mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Opłata za przelew na rachunek CHF

link this post Dodano w 08.09.2011

Witam. Otrzymałem dzisiaj informację z Nordei, że przy przelewaniu franków na techniczny rachunek spłaty kredytu bank bedzie pobierał oplaty w wysokości 20 PLN! W przypadku wpłaty frankow w kasie banku oplaty zadnej nie bedzie. I teraz pytanie: jak to si e ma do ustawy ktore weszła 26.08.2011? Zgodnie z jej zapisami (http://www.money.pl/d/akty_prawne/pdf/DU/2011/165/DU20111650984.pdf) spłata kredytu "nie może wiązać się z poniesieniem dodatkowych kosztów przez konsumenta".

Moze mnie ktoś sprostować jesli coś źle interpretuję? Będę wdzięczny za komentarz.

The author has edited this post (w 08.09.2011)

sam juz nie wiem jak to jest

jedni pisza ze zadnych oplat .. Ty dowiadujesz sie czegos innego...

ja dzisiaj splacalem rate kredytu - skorzystalem z kantoru ktory posiada konto w Norde (czyli nie powinno byc oplat bo to przelew wewnetrzny) - kantor spisal sie rewelacyjnie (zaoszczedziłem 48,7 PLN) - franki dostalem na konto techniczne po 15 minutach - NIESTETY jeszcze mi te franki nie zniknely z tego konta - tak jakby nie zostaly jeszcze "zaakceptowane" - przelalem w sumie o 2,51 CHF wiecej (bo akurat sie zmienil kurs jak zatwierdzalem ) - wiec moze dlatego teraz maja problem ?? - z konta zlotówkowego nic nie pobrali - oplaty za przelew poki co tez nie ..

troche mnie to nie pokoi bo nigdy nie zagladalem na konto w dniu splaty i nie wiem jak dlugo ta kwota zalega na koncie technicznym CHF . ?

macie jakies podobne doswiadczenia ? pozdrawiam

a tak w ogole to polecam ten wątek:

http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.19524:1

Cześć. Kase pobiorą najprawdopodobniej pod wieczór w sensie wkrótce Mysle ze pobiorą z CHF. Tym bym sie nie martwil. Oplata za przelew nie jest kwestią z jakiego banku przelewasz, a kwestia oplaty za zaksiegowanie przez Nordee. Ja chce kupowac przez cinkciarza i oni nie pobiora mi zadnej oplaty za przelew (takie informacje uzyskalem telefonicznie od konsultanta). Jutro dzwonie do UOKiK lub KNF zeby sie dowiedzic jak to wyglada. Przelew mam 15 kazdego miesiaca. Jak mi pobiora oplate to bede zadał jej zwrotu (jesli moc bedzie z nami ).

Najsmieszniejsze jest to ze 26.08 kazali zlozyc wniosek o mozliwosc podpisaia aneksu. Aneks podpisałem w ten poniedzialek, ale podobno musi zostac zatwierdzony. A ja mam ich w kicie bo zgodnie z zapisami aneksu wchodzi on w zycie z dniem podpisania (zapis), wiec nie wiem o co chodzi. Generalnie to zwlekaja ze wszystkim jak moga. Mieli dwa tygodnie na przygotowaie sie, a nic nie wiedza i wszystko przedluzaja. Zalosne.

Dam znac jak sie czegos dowiem. Pozdrawiam

Aaaa i dzieki za sznurek

Ostatnio spotkałem się z ciekawą opinią (mnie przekonuje) że nawet jak nie ma się podpisanego aneksu, albo ten jeszcze nie wszedł w życie, można wpłacić CHF na świeżo założone konto walutowe i wyjąć PLN z konta z którego do tej pory była spłata .. owszem będzie zaraz alert z banku że nie ma kasy na koncie PLN na opłacenie kredytu Ale wtedy wyjaśnia się iż zgodnie z ustawą ... bla bla bla .. pieniądze na koncie CHF były? - były ...

Właśnie się zastanawiam czy tak nie zrobić, bo ja wniosek złożyłem dopiero w ten poniedziałek.

Inną sprawą która też mnie strasznie denerwuje to ... 20 PLN za przychodzący przelew. Choć na infolini powiedzieli mi że bank zastanawia się właśnie nad zawieszeniem tej opłaty dla przelewów CHF pod kredyt ... zobaczymy

Mi tez to powiedzieli. Na razie oplata jest, ale zastanawiaja sie nad tym. Moim zdaniem oplaty byc nie powinno, ale zobaczymy.

W ustawie jest ze zasady prowadzenia i otwarcia konta okresla sie w umowie wiec byc moze aneks byc musi, ale nie pamietam co jest w umowie. W aneksie ktory juz mam podpisany jest ze prowadzenie konta jest bez oplat wiec w tym rozumiem oplat za przyjecie CHF

link this post Dodano w 09.09.2011

wiec tak u mnie jest:

zaplacilem przez kantor z kontem w noredi - zero polaty za jakiekolwiek przelewy - pobrali tyle CHF ile potrezbowali - nadwyzka CHF zostala na koncie walutowym - zaoszczedzilem dwie flachy

acha - nigdzie nie dzwonilem i nic sie nie wypytywalem - tak z partyzanata im te CHF przelalem - nie podpisywalem tez zadnego aneksy!

Wiec jak zauwazyl pewien kolega na forum : nie podpisujecie zadnych aneksow - jak kupisz sobie franki sam to bedziesz mial taniej - jak sie zgapisz bank sobie sam pobierze drozej - "dwie pieczenie na jednym ogniu"

pozdrawiam

link this post Dodano w 10.09.2011
Ja też poproszę na webadi@op.pl
link this post Dodano w 20.09.2011

Z mojego porozumienia wynika, że obsługa rachunku technicznego, łącznie z wpłatami jest darmowa. Ograniczenia sa takie, że konto to jest nie oprocentowane i nie można go używac do innych operacji.

• Statystyki: 10 Posty | 228 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek