania, przelewy. Ludzie będa chcieli wrócić ale powórt moze słono kosztować.

Jak myślicie?

link this post Dodano w 16.08.2011
Nie wiem, jak w innych bankach, ale przynajmniej w Eurobanku jest tak, że w tej chwili podpisanie aneksu do umowy kosztuje 150 zł, a po wejściu w życie ustawy antyspreadowej, takie podpisanie (w obie strony) będzie kosztowało 0 zł.
link this post Dodano w 16.08.2011
sylwiak:

A wydaje mi się ze w kantorach i bankach kurs sie wkońcu wyrówna i nikt nie będzie się bawił we wpłacania, przelewy. Ludzie będa chcieli wrócić ale powórt moze słono kosztować.

Jak myślicie?

mysle, ze kurs sie wyrowna (tzn. niewidzialna reka rynku to zrobi), natomiast automatyczne splacanie po kursie banku (czyli po staremu) ma wciaz jedna wade - odbywa sie w dniu splaty kredytu a nie dowolnym

robiac to recznie (przelewem wewnetrznym z konta zlotowkowego lub z kantoru) mozesz kupic sobie w dowolnym momencie czyli lapac taniej (lapiac dolki)

link this post Dodano w 26.08.2011
Ja wczoraj złożyłem wniosek o umożliwienie mi spłaty również w CHF, niestety w banku wczoraj nie mieli żadnych procedur.
link this post Dodano w 26.08.2011

dziś byłam w banku. Pan mi powiedział ze musze najpierw załozyc konto walutowe płatne, regulamin mówi ze jest bezpłatne pod kredyt, ale pan się upiera ze będzie i tak platne. Pozniej musze złożyc wniosek który rozpatruje sie 14 dni, i dopiero aneks się podpisuje. To jakieś dziwne, bo 14 dni nie trzeba czekać, a ustawa mówi że w ogóle nie trzeba czekać. Ja się nie wyrobie tym sposobem na rate bo place dokladnie chyba za 16 dni, a weekendy odpadają..

The author has edited this post (w 26.08.2011)
link this post Dodano w 27.08.2011

Również wczoraj byłem w ich placówce. Pani powiedziała, że konto walutowe prowadzone jest bezpłatnie - na pytanie, gdzie jest taka informacja -  pracownica przedstawiła mi cennik kont, gdzie jest napisane, że konto walutowe do spłaty kredytu jest prowadzone bezpłatnie. Natomiast jeśli chodzi o aneks to otrzymałem informacje, że wystarczy złożyć wniosek na 14 dni kalendarzowych przed płatnością najbliższej raty i podpiać aneks na 3 dni robocze przed dniem raty i zmiana gotowa. Informacje potwierdziłem w innej placówce i dokładnie to samo mi powiedzieli.

Witam,

A co w przypadku kredytu wspolnego? Musze dowiezc zone do banku dwa razy: na czas skladania wnioskui i podpisywania aneksu? Czy tylko do aneksu? W ogole skad ten aneks? Przeciez aneks w millennium nie byl konieczny, tylko oplata byla pobierana za zmiane rachunku z ktorego byla pobierana rata (500zl). Teraz dorzucili aneks?

Co do konta to jak ostatnio sprawdzalem to oplata wynosi 2CHF miesiecznie ale gdy zostanie wskazane do splaty kredytu (do wczoraj kara w wys. 500zl) to jest bezplatne.

Zalozenie konta jest tez jakos tam platne o ile odbywa sie w placowce, przez millenet zaklada sie za darmo a nastepnie juz osobiscie trzeba w placowce wskazac je do splaty kredytu. Konto zakladane przez millenet jest wlasnoscia tylko jednej osoby (na ktorej loginie) bylismy zalogowani. Tu jest pies pogrzebany bo ROR jak i caly kredyt jest zazwyczaj wspolny z malzonka (-kiem). A, ze zona pracuje na drugim koncu miasta i placowka maciezysta czynna jest do 18:00 to cala akcja moze byc trudna od strony technicznej (bez brania nia wolnego w pracy przez wszystkich zainteresowanych).

Co do tych 14dni i innych terminow to niepokoi mnie to troche. Jesli w ustwie nie jest jasno napisane, ze ma to trwac max 24h (podobnie jak np przeniesienie numeru komorkowego) to przeciez mille moze sobie we wlasnym regulaminie zaaznaczyc, ze rozpatrywanie takiego wnisosku trwa rok, dwa a nawet 30l!!! Wszyscy przeciez wiemy, ze jedyne co moze zmusic ich do traktowania ludzi po ludzku do wielomilionowe kary nalozone przez KNF czy inny wlasciwy organ.

Czekam na informacje od kogos kto przeszedl procedure w przypadku wspolnego konta i kredytu.

Pozdrawiam,

Michal

The author has edited this post (w 27.08.2011)

@Michał

Wniosek czy pismo powinno być podpisane przez oboje kredytobiorców ale ni koniecznie w banku, więc żona może podpisać w domu i można dostarczyć do banku. Aneks jeżeli będzie to już powinien być podpisany w obecności pracownika banku lub przesłany kurierem do podpisu ze zweryfikowaniem tożsamości przez kuriera przy podpisywaniu.

niestety ode mnie jako współkredytobiorcy pan w oddziale nie chciał przyjąc wniosku, bo musi być druga osoba.

The author has edited this post (w 27.08.2011)
link this post Dodano w 29.08.2011

Byłem w sobotę i jestem zaskoczony. Podobno byłem pierwszym klientem w Oddziale, który przyszedł w związku z ustawą. Co się dzieje z resztą? Podoba się jej, że jest dojona . Oczywiście żarcik. Piszę zatem co i jak:

1) Jak kredyt jest wspólny to muszą być obie osoby,

2) Aby konto walutowe była za darmo trzeba je samodzielnie założyć przez internet. Tu uwagawa bardzo ważne!!!. Ja miałem wcześniej konto premium czy tam jak to się nazywało potem po wprowadzeniu opłaty zmieniłem na techniczne. Do tego konta nie można założyć konta walutowego. Musicie najpierw wyklikać konto internetowe i potem zakładacie walutowe.

3) Przy składaniu wniosku o przygotowanie aneksu musicie jeszcze dopisać, że konto walutowe ma być także na 2 osoby jeśli i kredyt jest na dwie. Od razu po założeniu jest ono na osobę główną w kredycie. Zawsze jest tak, że główna to, ta co więcej zarabia.

No to chyba wszystko i powodzenia.

PS: A do wymiany na waluty polecam Kantor w Alior Banku lepszych kursów chyba się już znaleźć nie da.

• Statystyki: 72 Posty | 3254 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek