mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Chciałem zmienić umowę, aby spłacać bezpośrednio we frankach

link this post Dodano w 06.03.2009
Chciałem, to zrobić zgodnie z procegurą aneksem. Odmówiono mi, wiadomo że zgodnie z rekomendacją od 1 lipca nie będą mogli tego zrobić, ale dowiedziałem się w banku, że od 1 lipca owszem uzyskam zgodę, ale najprawdopodobniej bank bedzie to warunkował od przyjecia nowej aktualnej marzy. Czyli poprostu -dostajesz zgodę na spłatę we frankach, ale obowiazuje cię marża aktualna czyli około 5% a nie marża z umowy czyli np. 2%. I co wy na to?
ciekawie na podstawie czego mieli by te marżę podnieść, i czy zgodnie z prawem, bo w takim przypadku napewno by się to nie kalkulowało szczegulnie w moim przypadku, gdzie marżę mam 1,3%.
Oczywiście nie mogliby zrobic tego obligatoryjnie. Najprawdopodobniej wyglądałoby to tak, że w aneksie bedzie zapis, że bank wyraża zgodę na bezpośrednią spłate we frankach ale zmianie ulega w takim przypadku wysokość marzy. Marża obowiązująca to marża z dnia aneksu do umowy. Tak więc jest to wolna wola kredytobiorcy zmieniać umowę czy nie. Ale pożyjemy zobaczymy co będzie w lipcu.
link this post Dodano w 19.04.2009
W takim razie cała inicjatywa kupfranki.pl jest o d... rozbić
Jaki jest sens starać się by odrobinę taniej kupić franki gdy bank podniesie nam przy tym znacząco marżę??
link this post Dodano w 19.04.2009
"Tomek123":

W takim razie cała inicjatywa kupfranki.pl jest o d... rozbić
Jaki jest sens starać się by odrobinę taniej kupić franki gdy bank podniesie nam przy tym znacząco marżę??

Jak wszyscy widzieliśmy w ostatnim czasie Polbank miał tego rodzaju zakusy i to o 0,5%.
Wiemy jak to się skończyło, ponadto jeszcze raz chciałbym podkreślić, że nie ma na tym świecie komercyjnej instytucji a tym bardziej banku, który mógłby istnieć na rynku bez klientów.

Nie możemy w 100% zagwarantować, że tego typu dziwne wizje nie będą się rodzić w głowach szefów banków działających w Polsce tych krajowych czy tych "zdalnie sterujących".

Jedno co mogę w tym zakresie powiedzieć to, że zapewne będziemy bardzo wyczuleni na tego typu działania ze strony banków jako fundacja KupFranki.org wraz z UOKiK, KNF oraz Rzecznikiem Praw Obywatelskich.
link this post Dodano w 16.01.2011

Zapadł jakis marazm jeśli chodzi o temat spłaty bezpośrednio w CHF. Pytanie do osób które bezposredni spłacają w CHF w BGŻ - gdzie kupujecie walute? Czy ktoś zmieniał w BGŻ spłate z PLN bezposrednio na CHF w 2010? Czy był związany z tym jakiś koszt? Ogolnie ciekawy jestem jakie macie doświadczenia i czy podejście banku zmieniło sie w ciągu tego krótkiego

link this post Dodano w 18.08.2011
Witam, chciałem ruszyc temat i zapytac czy ktoś zwrócił się do banku o zmianę umowy wedle nowej ustawy? Jaka była reakcja, czy przy okazji nie naciskaja na zmianę marzy?
link this post Dodano w 18.08.2011
Ja rozmawiałam o tym z mBankiem ale na chwile obecna nadal obowiazuje 200 zl za aneks. Nowa ustawa jeszcze nie obowiazuje, ale zmiany mozna dokonac bez problemu, przec call center.
link this post Dodano w 24.08.2011

Ja napisałem maila dwa dni temu z zapytaniem do BGŻ jak u nich to będzie wyglądać, ale jeszcze nie dostałem odpowiedzi.

Dzwoniłem wczoraj na infolinię BGŻ - są świadomi że taka ustawa niedługo wchodzi w życie (zaliczyłbym to na plus), ale jeszcze nie mają dokładnych instrukcji/procedur jak to będzie wyglądać. Pan radził zadzwonić po tym jak ustawa wejdzie w życie wtedy być może będą coś wiedzieć.

link this post Dodano w 26.08.2011

Dzisiaj dzwoniłem do banku. Pan powiedział że nie mają jeszcze dokładnych wytycznych ale na pewno trzeba podpisać aneks, który będzie bezpłatny. Trzeba złożyć wniosek o aneks. Aneks przygotują w ciągu kilku dni i wtedy założą konto walutowe, które też będzie bezpłatne. Przelewy na to konto również będą bezpłatne. Będzie też możliwość wpłaty franków w kasie.

Generalnie z tego co widzę to nie robią żadnych problemów i wszystko na razie wygląda tak jak powinno być.

Z tym aneksem to jest tak że dla kredytów konsumenckich nie jest on wymagany a dla wszystkich innych jest wymagany - tak jest skontruowana ustawa (mówił o tym wczoraj prawnik w TVN CNBC).

Rzeczywiście w tekście ustawy (o zmianie ustawy prawo bankowe) napisane jest że:

"W przypadku umowy o kredyt denominowany lub indeksowany do waluty
innej niż waluta polska, kredytobiorca może dokonywać spłaty rat
kapitałowo-odsetkowych oraz dokonać przedterminowej spłaty pełnej
lub częściowej kwoty kredytu bezpośrednio w tej walucie. W tym przypadku
w umowie o kredyt określa się także zasady otwarcia i prowadzenia
rachunku służącego do gromadzenia środków przeznaczonych na
spłatę kredytu oraz zasady dokonywania spłaty za pośrednictwem tego
rachunku."

czyli cała procedura musi być opisana w umowie/aneksie.

Takiego zapisu nie ma w ustawie o kredycie konsumenckim. Kredyt konsumencki to taki który nie jest wyższy niż 80 000 PLN lub 255 000 PLN gdy kredyt został wzięty w tym roku (w 2011 zmieniła się wysokość progu).

• Statystyki: 33 Posty | 2463 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek