mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Implementacja

link this post Dodano w 26.08.2011

Oto komunikat ze strony DB:

2011-08-26   

Informacja nt. wejścia w życie Ustawy "O zmianie ustawy - Prawo bankowe oraz niektórych innych ustaw" z dnia 29 lipca 2011 r.  

Szanowni Państwo,

informujemy, iż z dniem 26 sierpnia 2011 r. wchodzi w życie Ustawa z dnia 29 lipca 2011 r. o zmianie ustawy - Prawo bankowe oraz niektórych innych ustaw, zawierająca uregulowania dotyczące zawartych przez Państwa umów kredytu lub pożyczki denominowanych lub indeksowanych do waluty innej niż waluta polska.

W związku z powyższym, w przypadku umów kredytu lub pożyczki denominowanych lub indeksowanych do waluty innej niż waluta polska, Deutsche Bank PBC S.A. umożliwia złożenie wniosku o dokonanie stosownej zmiany postanowień ww. umów w celu implementacji wymogów przewidzianych w wymienionej powyżej ustawie. Zmiana ta zostanie wprowadzona bezpłatnym aneksem do umowy, w każdym Oddziale Banku, w dowolnie wybranym momencie w trakcie całego okresu kredytowania.

Po podpisaniu stosownego aneksu do umowy kredytowej lub umowy pożyczki Bank umożliwia również Klientom zainteresowanym spłatą rat kredytu bezpośrednio w jego walucie, otwarcie Walutowego Konta Oszczędnościowo-Rozliczeniowego bez opłat za jego otwarcie i prowadzenie lub dokonywanie spłat bezpośrednio na rachunek kredytu bez ponoszenia opłat.

Jednocześnie przypominamy, że Deutsche Bank PBC S.A. także do tej pory umożliwiał zainteresowanym Kredytobiorcom dokonywanie spłaty rat walutowych kredytów i pożyczek bezpośrednio w walucie kredytu / pożyczki. Dla Klientów, którzy obecnie korzystają z tego rozwiązania w ramach pakietu db Life, db Status, db Invest oraz db Elite obowiązują dotychczasowe zasady spłat. Kredytobiorcom korzystającym z innych rachunków walutowych przeznaczonych do spłaty rat kredytowych, w celu implementacji wymogów przewidzianych w wymienionej powyżej ustawie, Bank umożliwia bezpłatne otwarcie i prowadzenie Walutowego Konta Oszczędnościowo-Rozliczeniowego lub dokonywanie spłat bezpośrednio na rachunek kredytu bez ponoszenia opłat.

Szczegółowe informacje uzyskają Państwo w Oddziałach Banku.
link this post Dodano w 29.08.2011
bylem dzis w oddziale DB, i nie wiedzieli.. Tzn nie byli mi w stanie udzielic informacji od reki.
link this post Dodano w 29.08.2011

Drogi Kali,

ja uzyskalem takie wiadomosci: aneks, obowiazkowo (bezplatny), wycofanie starego polecenia zaplaty (bezplatnie, oczywiscie), uruchomienie bezplatnego rachunku walutowego (w CHF) i wskazanie go jako miejsca sciagania platnosci (polecnie w wersji nowej) w ich date, czyli 4 kazdego miesiaca. Nie mam szans na zalatwienie tego przed 4 wrzesnia, bo nie ma mnie w Polsce, a trzeba sie pofatygowac do banku.

Chetnie Panu podesle wzor tego aneksu (jesli Pan sobie zyczy - prosze podac na jaki e-adres), ktory dostalem od swej doradczyni. Plik/dokument nazywa sie: "Wniosek o zmiane warunkow umowy oraz o zmiane rachunku" i jest - jak mi powiedziano na infolinii, gdzie byl Pan znacznie bystrzejszy i zorientowany w koniecznych przedsiewzieciach niz "moja" Pani - jedynym sposobem na  przemianowanie swojego sposobu splaty kredytu. Wszystko ze strony DB - bezkosztowo (moze oprocz przetransferowania frankow na rachunek do DB, ale to przeciez juz nie ich sprawa).

Pozdrawiam,

Milan L.

link this post Dodano w 30.08.2011

Informacja DB już się zmieliła pojawił się link z spisem oddziałów, w których można wpłacać waluty - do obsługi CHF przeznaczanych jest 11 w całej Polsce.

https://www.deutsche-bank-pbc.pl/content/pdf/obsluga_gotowkowa.pdf 

link this post Dodano w 30.08.2011
The author has deleted this post (w 30.08.2011)
link this post Dodano w 31.08.2011

Szanowni Panstwo,

Oto, co mi zaproponowano po kilku dniach. (Mam w DB stary - ??? - Pakiet Inwestor).

Pozdrawiam,

Milan L.

Oto list od doradcy:

Prosze Pana, mamy dwie opcje spłaty kredytu bezpośrednio w walucie, które możemy Panu zaproponować :

1. Pierwsza opcja to ta, o której Pan pisze, czyli wizyta w Banku, otwarcie na miejscu konta w CHF,  złożenie dwóch wniosków (bo są dwa kredyty) o zmianę dotyczczasowego rachunku do spłaty kredytu na nowo  otwarte konto w CHF, podpisanie bezpłatnego aneksu , a potem zasilanie konta w CHF, z którego Bank będzie automatycznie pobierał stosowne wysokości CHF na spłatę raty kredytu. Ponieważ podkreślał Pan kwestię, że konto w CHF powinno być darmowe, już wyjaśnię jak to wygląda w przypadku konta i profilu db Inwestor, które Pan posiada. W profilu db Inwestor konto walutowe w CHF będzie kosztowało Pana miesięcznie 2 zł, natomiast, gdyby optował Pan przy darmowym koncie walutowym to musiałby zmienić Pan profil i konto na inne. Za zmianę profilu konta Bank pobiera prowizję 150 zł, jednakże uzyskałam zgodę Pana Dyrektora , że zmiana profilu konta byłaby dla Pana bezpłatna, co nie znaczy, że nowe konto bezpłatne (obecne DB INWESTOR - w Pana przypadku - nie ma opłaty za prowadzenie r-nku), bo nie wiem na jaki profil chciałby się Pan ewentualnie zdecydować - to byłaby jeszcze  kwestia do uzgodnienia.

2. Druga opcja to podobnie jak w pierwszej - wizyta w banku i złożenie wniosku o zmianę r-nku do spłaty na r-nek kredytowy - tu nie otwieramy nowego konta, bo r-nek kredytowy funkcjonuje, pozostaj ewiec podpisanie bezpłatnego aneksu i wpłata raty w CHF bezpośrednio na r-nek kredytowy. W tej opcji Bank  automatycznie nie pobiera rat - trzeba  po prostu o tym pamiętać i wpłacać na r-nek kredytowy środki na spłatę raty przelewem lub gotówką . We Wrocławiu przyjmujemy wpłaty gotówkowe w  CHF w Oddziale przy ul.Rzeźniczej 32/33 .      

Nie jestem w stanie określić, ile czasu będziemy oczekiwać na przygotowanie aneksu, ponieważ wniosek wysyłamy  do Centrali. Pierwsze wnioski już zostały wysłane, więc niebawem będziemy mieć wiedzę o czasie oczekiwania na przygotowanie aneksu.

Pozdrowienia,

(Imie i nazwisko doradcy)

link this post Dodano w 31.08.2011

a mi (mam juz aneks do dbFRank od 2 lat) zaproponowali..

- bezplatne wplaty na konto dbFrank w oddziale (lista oddzialow ograniczona, wiec pewnie nie bede korzystal, chyba ze jakos awaryjnie),. Prowadzenie konta dbFrank bezplatnie

- bezplatny przelew przychodzacy na konto dbFrank, skadkolwiek..  (1 w miesiacu)

Mysle ze w sumie, to niezle opcje

link this post Dodano w 01.09.2011

JA nawet do nich nei dzwonie ani nie chodze, poprostu przelewam bezposrednio na rachunek techniczny, o ktorym nawet pojawila sie informacja na ich stronie

Wczoraj kupowalem franki, dzis juz pojawily sie jako nadplata w "szczegolach" kredytu.

link this post Dodano w 02.09.2011

Ja też zakupiłem online i przelałem bezpośrednio na techniczny.

31.08 zrobiłem przelew do kantoru, wczoraj wyszedł przelew od nich,

Dziś mam nadpłatę na koncie technicznym.

Następnym razem zlecę przelew z mBanku - oni też mają BRE to powinienem się zamknąć w 24h.

link this post Dodano w 06.09.2011

Witajcie,

Ja dziś złożyłem wniosek oraz otworzyłem konto walutowe.

Otrzymałem informację iż:

- ponieważ posiadałem pakiet Inwestor, konto walutowe do obsługi kredytu będzie darmowe, za darmo mogę wpłacić CHF w jedynej w mieście kasie walutowej, za przychodzący przelew (chyba) 20 PLN

- lub też, zamienić pakiet na (chyba) Live, wtedy wychodzące i przychodzące przelewy w CHF są darmowe (fajnie) niemniej prowadzenie rachunku miesięcznie 25 PLN 

Stawiam dwa pytania:

1) Czy nowa ustawa nie powinna gwarantować iż przychodzace przelewy w CHF celem spłaty kredytu powinny być darmowe ?!

2) Jak czytam powyższe posty w przeciągu kilku dni każdy otrzymał inną informację odnośnie prowadzenia rachunku walutowego i spłaty kredytu w CHF ?!?! Przecież to żart jakiś

Pozdrawiam,

• Statystyki: 14 Posty | 284 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu