mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

spłata w chf (nowa ustawa)

link this post Dodano w 05.09.2011
Witam! Mam pytanie do ludzi którzy już płacą we franiu, na jakie poprzeczki natrafiliście? Spready poszły w górę niestety, a do tego czasu miałem o nich w miarę dobre zdanie.
link this post Dodano w 05.09.2011

po rozmowie telefonicznej dowiedziałem się, że:

"prawdopodobnie" z naciskiem na "nie" nie będzie możliwości płacenia w złotówkach jeśli nie będzie franków na założonym technicznym koncie. A więc po aneksie tylko franki.

link this post Dodano w 21.09.2011

Co z tego że będzie tylko konto w CHFach jak i tak do tej pory pobierają Ci prawdopodobnie tyle złociszy żeby starczyło na ratę w CHFach. Jak nie będziesz miał CHFów to przelejesz znowu złocisza na to konto i będzie tak jak do tej pory, tylko od razu będziesz miał równowartość przelanych złociszy po ichniej lichwie w CHFach.

Ale... mi na zapytanie mailowe dotyczące możliwości bezpośredniej spłaty w CHFach, odpisano że po złożeniu wniosku do banku o wskazanie numeru rachunku technicznego zostaną otwarte 2 (DWA) rachunki: złociszowy i w CHFach, oraz wymagane jest podpisanie stosownego aneksu.

Zastanawiam się jednak co dalej, ponieważ posiadam umowę kredytową z promocyjną marżą pod warunkiem utrzymania konta osobistego przez okres 5 lat. (Umowa podpisana w maju 2007 roku). Czyli tak czy siak musze owe konto (płatne zreszta;/ ) utrzymać jeszcze parę miesięcy, potem zamknę w hukiem.

link this post Dodano w 21.09.2011

Tomaszek 79 a czy czasem nie załatwia tego rozporządzenie KNF, o dodatkowych warunkach dawanych przez bank przy udzieleniu kredytu. Z tego co kojarze w myśl rozporządzenia bank nie może rządać spełnienia dodatkowych warunków w postaci korzystania z ich innych produktów jako warunek udzielenie kredytu hipotecznego. Też mam warunek 5 letniego konta.

Odnośnie franka, w Szczecinie doszło do sytuacji w której nie było franka w kantorach przez zmożony popyt.

A więc w takiej ekstremalnej sytuacji bank może mi też powiedzieć "nie mamy CHF"?

link this post Dodano w 04.10.2011

Złożyłem podanie o wskazanie numeru konta do wpłat CHF'a. Jak nie będzie nigdzie taniej waluty na rynku to lipa, najwyżej bank przeliczy mi tak jak teraz przelewane złotówki na CHF'y. Więc gorzej nie będzie (mam nadzieję;/ ). Cóż, siedzę i czekam na sygnał, że aneks gotowy do podpisu.

Miła Pani poinformowała mnie, że aneks jest free, konto techniczne do obsługi kredytu w CHF'ach (i jest to tylko jeden rachunek a nie dwa jak mówiono mi na infolini bosia) jest free oraz że boś nie kasuje za wpływy waluty na poczet kredytu. Ale... jeśli by się jednak okazało, że pobrana zostałaby opłata za takowy przelew (na poczet spłaty kredytu) to należy taki przypadek natychmiast zgłosić w placówce i reklamować. Pożyjemy, zobaczymy.

Ja nie zamierzam ganiać z gotówką do kasy pomimo istnienia takiej możliwości we Wrocławiu. Pani w "okienku" powiedziała mi że placówki na Horbaczewskiego i na Zapolskiej przyjmują w kasie CHf'y. Co do wydawania reszty... nie wiem, nie interesuje mnie to. Jak przyniosę za dużo to niech biorą wsio na poczet mojego zadłużenia.

Soundmann, utrzymanie mojego ror'a przez 5 lat było warunkiem udzielenia kredytu z obniżoną marża, więc to się raczej nie łapie na produkt wiązany. Bo przecież mogłem się na to nie zgodzić i dostałbym owszem kredyt z o 0,5p.p. wyższą marżą, a to już mnie bawiło. Pomimo wszystko ror jakoś się kompensuje bo w międzyczasie zamieniłem go na "konto wyjątkowe" z oprocentowaniem środków 6% - saldo do 3000zł. Także jest na opłaty;/

link this post Dodano w 26.10.2011

No i stało się.

Podpisałem aneks, darmowy, a w nim:

- numer rachunku technicznego do wpłat rat w CHFie i....

- oczywiście numer konta w złociszach do pobierania opłat i prowizji - tego które muszę mieć przez 5 lat.

Po podpisaniu aneksu z automatu mam aktywną opcję spłaty bezpośrednio CHFem, ale jeśli tylko mi się zechce lub nie zdobędę nigdzie CHFa to zawsze mogę na 3 dni przed planowaną spłatą złożyć podanie o zmianę spłaty na konto złociszowe - oczywiście bezpłatnie. Wg. banku jest to zasadne, wg. mnie NIE, bo jak nie zdobędę CHFa to po prostu przeleję złocisza na konto techniczne w CHFach a boś i tak przeliczy to sobie na CHFy po swoim kursie. Po co to motać, tylko odpowiednie osoby w bosiu to wiedzą.

Wracając do RORu który będzie ze mną jesze tylko do lipca 2012 roku. Po tym czasie składam podanie o zamknięcie rachunku i wskazanie konta technicznego w złociszach z którego boś może sobie te prowizje i ew. odsetki pobierac. Tą zmianę ma również załatwić bezpłatny aneks. Tak przedstawiła mi to Pani w placówce banku. Szczerze w to wątpię że boś nie będzie kombinował jak tu zgarnąć dodatkową kasę za aneks do zmiany numeru rachunku. Cóż, pożyjemy zobaczymy.

Na dzień dzisiejszy wyliczenia pokazują, że na spłacie CHFem bezpośrednio zaoszczędzę w ciągu roku ponad 50% mojej raty. Wg. mnie, opłaca się. A już kombinuję jak zaoszczędzić kolejne 30%;)

A jak się Pan Rafał nie pośpieszy z kantorem to wymiany pójdą niestety przez konkurencję ;/

link this post Dodano w 03.11.2011
tomaszek79 dzięki za info, przynajmniej wiem jakie kity może mi wciskać placówka w moim mieście.
Martwe to forum... a nabitych w butelkę jest przecież wielu. Pozdrawiam
  • Statystyki: 7 Posty | 75 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu