kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- Deutsche Bank PBC SA
- Manipulowanie kursem sprzedaży
No właśnie dziś to też zauważyłem. Myślę że w DB będą się tłumaczyć rekomendacją S2 bo teraz muszą skupować po od hipotecznych po kursie jaki jest w okienku, a dawniej mieli jeden kurs w okienku a drugi dla hipotecznych, przy czym ten w okienku czasem zmieniali w ciągu dnia jak notowania poszły nie w tym kierunku co oni przewidzieli. A teraz jak nie mogą zmieniać okienkowego (bo wtedy po jakim by mieli przeliczyć hipoteczne?) to chcą ograniczyć swoje ryzyko i zwiększają spread... i przy okazji zyski....
Do tej pory muszę uczciwie przyznać, że kurs w DB był dla hipotecznych zwykle minimalnie lepszy niż w okienku, a teraz jak ma być taki sam to jest dramat... wygląda na to że klienci szitowych banków zyskają, a DB stracą na tej rekomendacji...
Być może od lipca spread spadnie jak będzie można samemu spłacać... ale cholera chodzić do banku co miesiąc do okienka...
K, mać czy ktoś może też to podobnie rozumie?
Do tej pory muszę uczciwie przyznać, że kurs w DB był dla hipotecznych zwykle minimalnie lepszy niż w okienku, a teraz jak ma być taki sam to jest dramat... wygląda na to że klienci szitowych banków zyskają, a DB stracą na tej rekomendacji...
Być może od lipca spread spadnie jak będzie można samemu spłacać... ale cholera chodzić do banku co miesiąc do okienka...
K, mać czy ktoś może też to podobnie rozumie?
Czy spłacamy po kursie z dzisiaj czy z jutra?? Miał być kurs sprzed 2 dni więc chyba jutrzejszy bo w sobotę nie ma kursu? I jeszcze jedno pytanie jak wygląda spłata (robię to pierwszy raz w tym banku) czy sami ściągają z konta?? o której godzinie?? czy trzeba coś robić i dać dyspozycję spłaty? Proszę o odpowiedź
No to jak to jest ? Rata kredytu miała być pobrana w tym miesiącu 6 kwietnia, więc powinna być pobrana po kursie z piątku ( 2 dni robocze). Jeśli jest pobierana 04 to kurs jest z 02. A tu nagle dzisiaj widzę, że rata poszła dzisiaj ( w sobotę 04 ) po wyższym kursie z czwartku ( 3,1157 ).
Pojawia się dziwne wrażenie, że bank zmienił zasadę i zablokował kurs z czwartku bo w piątek frank potaniał.
Czy u Was przebiegło to tak samo ?
1. Czy można się jakoś przed tym bronić ?
2. Czy można jakoś oprotestować o 100% wzrost procentowy spreadu ?
Co tym sądzicie ?, pozdrawiam,
Pojawia się dziwne wrażenie, że bank zmienił zasadę i zablokował kurs z czwartku bo w piątek frank potaniał.
Czy u Was przebiegło to tak samo ?
1. Czy można się jakoś przed tym bronić ?
2. Czy można jakoś oprotestować o 100% wzrost procentowy spreadu ?
Co tym sądzicie ?, pozdrawiam,
Rzeczywiście dziwnie to wygląda, bo jak 4 był w dzien wolny, to pieniadze schodziły 5 czy 6.
Dziś na moim koncie mam ksiegowanie 06.04.09 - choć jest dopiero 4 dzień kwietnia.....
A kurs wiadomo było , że będzie z 2,04, bo zawsze biorą kurs sprzed 2 dni roboczych - jak ratę pobierają w poniedziałek 6, to dwa dni robocze to właśnie czwartek, 2.04
Niestety coraz mniej mi się to podoba - to, że wszystkim ściągają ratę tego samego dnia jest wymarzoną sytuacją dla banku do różnych manipulacji, I jeszcze ten 10% spread.
Zamierzam chyba coś napisac do KNF i UOKIK, bo czuję się coraz bardziej "dymana" przez bank.
Dziś na moim koncie mam ksiegowanie 06.04.09 - choć jest dopiero 4 dzień kwietnia.....
A kurs wiadomo było , że będzie z 2,04, bo zawsze biorą kurs sprzed 2 dni roboczych - jak ratę pobierają w poniedziałek 6, to dwa dni robocze to właśnie czwartek, 2.04
Niestety coraz mniej mi się to podoba - to, że wszystkim ściągają ratę tego samego dnia jest wymarzoną sytuacją dla banku do różnych manipulacji, I jeszcze ten 10% spread.
Zamierzam chyba coś napisac do KNF i UOKIK, bo czuję się coraz bardziej "dymana" przez bank.
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Alternatywne logowanie
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia
05.02.2009