mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Implementacja

link this post Dodano w 07.09.2011
Do: mikolaj555

Prosze Pana,

ja tez mam pakiet Inwestor i walcze z nimi jak moge.

Moje konto walutowe (wg banku) nie moze byc darmowe, w zadnym razie. Musi byc platne (niewiele, teraz - 2 PLN miesiecznie). Jesli wybiore te opcje - bede mogl z niego przelewac z tego (nowootwartego) konta bezplatnie przelewac franki na obydwa kredyty (mam dwa w DB). Ale - przyjecie (zaksiegowanie?) ma kosztowac mnie 10 PLN.

Oczywiscie - oprotestowalem te opcje.

Zapropnowano mi tez (bezplatne, z uwagi na szczegolna - SIC!!! - decyzje dyrektora oddzialu) przejscie na inny pakiet (np. ten, o ktorym Pan pisze Life chyba, ale on kosztuje potem 25 PLN miesiecznie, wiec to oczywiscie absurd, bo db Inwestor mam bezplatny, do konca splacania kredytu, z wiadomych bankowi tylko powodow, ale nie dbam o to).

Teraz jestem w przededniu przyjazdu do Polski (mieszkam w Stuttgarcie) i podpisania z DB stosownego aneksu. I sledze wiadomosci od Pana Rafala. Wyslalem im (emailem) takie pismo:

"Prosze Pani, Prosze Pana,
Proszę Państwa,

nie chce przychodzic nieprzygotowany na spotkanie we wrzesniu (by podpisac własciwy aneks), wiec zasiegnalem porady.
I oto, co sie dowiedzialem (cytuję poniżej całą wykładnię):

1. Jeżeli klasyfikujesz się jako konsument (i nie masz kredytu np. na firmę) to bank jest obowiązany do uruchomienia i prowadzenia rachunku bezpłatnie - służącego wszak wyłącznie do obsługi kredytu.
2. Pobieranie opłaty przelewu przez bank za przyjęcie przelewu w walucie - na cele spłaty kredytu - jest niezgodne z prawem, ponieważ jest to opłatą dodatkową.

Dlatego i do tego właśnie jest potrzebny rachunek dedykowany tylko i wyłącznie spłacie kredytu - kompletnie bezpłatny,
aby bank nie mówił, że nie wie i nie musi wiedzieć w jakim celu przelewamy na nasz rachunek a'vista środki.
Bo - wiadomo - jak a'vista to a'vista (czyli 0- na żądanie) i pewnie bank tak argumentuje zarówno prawo do pobierania opłat za jego prowadzenie jak i pobieranie opłat za przyjęcie przelewu. Ale to nie jest żądne żądanie.
Jak mamy kredyt, to bank - zgodnie z nowoobowiązującym prawem - musi umożliwić nam jego spłatę na zasadach z umowy np. z marżą, oprocentowaniem, ale od teraz również bezpośrednio walutą i to bez dodatkowych opłat.
Opisaną sytuację można porównać do takiej, kiedy my byśmy pożyczyli od kogoś określoną kwotę pieniędzy, powiedzmy na miesiąc, z ustaloną marżą, i innymi warunkami. Dokładnie po miesiącu idziemy do pożyczkodawcy, pukamy do drzwi, a ta osoba otwiera, odbiera pieniądze, ale mówi; "O przepraszam ale ja wstałem, otwarłam drzwi więc poproszę dodatkowo 10 zł".
To sytuacja hipotetyczna, ale tak interpretują to banki.
Wiadomo, że nie jest w ich interesie ustąpić klientowi.
Więc prosze się nie dać manipulować. I oczywiście - zawiadomić Komisję Nadzoru Finansowego (bo to teraz stosowna do tego instytucja, która zastąpiła KNB), gdyby bank nie realizował postanowień wiadomej ustawy.

Co Państwo na to?

Stosowne wyrazy szacunku,

ML

Moze to pomoze i Panu?

Pozdrawiam.

ML

link this post Dodano w 07.09.2011

Witam,

A czy DB moze sie '"upierac"ze zapewnia darmowa splate kredytu w walucie - poprzez wplaty gotowkowe w kasie walutowej banku? I dlatego nie zamierzaja wprowadzic darmowych przelewow na konto CHF?

??

pozdrawiam,

link this post Dodano w 09.09.2011

Do Pana: mikolaj555

Oto jakie otrzymalem od mojej kolezanki z DB wyjasnienie - w sprawie, o ktora Pan pytal (prosze pamietac, ze ja mam jakis Pakiet Inwestor, co podobno ma/moze miec tu  znaczenie): 

"Milan,
Możesz wpłacac CHF bezpośrednio na rachunek techniczny kredytu. Takze wtedy potrzebny jest jednak aneks. Ale bedzie to bez kosztów - bedziesz mogł wpłacac zarowno gotowke na konto techniczne lub przesylac pieniadze na te rachunki [mam dwa kredyty w DB] przelewem. Bank nie moze pobierac za to pieniedzy, z powodow ustawowych, jak juz wiesz. Poza tym te rachunki techniczne sa tylko dla obslugi kredytow, nie mozesz z nimi nic innego zrobic, np. przeslac pieniedzy do Szwajacarii czy Niemiec. Nie mozna ich stamtad tez wyplacic, chyba, ze po obsludze calego zadluzenia kredytowego. Wiec pamietaj o tym, prosze.

Mozesz ten stosowny wniosek (ktory Ci wczesniej wyslalam), koniecznie podpisany, wysłac juz pocztą tradycyjną, wtedy ja przesle zamowienie na aneks do Warszawy i moze do połowy wrzesnia, jak juz przyjedziesz, wszystko bedzie gotowe." [mieszkam w Stuttgarcie - M.L.]

Tyle kolezanka.

Prosze tez pamietac, ze na tym wniosku (moge go Panu przeslac, tylko jak?) - stoi uwaga, ze podpisanie aneksu przez strony (po jego nadeslaniu do Pana oddzialu) musi nastapic na 7 dni przed platnoscia raty, czyli w DB - najblizej - przed 4 pazdziernika. Wypada wiec miec ten aneks juz do podpisania przed 28 wrzesnia.

Pozdrawiam,

ML

link this post Dodano w 09.09.2011
Będę interweniował w banku w celu uzyskania darmowych przelewów!
  • Statystyki: 14 Posty | 284 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek