kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- Bank Gospodarki Żywnościowej SA
- Chciałem zmienić umowę, aby spłacać bezpośrednio we frankach
W takim razie cała inicjatywa kupfranki.pl jest o d... rozbić
Jaki jest sens starać się by odrobinę taniej kupić franki gdy bank podniesie nam przy tym znacząco marżę??
Jak wszyscy widzieliśmy w ostatnim czasie Polbank miał tego rodzaju zakusy i to o 0,5%.
Wiemy jak to się skończyło, ponadto jeszcze raz chciałbym podkreślić, że nie ma na tym świecie komercyjnej instytucji a tym bardziej banku, który mógłby istnieć na rynku bez klientów.
Nie możemy w 100% zagwarantować, że tego typu dziwne wizje nie będą się rodzić w głowach szefów banków działających w Polsce tych krajowych czy tych "zdalnie sterujących".
Jedno co mogę w tym zakresie powiedzieć to, że zapewne będziemy bardzo wyczuleni na tego typu działania ze strony banków jako fundacja KupFranki.org wraz z UOKiK, KNF oraz Rzecznikiem Praw Obywatelskich.
Zapadł jakis marazm jeśli chodzi o temat spłaty bezpośrednio w CHF. Pytanie do osób które bezposredni spłacają w CHF w BGŻ - gdzie kupujecie walute? Czy ktoś zmieniał w BGŻ spłate z PLN bezposrednio na CHF w 2010? Czy był związany z tym jakiś koszt? Ogolnie ciekawy jestem jakie macie doświadczenia i czy podejście banku zmieniło sie w ciągu tego krótkiego
Ja napisałem maila dwa dni temu z zapytaniem do BGŻ jak u nich to będzie wyglądać, ale jeszcze nie dostałem odpowiedzi.
Dzwoniłem wczoraj na infolinię BGŻ - są świadomi że taka ustawa niedługo wchodzi w życie (zaliczyłbym to na plus), ale jeszcze nie mają dokładnych instrukcji/procedur jak to będzie wyglądać. Pan radził zadzwonić po tym jak ustawa wejdzie w życie wtedy być może będą coś wiedzieć.
Dzisiaj dzwoniłem do banku. Pan powiedział że nie mają jeszcze dokładnych wytycznych ale na pewno trzeba podpisać aneks, który będzie bezpłatny. Trzeba złożyć wniosek o aneks. Aneks przygotują w ciągu kilku dni i wtedy założą konto walutowe, które też będzie bezpłatne. Przelewy na to konto również będą bezpłatne. Będzie też możliwość wpłaty franków w kasie.
Generalnie z tego co widzę to nie robią żadnych problemów i wszystko na razie wygląda tak jak powinno być.
Z tym aneksem to jest tak że dla kredytów konsumenckich nie jest on wymagany a dla wszystkich innych jest wymagany - tak jest skontruowana ustawa (mówił o tym wczoraj prawnik w TVN CNBC).
Rzeczywiście w tekście ustawy (o zmianie ustawy prawo bankowe) napisane jest że:
"W przypadku umowy o kredyt denominowany lub indeksowany do waluty
innej niż waluta polska, kredytobiorca może dokonywać spłaty rat
kapitałowo-odsetkowych oraz dokonać przedterminowej spłaty pełnej
lub częściowej kwoty kredytu bezpośrednio w tej walucie. W tym przypadku
w umowie o kredyt określa się także zasady otwarcia i prowadzenia
rachunku służącego do gromadzenia środków przeznaczonych na
spłatę kredytu oraz zasady dokonywania spłaty za pośrednictwem tego
rachunku."
czyli cała procedura musi być opisana w umowie/aneksie.
Takiego zapisu nie ma w ustawie o kredycie konsumenckim. Kredyt konsumencki to taki który nie jest wyższy niż 80 000 PLN lub 255 000 PLN gdy kredyt został wzięty w tym roku (w 2011 zmieniła się wysokość progu).
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia
05.02.2009
Użytkownicy