mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Spłata w walucie po "ustawie spreadowej"

link this post Dodano w 31.08.2011

Witam,

Dzwoniłam do mojego banku (GE-teraz BPH) w sprawie spłaty mojego kredytu hipotecznego bezpośrednio w walucie. Pani uprzejmie poinformowała mnie o takiej możliwości ale doppiero po podpisaniu aneksu do umowy. Aneks oczywiście bezpłatny. Ale co z tego, jak musze czekać 14 dni na jego przygotowanie, później udac się do oddziału, zapoznać się z nim i podpisać, potem musi się uprawomocnić i wejdzie w życie po upływie kolejnych 14 dni... Tak wię kolejny miesiąc z głowy... Nic załatwiam... i czekam cierpliwie... Zastanawiam sie tylko czy taki aneks jest naprawde potzrebny??

link this post Dodano w 31.08.2011
Witaj, przecierasz szlak, jak widzę - ja też mam zamiar zacząć sprawę aneksu - najbardziej interesuje mnie, czy zawarcie aneksu pozwoli na dowolną spłatę, czyli mój wybór, czy spłacam w PLN po kursie BPH, tak jak teraz, czy koniecznie mam przelewać juz kupione CHF. Jeśli będą obie opcje, to OK, ale jeśli tylko opcja "przynieś franki do banku", to już się zastanowię nieco dłużej. Powodzenia
link this post Dodano w 01.09.2011

Kupno franków przez internet i ich przelew na rachunek walutowy to już żaden problem - nie trzeba biegać po kantorach. Sam tak spłacam w Millennium od ok 1,5 roku.

A zawsze pozostaje przelew PLN na konto walutowe - bank sobie przeliczy po swoich kursach - będzie jakbyś kupił franki w banku.

link this post Dodano w 03.09.2011

witam

rozmawialam z konsultantem GE dwa dni temu, i twierdzil, ze dwie opcje sa mozliwe, tzn samodzielnie na konto podane w umowie (takie samo dla wplat w PLN i CHF) przelewam franki, lub tez wybierajac opcje zlotowkowa. Po pierwszej wplacie frankow bank ma przyslac bezplatny aneks ktory ma rozszerzac funkcjonalnosc splaty o franki poza dotychczasowymi zlotowkami. Mam termin splaty 10 wiec bede cwiczyc to po raz pierwszy.Macie juz jakies doswiadczenia? w jakim banku najlepiej otworzyc konto w CHF i jak wygladaja oplaty za przelew?

pozdrawiam

a

link this post Dodano w 05.09.2011

dokladnie wlasnie dzwonilem i dostalem info ze

moge splacac tak jak dotychczac

moge wplacac chf na konto podane w umowie

moge wplacac w w oddziale banku bph gdzie jest kasa

po otrzymanie pierwszej wplaty w chf bank wysyla bezplatny aneks do umowy

Sa jednak pytania

Czy nie zweryfikuja od nowa zdolnosci kredytowej

Jak potraktuja fakt ze po obecnym kursie mieszkanie jest duzo mniej warte niz w chwili podpisywania umowy i czy nie zarzycza dodatkowych zabezpieczen, ubezpieczen itp.

Gdzie macie darmowy rachunek chf z bezplatnymi przelewami?

pzdr

link this post Dodano w 05.09.2011

co do 2 pierwszyxh pytań - to jest to loteria..., z 2 strony gdyby chcieli to zrobić już pewnie by to zrobili...

co do ostatniego to wydaje mi się, że konto w citi + 2% spreadu jest chyba najkorzystniejsze, no i wszystko przez internet...

link this post Dodano w 06.09.2011
jednak bez aneksu też można wpłacać... fajnie... Tylko teraz trzeba się porozglądac jak to wszystko najsprawniej i najtaniej kupic w internetowych kantorach... Podzielcie się tym jak to wygląda tak technicznie. o citi już wiemy a jakieś inne opcje? Dzieki za info...

najlepsza opcja to zakup w kantorze i wplata w kasie...w duzych miastach to bankowo dobra opcja

przynajmniej do momentu kiedy kantory maja najmniejszy spread

The author has deleted this post (w 07.09.2011)
link this post Dodano w 07.09.2011
Gdzie konkretnie są oddziały banku w centrum W-wy  gdzie jest kasa i można wpłacać bezpośrednio, ktoś z Państwa przetestował ?
  • Statystyki: 45 Posty | 661 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek