mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Samodzielna spłata kredytu w CHF

link this post Dodano w 29.11.2011

zwróć uwagę, że kwota w PLN odpowiada kursowi kupna a nie sprzedaży CHF. Spłacam w CHF od 2 lat i zawsze o ile pamiętam na potwierzdeniu dopisywali tę wartość w PLN po kursie kupna.

Nie wiem po co to robią. 

Jak aneks masz podpisany to bym sie nie przejmował.

link this post Dodano w 29.11.2011
The author has deleted this post (w 05.12.2011)
link this post Dodano w 02.12.2011

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Trochę się niepokoiłem i poszedłem do centrum kredytów GNB. Okazało się że cała kwota wpłacona we frankach znalazła się na koncie. Jak na razie wszystko jest OK.

Pozdrawiam

link this post Dodano w 05.01.2012

Oto co mi dodali do aneksu:

12. Częściowa wcześniejsza spłata Kredytu możliwa jest w każdym czasie pod warunkiem, że

Kredytobiorca:

a. najpoźniej na 5 dni roboczych przed planowanym terminem spłaty powiadomi Bank w formie

pisemnej o zamiarze spłaty określając: kwotę, ktorą zamierza wpłacić, termin wcześniejszej spłaty,

zasadę spłaty Kredytu (ze skroceniem lub z zachowaniem dotychczasowego okresu kredytowania)

oraz walutę spłaty – jeśli Umowa Kredytu nie podlega przepisom ustawy z dnia 20 lipca 2001 r. o

kredycie konsumenckim;

b. najpoźniej na 3 dni (z zastrzeżeniem, iż jeśli termin ten ulegnie zmianie w związku ze zmianami

powszechnie obowiązujących przepisow prawa, Kredytobiorcę obowiązywał będzie termin określony

przez ustawodawcę w stosownym dokumencie, co nie będzie wymagało zawarcia aneksu do Umowy

Kredytu) przed planowanym terminem spłaty powiadomi Bank w formie pisemnej o zamiarze spłaty

określając: kwotę, ktorą zamierza wpłacić, termin wcześniejszej spłaty, zasadę spłaty Kredyt (ze

skroceniem lub z zachowaniem dotychczasowego okresu kredytowania) oraz walutę spłaty – jeśli

Umowa Kredytu podlega przepisom ustawy z dnia 20 lipca 2001 r. o kredycie konsumenckim;

c. uiści prowizję za wcześniejszą spłatę Kredytu (PoŜyczki) wraz z odsetkami naleŜnymi na dzień

spłaty, z zastrzeżeniem, że obowiązek uiszczenia prowizji za wcześniejszą spłatę nie ma

zastosowania do Umow Kredytu (Umow Pożyczki) podlegających przepisom ustawy z dnia 20 lipca

2001 r. o kredycie konsumenckim lub gdy co innego wynika z Umowy Kredytu.

Po dokonaniu wcześniejszej częściowej spłaty Bank sporządzi nowy Harmonogram Spłat. Począwszy od

następnego terminu płatności Kredytobiorca i Poręczyciel są zobowiązani do spłaty rat w wysokości

określonej w nowym Harmonogramie Spłat. Przy dokonaniu wcześniejszej częściowej spłaty Kredytu

Kredytobiorca moze wnioskować o:

- dokonanie przeliczenia rat spłaty Kredytu/Pożyczki przy zachowaniu dotychczasowego okresu

kredytowania/pożyczki (nie wymaga podpisania aneksu do Umowy Kredytu/ Pożyczki) lub

- o skrocenie okresu kredytowania/pożyczki (wymaga zawarcia aneksu do Umowy Kredytu/ PoŜyczki).

13. Całkowita przedterminowa spłata możliwa jest w każdym czasie i następuje w terminie

wskazanym przez Kredytobiorcę we wniosku o wcześniejszą całkowitą spłatę, pod warunkiem, że

Kredytobiorca:

a. najpoźniej na 5 dni roboczych przed planowanym terminem spłaty powiadomi Bank w formie

pisemnej o zamiarze spłaty określając termin oraz walutę wcześniejszej spłaty – jeśli Umowa

Kredytu nie podlega przepisom ustawy z dnia 20 lipca 2001 r. o kredycie konsumenckim;

b. najpoźniej na 3 dni (z zastrzeżeniem, iż jeśli termin ten ulegnie zmianie w związku ze zmianami

powszechnie obowiązujących przepisow prawa, Kredytobiorcę obowiązywał będzie termin określony

przez ustawodawcę w stosownym dokumencie, co nie będzie wymagało zawarcia aneksu do Umowy

Kredytu) przed planowanym terminem spłaty powiadomi Bank w formie pisemnej o zamiarze spłaty

określając termin oraz walutę wcześniejszej spłaty – jeśli Umowa Kredytu podlega przepisom

ustawy z dnia 20 lipca 2001 r. o kredycie konsumenckim, oraz

c. dokona wcześniejszej spłaty Kredytu wraz z odsetkami należnymi na dzień poprzedzający

wcześniejszą spłatę oraz prowizją za wcześniejszą spłatę, z zastrzeżeniem iż zapis dotyczący

prowizji za wcześniejszą spłatę nie ma zastosowania do Umow Kredytu podlegających ustawie o

kredycie konsumenckim z dnia 20 lipca 2001r. lub gdy co innego wynika z Umowy Kredytu.

W mojej umowie jest napisane, że jeśli dokonam całkowitej/częściowej spłaty kredytu po upływie 7,5 roku od czasu podpisania umowy to nie będę ponosił dodatkowych kosztów (prowizji). Czy mam więc rozumieć, że zapisy w aneksie o możliwych prowizjach mnie nie dotyczą?

link this post Dodano w 29.01.2012

na temat aneksowania przeczytałem sporo postów w kilku tematach i mi osobiście brakuje podsumowania:

- najlepsza forma zgłoszenia się po aneks umożliwiający spłatę przelewem w CHF
  [osobiście/poczta/e-mail]

- jakimi opłatami jest obciążane konto techniczne do przyjmowania CHF
  [jest w 100% za free/ płacimy za przelew przych./ za łącza/ za cokolwiek: kwotę stałą lub %]

- czy podpisując aneks bank wymusza zmianę warunków prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu
  [tak/ nie/ na początku tak ale jak się uprę to nie]

-  jakie są możliwości monitorowania konta CHF i salda raty
   [tylko telefon/ e-mail/ www]

- czy po podpisaniu aneksu jest możliwość wpłaty w PLN
  [tak - bez dodatkowych opłat / tak - z opłatami karnymi/ nie] 

czy mogę prosić o odpowiedź osobę / osoby, które mają ten temat już przerobiony w praktyce? dzięki

• Statystyki: 125 Posty | 9843 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek