mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Chciałem zmienić umowę, aby spłacać bezpośrednio we frankach

link this post Dodano w 03.10.2011

Witaj,

Czy próbowałeś przedstawić swoją wersję aneksu tj usunąc tą część, która nie dotyczy tematu zmiany waluty spłaty? Teoretycznie Bank nie może zmienić warunów kredytu poza umożliwieniem spłaty w walucie oryginalnej. Jak dla mnie temat nadaje sie dla prawnika lub instytucji nadzorującej.

Najpierw ja bym wykreślił podejżany wpis i domagał sie pisemnego odrzucenia tego wniosku na dowód, ze Bank nie działa zgodnie z rekomendacją. (nigdzie nie jest napisane że to Bank ma przygotować aneks)

Witold

link this post Dodano w 12.10.2011
<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Helv; panose-1:2 11 6 4 2 2 2 3 2 4; mso-font-alt:Arial; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-format:other; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:3 0 0 0 1 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Witam,

Dzięki za odpowiedź, tak też zrobiłem.

Złożyłem do banku swoją propozycje aneksu, gdzie wykreśliłem wszystkie zapisy, które budzą moje wątpliwości.

Zostawiłem tylko te, które tylko i wyłącznie są związane bezpośrednio ze zmianą rozliczeń z PLN na CHF.

Poprosiłem o usunięcie min zapisów dotyczących:

1) przewalutowań -  nie wiem po co takie zapisy tutaj

2) ryzyka kredytowego - min. że jak nieruchomość straci znacznie na wartości - bank może żądać ode mnie dodatkowego zabezpieczenia

3) zapisy dotyczące przeliczeń kursów, (nie wiem czemu teraz takie dopiero bank mi przedstawia, nie było ich w pierwotnej umowie - boje się że tu też może być jakiś haczyk, więc wole uniknąć rzeczy, które nie są związane z celem aneksu)

3) zapis na temat naliczania ubezpieczenia niskiego wkładu własnego wg którego:

Składka jest naliczana w CHF potem przeliczana na PLN (i jeśli chce się rozliczać w CHF) tak składka będzie znowu przeliczana na CHF.

Na mój chłopski rozum, to na całej takiej operacji mogę być 3 razy narażony na naliczenie niekorzystnego kursu CHF.

Póki, co mam czekać teraz 2 tyg na oficjalną informacje - ponieważ powyższa sprawa poszła do centrali.

Dam znać, jak dostane odpowiedź.

Pozdrawiam,

link this post Dodano w 27.10.2011

OK! Z niecierpliwościa czekam jaki będzie finał. Jeśli będzie pozytywny to proszę również umieścić treść tego aneksu (bez danch personalnych oczywiście) na tym forum. Będzie to zapewne wytyczna dla nas pozostałych. W jaki sposób chcesz wpłacać CHF - przelewem, czy fizycznie do kasy? 

pozdrawiam,

Witold

link this post Dodano w 02.11.2011
Witam, niestety dalej czekam na odpowiedź banku. Planuje płacić gotówką, obok banku jest kantor. Dam znać jak u mnie sprawy się wyjaśnią. Pozdrawiam,
link this post Dodano w 05.02.2012
Jaki jest finał tej sprawy? Planuje w tym tyg złożyć wniosek do BGŻ o spłate we CHF.
link this post Dodano w 09.02.2012

Witam,

Zainspirowany tym watkiem postanowilem powalczyc z bankiem o zmiane zapisow zawartych w aneksie.

Zaproponowalem swoj wzor aneksu i, po kilku dniach oczekiwania, otrzymalem odpowiedz od radcy prawnego BGZ, oto ona:

Ustosunkowując się do załączonej  propozycji anksu do umowy;1) Proponuje się w par. 1  wykreślenie zapisów dot. zmiany sposobu spłaty kredytu ze spłaty w walucie kredytu na spłatę w walucie polskiej. Wykreślono jedynie par. 1  ust.3-4 dot. zasad przewalutowania. W ocenie opiniującego w przypadku pozostawienia możliwości przewalutowania (ust.2) zapisy par. 1 ust.3-4  powinny pozostać w aneksie, gdyż w przeciwnym wypadku te zasady nie zostaną określone. W mojej ocenie możliwe jest wyeliminowanie z par. 1 ust. 2-4 ( dotyczą one możliwości przewalutowania, bez konieczności aneksu) ,jednakże jest to niekorzystne dla Klienta, gdyż w przypadku, gdy nie będzie dysponował walutą kredytu, do zapłaty w złotówkach konieczny będzie aneks.2)Z par.2 wykreślono ust.6-9 dot. zasad pobierania opłaty za przeprowadzenie inspekcji inwestycji, za kontynuację zabezpieczenia spłaty kredytu w formie ubezpieczenia spłaty kredytu ,niskiego wkładu……, za ustanowienie zabezpieczenia spłaty kredytu w formie ubezpieczenia nieruchomości.Aneks powinien zawierać sposób naliczania i zapłaty tych opłat, jeżeli w danym kredycie występują.Można ewentualnie pominąć w aneksie  kwestie dotyczące sposobu zapłaty tych opłat , jeżeli  kwestie te zostały uregulowane w umowie kredytowej i nic się nie zmienia w stosunku do obecnego stanu .Natomiast  problematyka sposobu naliczenia opłaty i zapłaty wykracza poza ramy oceny formalno- prawnej. Te same uwagi dotyczą wykreślenia z par. 3 ust.4- 8.3) Proponuje się wykreślenie par. 4 dot. ustalenia kursu wymiany walut. Kurs ten powinien być ustalony przez strony .4) Propozycje wykreślenia par. 5 ust.1 i ust.3 - zgodnie z objaśnieniami  można wykreślić te zapisy, jeżeli, gdy umowa kredytowa  lub aneksy zawierały te klauzule, par. 5 ust.2-można wykreślić, gdy Kredytobiorca nie wyraża zgody.5) Proponuje się wykreślenie par. 7 aneksu w zakresie potwierdzenia, że klient został poinformowany o okolicznościach istotnych w związku z wprowadzonym aneksem. Uważam, że zapis ten powinien pozostać. Ewentualnie można od Kredytobiorcy na odrębnym dokumencie uzyskać potwierdzenie, że został poinformowany.

Generalnie, odpowiedz nie jest wyczerpujaca i sprowadza sie do stwierdzenia "ten zapis musi byc, bo musi byc", dlatego odlozylem w czasie podpisanie aneksu, czekajac m.in. na zakonczenie sprawy kolegi wojtekole81 z tego watku.

Czy ktos ma jeszcze jakies doswiadczenia w tej sprawie?

Pozdrawiam,

Tomek.

Generalnie

link this post Dodano w 10.02.2012

Ja złożyłem wniosek używając wzoru zamieszczonego tutaj w serwisie. Panienka z okienka powiedziała, że jeszcze nie jest doświadczona i musi poczekać na szefową. Szefowa następnego dnia poprosiła mnie abym wypełnił druk z banku bo mojego wniosku z powodów proceduralnych nie może dalej przepchnąć. W tym druku była do znaczenia "ptaszkiem" opcja na zmiane waluty spłaty  - i to wszystko. Szefowa obiecała że przełączenie nastąpi b. szybko bo to formalność (wyznaczyłem czas max do 14 lutego ponieważ 15 mam termin spałty. Założyłem konto i przelałem już CHF (skasowano mnie za przele przychodzący 5.8 chf czyli ok 20pln - temat był już tu opisany). Dzisiaj złożyłem reklamacje od tej opłaty - dziewczyny w banku były zaskoczone, że pobrano tą kwote.

Jak narazie bank nie prosił o podpisanie aneksu tylko o słozenie wniosku. Wygląda na to, że to koniec procedury. Ja bym aneksu, który zmienia umowe kredytową niekorzystnie dla mnie nie podpisał. Należy walczyć o swoje!!!

link this post Dodano w 15.02.2012

@Witold

Piszesz że założyłeś konto i przelałeś tam CHF. Ja jak podpisałem aneks o spłatę w walucie to konto zostało mi założone w ramach tego aneksu (to jest jakieś specjalne konto do spłaty a nie zwykłe konto walutowe). Może dlatego pobrali Ci tą opłatę bo założyłeś zwykłe konto walutowe. Ja od kilku miesięcy przelewam franki na to konto i nie pobierają mi żadnych opłat.

Owszem, na początku pobierali opłatę (wszystkie zwrócili), ponieważ system był na to nie gotowy. Ale poprawili system (jak mniemam globalnie) i teraz powinno być bez opłat.

link this post Dodano w 17.02.2012

Właśnie poszła już pierwsza rata w CHF. Jak sie okazało to rzeczywiście muszą założyć jak oni to nazywają konto techniczne, z którego nie są pobierane opłaty. Musiałem też jednak podpisać aneks, ale nie znalazlem w nim niekorzystnych zapisów (było kilka na wyrost, które mnie nie dotyczyły bo np mialem wkład własny przy zakupie nieruchomości). Numer konta technicznego podany jest w aneksie. Jest też w nim zapis, że w każdej chwili dowolnie już bez aneksu i bez kosztów mogę sobie zmieniać z CHF na PLN i odwrotnie - czym byłem miło zaskoczony. Wcześniejsze konto CHF, które założyłem jest tak jak wsponiałeś komercyjne, więc je zamknąłem. Ponieważ zostałem wprowadzony w błąd przez młodego pracownika to obiecali, że zwrócą pobraną wcześniej opłatę. Pani zaproponowała że zapłaci ze swojej kieszeni, a później dostanie zwrot - no ale ja sie na to nie zgodziłem, bo nie nie oto w tym wszystkim chodzi. Aneks pracownik banku przywióżł mi do domu - więc spokojnie mogę powiedzieć że obsługa jest pierwszej maści - ale myślę że to też zależy od placówki.

Ogólnie bardzo pozytywnie oceniam ta operacje.

link this post Dodano w 17.02.2012

Do Witold,

Aż miło słyszeć na koniec tygodnia o takich doświadczeniach.

Ale ci w getinie to chyba są niereformowalni więc się nie łudzę nawet że tak będzie u mnie.

Witam w gronie spłacających frankami ))

The author has edited this post (w 17.02.2012)
  • Statystyki: 33 Posty | 2463 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek