Czy dobrze kojarzę, że mogę zrezygnować z rachunku oszczędnościowego i nie płacić 17pln za konto i spłacać kredyt tylko wpłatami na rachunek techniczny.
Możesz złożyć w DB "Wniosek o zmianę warunków umowy oraz o zmianę rachunku", a potem podpisać aneks, w którym podany będzie nowy Rachunek Bieżący Kredytu. Spłata bezpośrednio na rachunek techniczny nawet jeśli działa, może (tak mi się wydaje) nie być zgodna z warunkami Umowy, a co za tym idzie podążanie tą drogą w świetle bezpłatnego aneksu jest moim zdaniem mało sensowne.
Aneks na pierwszy rzut oka nie zawiera w sobie dodatkowych utrudnień (podpisałem, plus pełnomocnictwo także do tego nowego rachunku). Mam nadzieję, że za kolejnymi także icj nie dostrzegę.
Natomiast jeśli masz pewność (i jest to w Umowie), że ROR był wymogiem DB i nie wiązały się z tym dodatkowe korzyści typu niższa marża, inymi słowy był zapisem niedozwolonym w rozumieniu UOKiK, to nie tylko możesz ROR zamknąć, ale też powinieneś złożyć wniosek o zwrot opłat za konto poniesionych od momentu jego założenia. Z tego co pamiętam (nie znam niestety podstawy prawnej, może ktoś zna/ma?) wyroki Sądu Ochrony Konsumentów etc. dotyczą do 10 lat wstecz, czyli jeśli klauzula nr 1140 jest z 2006, to można się cofnąć z wnioskiem do 1996. Oczywiście nie sądzę, aby DB już za tydzień zwrócił pieniądze, ale na pewno będziesz mógł go zamknąć, pewnie zaproponują zniesienie opłaty za ROR (cały czas zakładając, że podpadasz pod klauzulę nr 1140).
Pozdrawiam,