mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Nowa ustawa a opłata za konto

link this post Dodano w 23.09.2011

Moim zdaniem absolutnie masz rację i chyba także prawo to potwierdza.

Przede wszystkim trzeba sprawdzić własną umowę. Z tego co czytałem na forach od jakiegoś czasu DB daje "niższą" marżę w promocji w zamian za założenie konta i wpływające tam wynagrodzenie - w takim wypadku nie da się z tego zapewne zrezygnować bez podwyżki marży.

Ja usłyszałem w 2008 od Doradcy, że konto w DB musi być, a na moje lekkie zdziwienie powiedział że nie ma się co martwić, bo jest darmowe.

W każdym razie Umowa z 2008 umożliwia podpisanie pełnomocnictwa do konta w innym niż DB Banku, ale mam też zapis zobowiązujący do konta w DB z przelewanym na niego wynagrodzeniem.

Pozdrawiam,

Czy dobrze kojarzę, że mogę zrezygnować z rachunku oszczędnościowego i nie płacić 17pln za konto i spłacać kredyt tylko wpłatami na rachunek techniczny.

Możesz złożyć w DB "Wniosek o zmianę warunków umowy oraz o zmianę rachunku", a potem podpisać aneks, w którym podany będzie nowy Rachunek Bieżący Kredytu. Spłata bezpośrednio na rachunek techniczny nawet jeśli działa, może (tak mi się wydaje) nie być zgodna z warunkami Umowy, a co za tym idzie podążanie tą drogą w świetle bezpłatnego aneksu jest moim zdaniem mało sensowne.

Aneks na pierwszy rzut oka nie zawiera w sobie dodatkowych utrudnień (podpisałem, plus pełnomocnictwo także do tego nowego rachunku). Mam nadzieję, że za kolejnymi także icj nie dostrzegę.

Natomiast jeśli masz pewność (i jest to w Umowie), że ROR był wymogiem DB i nie wiązały się z tym dodatkowe korzyści typu niższa marża, inymi słowy był zapisem niedozwolonym w rozumieniu UOKiK, to nie tylko możesz ROR zamknąć, ale też powinieneś złożyć wniosek o zwrot opłat za konto poniesionych od momentu jego założenia. Z tego co pamiętam (nie znam niestety podstawy prawnej, może ktoś zna/ma?) wyroki Sądu Ochrony Konsumentów etc. dotyczą do 10 lat wstecz, czyli jeśli klauzula nr 1140 jest z 2006, to można się cofnąć z wnioskiem do 1996. Oczywiście nie sądzę, aby DB już za tydzień zwrócił pieniądze, ale na pewno będziesz mógł go zamknąć, pewnie zaproponują zniesienie opłaty za ROR (cały czas zakładając, że podpadasz pod klauzulę nr 1140).

Pozdrawiam,

Hej,

Jeszcze a propos spłaty na rachunek techniczny - sporzałem na wpisy Ferenca Jozsefa w tym temacie. Być może rzeczywiście da się bez problemu tak spłacać, nie jest to niezgodne z umową/regulaminem i DB nie będzie mógł się za bardzo tego czepić, nie mogę autorytatywnie stwierdzać czy podpisanie bezpłatnego aneksu jest lepsze czy też nie. Mnie bez konta w CHF w DB w tym momencie zabierając się za temat najspokojniejszym wyjściem wydało się podpisanie aneksu, czyli manie ze śladem na papierze konta na które mogę przelewać z zewnątrz CHF bez opłat po stronie odbiorcy.

No i czekam na platformę kupfranki.pl

link this post Dodano w 25.09.2011

Witam, w tej chwili podpisanie aneksu jest bezpłatne (kiedyś 150 - 250 zł), pozwala na założenie bezpłatnego konta w CHF (normalnie opłata do 2,5 zł m-c, nie da się już założyć bezpłatnego konta DB Frank)

Dla mnie osobiście - wpłaty własne na konto techniczne dają większą elastyczność: jak nie przeleję franków, albo będzie ich za mało - zadziała automatyczne wewnętrzne polecenie zapłaty z konta w PLN.

Kredyt braliśmy przełom 2008/2009, ROR bezpłatny. Nie mam w umowie konkretnych wskazań, że mam niższą marżę z tytułu posiadania konta. Do tego w regulaminach i "Postanowieniach dodatkowych" zapisy o rozliczaniu nadpłat na koncie technicznym, które w mojej interpretacji spokojnie pozwalają na przelewy na to konto. A "przelewanie całości dochodów" też można różne interpretować :p.

Nie ma wyjścia "lepszego" lub "gorszego". Każdy wybierze sobie w chwili obecnej co mu pasuje.

The author has edited this post (w 25.09.2011)
link this post Dodano w 29.09.2011

http://wyborcza.biz/finanse/1,105601,10338789,Ustawa_antyspreadowa__Chetnych_niewielu.html?as=1&startsz=x

Pan Radosław nie czyta naszego forum.
A na marginesie - zawsze byłem przeciwnikiem podpisywania aneksów.
Co nie jest zabronione... itp.

• Statystyki: 15 Posty | 268 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu