mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Ubezpieczenia przy kredytach hipotecznych

link this post Dodano w 09.03.2009
Witam,
Mam kredyt w Banku Millennium i oczywiście 2 ubezpieczenia obowiązkowe: na życie i nieruchomości. Prawdopodobnie, jak wszyscy, poszłam po najprostszej linii oporu i zdecydowałam się na ubezpieczenie, które proponował BM. Jest niestety droższe od tych na rynku. No i szczególnie teraz, gdy zwraca się uwagę na każde 10 zł dodatkowych opłat, chciałabym zmienić ubezpieczyciela. Czy ktoś z Was już to robił? Jak porównaliście warunki ubezpieczenia obecnego i nowego? Czy BM akceptował jakoś to ubezpieczenie zanim je podpsialiście? etc.

Dzięki za info
link this post Dodano w 20.03.2009
Wiesz co dobra myśl. Sama bym zmieniła na tańsze. Jednak sporo sie płaci. Ale umowa odświeża sie co rok, więc jeśli to mozliwe to z końcem chyba roku można byłoby rozwiązac polisę. Ale czy bank sie zgodzi to nie wiem.
link this post Dodano w 23.03.2009
warto szukac tanszego ubezpieczyciela. nieruchomosc mozna taniej ubezpieczyc w PTU. bank millennium uznaje tego ubezpieczyciela. bank posiada liste firm, ktore honoruje przy ubezpieczeniach. tylko w tych mozna wykupic ubezpieczenie. jezeli chodzi o ubezpieczenie na zycie, to robilem rozeznanie wsrod kilku firm i bylo drozej niz w pzu. ubezpieczenie nieruchomosci mozna zmienic w kazdej chwili. wiaze sie to z aneksem do umowy - 100 zł.
link this post Dodano w 30.03.2009
Ubezpieczenie PZU oferowane przez Millenium jest rzeczywiście stosunkowo tanie. Niestety, jest wyjątkowo marne i zabezpiecza praktycznie w przypadku śmierci. Ubezpieczenie odnosi się do "niezdolności do pracy", w przypadku której jest wypłacane. Jeśli ulegniesz wypadkowi, stracisz obie nogi, jedną rękę i jedno oko, to przecież zawsze możesz skręcać długopisy. Z praktyki wynika, że te przepisy są mocno wykorzystywane przez ubezpieczyciela. Jeśli coś się - odpukać - wydarzy;
1. Bank i tak już swoją marżę na sprzedaży ubezpieczenia zrobił (nie znam zapisów umowy pomiędzy bankiem a PZU, ale podejrzewam, że tną bardzo przyzwoicie).
2. Bank, w przypadku odmowy wypłacenia świadczenia przez PZU i tak może dochodzić pieniędzy na szereg innych sposobów.

Jakiś czas temo się tą sprawą interesowałem, i - przyznam szczerze - wizyta na tym forum przypomniała mi o konieczności podjęcia w tym celu odpowiednich kroków. Najprawdopodobniej zewnętrzne ubezpieczenie będzie trochę droższe, ale poziom zabezpieczenia będzie stanowczo wyższy.

Może warto temat potraktować szerzej, i w ramach ruchu kupfranki.pl zacząć odpytywać ubezpieczalnie o konstrukcję konkurencyjnej oferty dla dotychczasowo dostępnych, związanych z kredytami hipotecznymi.

Pozdrawiam
link this post Dodano w 30.03.2009
Witam!

Masz rację. Można nad tym pomyśleć. Gdybyś znalazł jakieś konkurencyjne ubezpieczenie na lepszych warunkach i w przystępnej cenie, to podziel się z nami tą wiedzą.

Pozdrawiam!
link this post Dodano w 08.05.2009
Tym, którzy chcą zmienić grupowe ubezpieczenie mieszkania zawarte w banku na ubezpieczenie indywidualne, radzę żeby się pospieszyli. Taka zamiana do tej pory była gratisowa, pomijając koszt aneksu do umowy (kosztował 100zł). Od 1 czerwca wchodzi nowy cennik, według niego zmiana ubezpieczenia grupowego na indywidualne to koszt 500zł (słownie: pięćset zł), natomiast koszt aneksu do umowy to 200zł !!!! Ja dzisiaj uderzam do banku, rozszerzyłem zakres ubezpieczenia. Teraz będę miał w Hestii.
link this post Dodano w 26.05.2009
"haystack":

Tym, którzy chcą zmienić grupowe ubezpieczenie mieszkania zawarte w banku na ubezpieczenie indywidualne, radzę żeby się pospieszyli. Taka zamiana do tej pory była gratisowa, pomijając koszt aneksu do umowy (kosztował 100zł). Od 1 czerwca wchodzi nowy cennik, według niego zmiana ubezpieczenia grupowego na indywidualne to koszt 500zł (słownie: pięćset zł), natomiast koszt aneksu do umowy to 200zł !!!! Ja dzisiaj uderzam do banku, rozszerzyłem zakres ubezpieczenia. Teraz będę miał w Hestii.

witam
mój przypadek jest taki:
mam ubezpieczenie grupowe w PZU gdzie po zmianie pracy zrobiłam kontynuację na indywidualne
nie znam dokładnie w tej chwili założeń ale myślę że ta polisa nie jest najgorsza z możliwych
przy kredycie Pan z banku stwierdził że muszę podpisać tą polisę bo ta którą mam jest za słaba
w tej chwili zatem płace do PZU 140,00zł na kwartał kontynuację ubezpiczenia oraz dodatkowo wciśnięte mi ubezpieczenie przy kredycie 6,00zł budynek i 21,18zł życie
potrzebuję rady ponieważ właśnie uświadomiłam sobie, że prawdoopdobnie mam zdublowane ubezpieczenie - żałuję tylko ze tak późno to do mnie dotarło
pozdrawiam
link this post Dodano w 23.06.2009
Ja z kolei płacę Milledom - życie 65,96 zł + budynek 21 zł. To też łącznie dość dużo.
Nie pamiętam już nazwy ubezpieczyciela, ale jakiś z BM.
Chciałabym zmnieszyć koszty. Nie wiem tylko od czego zacząć; może od listy tych ubezpieczycieli akceptowanych przez BM .... Ale co dalej ? Mam się do któregoś z ubezpieczycieli zwrócić z prośbą o wycenę ubezpieczenia ?
Jak ktoś wie jak wygląda procedura - to proszę o informację.
Będę teraz robiła ponowną wycenę mieszkania ( oczywiście to kolejne 500 zł) w celu uniknięcia kolosalnej opłaty dotyczącej zabezpieczenia niskiego wkładu, dlatego chciałam przy tym aneksie załatwić sprawę niższego ubezpieczenia. Ale jak znam przebiegłość bankowców to nie uda mi się zmniejszyćkosztów związanych z aneksem do umowy, które to będę musiała ponieść dwukrotnie (2 x 200zł) .....
link this post Dodano w 23.06.2009
powiem Tobie tak -ubezpieczenie grupowe nieruchomości w PZU jest masakrycznie drogie a ja przepisałem się do UNIQA i płacę za pakiet rozszerzony rocznie 85 PLN a w BM płaciłem 40 PLN miesięcznie.
link this post Dodano w 26.06.2009
witam ja zmienialem na Hestie (wersja ubezpieczenia 1) w lutym tego roku, cenowo ok 100 zł mniej - płatne jednorazowo. Wczesniej dowiadywałem sie i wyglada to troche smiesznie ze strony millenium ... Warunki nowego ubezpieczenia nie moga byc gorsze od PZU, ubezpieczyciel musi byc honorowany przez Bank - to rozumiem ale , najpierw musialem podpisac umowe z hestia i dopiero bank po dostarczeniu im polisy i regulaminu ubezpieczenia podja decyzje czy pozwoli zerwac umowe z PZU - małe ryzyko... poza tym aneks do umowy 100 albo 150 zł ale w sumie się opłaca juz po roku... dodam tylko ze zakres za grosze w Hestii można zwiększyć (kradzież itp.) ... Ubezpieczenia na zycie nigdzie nie dostałem lepszej oferty od grupowego ubezpieczenia banku i PZU więc nie zmieniałem...
The author has edited this post (w 26.06.2009)
  • Statystyki: 37 Posty | 6512 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek