mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

UWAGA na załączniki przy zmianie waluty spłaty kredytu !!!! Nordea ...

link this post Dodano w 13.09.2011

Witam,

uważajcie co podsuwają Wam do podpisania przy zmianie walauty spłaty kredytu.

Jako jeden z załączników otrzymałem dokument którego nie podpisałem o niewinniej nazwie:

"Informacja dla Wnioskodawców
o ryzyku zmiennej stopy procentowej, ryzyku kursowym, ryzyku zmiany
spreadu walutowego oraz ryzyku zmian cen rynkowych nieruchomości"

Na jego końcu znalazłem

Ryzyko zmian cen rynkowych nieruchomości:
Niezależnie od ryzyka zmiennej stopy procentowej oraz ryzyka kursowego, Kredytobiorca ponosi ryzyko, wynikające ze zmiany cen rynkowych nieruchomości. Polega ono na tym, że w przypadku obniżenia się wartości nieruchomości o więcej niż 10% w stosunku do wartości prawnego zabezpieczenia przyjmowanego przez Bank w momencie udzielenia kredytu, Bank może wymagać przedstawienia dodatkowego zabezpieczenia kredytu.

Podczas gdy w umowie kredytowej mam zapis "Bank  może zażądać dodatkowego zabezpieczenia ... gdy:

... realna wartość prawnych zabezpieczeń przyjętych od kredytobiorcy uległa znacznemu obniżeniu"

Umowa kredytowa z 2008 r.

Znaczne obniżenie tgo więcej niż 10 % !!!!!

Po podpisaniu tego pisma bank ma wszytko gotowe aby wymagać ubezpiecznia niskiego wkładu !!!!

Odmówiłem podpisania tego dokuemntu.

Na chwile obecną złożyłem pismo z kupfranki.pl o zmianie waluty spłaty zobaczymy jaka będzie reakcja banku.

Pozdrawiam

Marek

The author has edited this post (w 13.09.2011)
link this post Dodano w 13.09.2011
Podobny problem. Nie podoba mi się konieczność podpisywania 11 oświadczeń na wniosku o zmianę waluty. Wniosek ściągnięty ze strony kupfranki.pl Centrala Nordei odrzuciła i wymaga złożenia na ich formularzu (absurd!). Pani z oddziału jeszcze doradziła mi złożyć wniosek ale się nie podpisywać z notatką dlaczego odmawiam podpisu. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Poinformuję na forum.
link this post Dodano w 14.09.2011
najprościej nie podpisywać żadnego aneksu ... skoro konto techniczne w CHF chyba każdy z nas ma... a praktycznie każdy internetowy kantor ma możliwoś wysłania wewnętrznego przelewu w CHF na nasz techniczny w CHF-ach... i to za free gdyż przelew wewnętrzny jest w obrębnie banku Nordea. Zresztą jużkilku użytkowników stosuje taką spłate i nie ma z tym problemów...
link this post Dodano w 20.09.2011
Ten załącznik jest do WNIOSKU a nie do POROZUMIENIA. Sam w sobie nie ma żadnej mocy prawnej. Dopiero po podpisaniu porozumienia, w którym nie ma o tym słowa - wiem bo już dostałem ustalenia wchodzą w życie.

Witam wszystkich !

Ja złożyłem wniosek ściągnięty ze strony kupfranki.pl 29.08.11 i do dzisiaj (a mamy 20.09.11) nie mam żadnej odpowiedzi po za tą że wniosek jest rozpatrywany w centali! 

Ten bank robi sobie jaja ze swoich klientow podsuwa do podpisania papiery , gdzie po ich podpisaniu zrobi sie zupełnym panem i władcą !

Zwróćcie uwagę na czas w jakim ściaga Wam rate z rachunku, wg moich spostrzeżeń robi to wtedy kiedy chce po najwyższym z możliwych kursów dziennych !

To skandal , zastanawiam sie nad poinformowaniem KNFu o takich dziwnych praktykach.

pismaczek:
Ten załącznik jest do WNIOSKU a nie do POROZUMIENIA. Sam w sobie nie ma żadnej mocy prawnej. Dopiero po podpisaniu porozumienia, w którym nie ma o tym słowa - wiem bo już dostałem ustalenia wchodzą w życie.

Kolego kto przekazał Ci takie błedne informacje że Twoj podpis na wnioskiu nie ma żadnej mocy prawnej ??? Nie zdziw się jak pewnego dnia usłyszysz podpisałeś to teraz sprostaj naszym ( banku) oczekiwaniom! Mnie np wykiwali przy uruchomieniu kredytu , pseudo doradca zapewniał mnie że mam nadwyżke po przewalutowaniu podpisałem papier a później sie okazało brak kilkunastu tysiecy w dniu uruchomienia ! Postawili mnie pod scianą bo gdybym nie wypłacił tej kasy w danym dniu deweloperowi to byłbym w plecy jeszcze wiecej !

Niestety prawda jest okrutna Nordea zrobiła sie najbar dziej złodziejskim bankiem jaki istnieje na rynku polskim! Dodatkowo mają strasznie nieudolną kadrę pracowników!

link this post Dodano w 25.09.2011
dawid.bright czy jesteś pewny że na techniczny mozna wpłacić bez żadnego aneksu i ściągną z niego ratę?? Bo kiedy rozmawiałem z nimi to powiedzieli mi że aneks jest potrzebny i w przeciwnym przypadku ratę bedą ściągali ze złotówkowego.
link this post Dodano w 26.09.2011

darzur ; ja też wpłacałem na techniczny i wszystko ok, nie pytałem i nie podpisywałem żadnego aneksu , za kilka dni robię drugi taki przelew.

jak masz jakieś pytania to pisz   robela@poczta.onet.pl

pozdrawiam

The author has edited this post (w 27.09.2011)
link this post Dodano w 30.09.2011
robela69 - A czy mialeś równocześnie środki na rachunku złotówkowym, czy tylko na walutowym?
link this post Dodano w 02.10.2011
nie.....  złotówki lężą w Nordeii jeden dzień a nawet krócej:)
  • Statystyki: 11 Posty | 264 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek