mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Nowa ustawa a opłata za konto

link this post Dodano w 07.09.2011

Mam konto dbFokus i płacę za tę przyjemność 17 PLN, a CHF przelewam bezpośrednio na rach techniczny.

Czy zgodnie z ustawą nie powinienem mieć konta darmowego - jeżeli będę je wykorzystywał tylko do spłaty kredytu?

Czy jeżeli ww nie jest prawdziwe to czy przy podpisaniu aneksu o spłatę w walucie zamiana na nowe konto i rach chf powinno być darmowe?

link this post Dodano w 13.09.2011

Witam,

Konta nie założyłeś zapewne tylko i wyłącznie do spłaty kredytu - od kilku lat założenie płatnego konta ROR nie może być warunkiem wzięcia kredytu - należy to do tzw. praktyk zakazanych. Albo więc masz to konto bo wymagał tak bank jeszcze sprzed ogłoszenia tej praktyki jako zakazana, i w takim przypadku możesz się na to powołać i zażądać usunięcia opłaty, albo konto zostało założone bez takiego wymogu, i możesz je zamknąć i przelewać pieniądze kredytu skądinąd.

Ode mnie DB wymagał założenia ROR i przelewania na niego comiesięcznych wypłat, ale konto było "w pakiecie" z kredytem (tj. darmowe).

Pozdrawiam,

link this post Dodano w 13.09.2011

U mnie pierwsza opcja.

A czy przelewanie kasy na konto też jest w zakazanych?

link this post Dodano w 22.09.2011
Niestety chyba nie
link this post Dodano w 22.09.2011
teiksef:

(...) od kilku lat założenie płatnego konta ROR nie może być warunkiem wzięcia kredytu - należy to do tzw. praktyk zakazanych. 

Pamiętasz może numer pozycji na liście klauzul abuzywnych?
pzdr

link this post Dodano w 23.09.2011

Niestety nie, ale patrząc na listę, zgadywałbym, że 267.

Wyrok jest tutaj: http://www.warszawa.so.gov.pl/tl_files/sow/orzeczenia/Orzeczenia%20XVII/XVIIAmC92-03.pdf

Przy czym w wyroku jest mowa o założeniu konta i przelewaniu na niego stałych wpłat pod rygorem odstąpienia od umowy.

Nie znalazlem uzasadnienia, niestety. Pamiętam, iż czytałem o tym w kontekście iż bank nie może zobowiązać do otwarcia płatnego konta, ponieważ nie może jednym produktem wymuszać skorzystanie (płatne) z drugiego - i to wg mojej wiedzy był powód, dla którego moje konto jest prowadzone za 0 PLN.

Natomiast w kwestii przelewania stałych wpłat, które w tym wyroku zostało zasądzone, podejrzewam że chodzi o rygor rozwiazania umowy.

Kilka słów jest jeszcze tu: http://www.bankier.pl/wiadomosc/Pulapki-w-kredytach-hipotecznych-1773928.html

Z tego (klauzula nr 1140) wynikałoby, że założenie konta nie powinno być w ogóle obowiązkowe, a w takim wypadku obowiązek przelewania na nie wynagrodzenia także nie jest zasadne - tym bardziej, że kredytobiorca zobowiązany jest do spłacania kredytu, niezależnie od tego, gdzie wędruje jego wynagrodzenie.

Pozdrawiam,

Czy dobrze kojarzę, że mogę zrezygnować z rachunku oszczędnościowego i nie płacić 17pln za konto i spłacać kredyt tylko wpłatami na rachunek techniczny.

The author has edited this post (w 23.09.2011)

Z tego (klauzula nr 1140) wynikałoby, że założenie konta nie powinno być w ogóle obowiązkowe, a w takim wypadku obowiązek przelewania na nie wynagrodzenia także nie jest zasadne - tym bardziej, że kredytobiorca zobowiązany jest do spłacania kredytu, niezależnie od tego, gdzie wędruje jego wynagrodzenie.

Moim zdaniem absolutnie masz rację i chyba także prawo to potwierdza.

karrols, dokładnie tak!Znam kilka osób które tak zrobiły ale jak sam tego nie zgłosisz to bank ci nie będzie przypominał.

No to trzeba będzie powalczyć
  • Statystyki: 15 Posty | 268 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna