mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Spadek sreadu w DB

link this post Dodano w 14.09.2011

Witajcie, 

Dziś zauwąyłem że od poniedziałku 12-09 spadł spead  z poziomu 9,97% do 8,5%. To nadal sporo ale widać jakieś efekty ustawy. Oby tak dalej.

link this post Dodano w 20.09.2011
a od 19.09.2011 spadla marza w Citibanku z 3 na 2% (przelew do DB bezplatny) .. czyli konkurencja dla Alliora rosnie (1.71% spread + 5pln za przelew do DB). Czyli z Allioru do DB, sie oplaca przlewac kwoty powyzej 1724 PLN, a z Citi ponizej tejze.
link this post Dodano w 20.09.2011
Kali, a przelewałeś może bezpośrednio na rachunek kredytu? Za przyjęcie przelewu nie ma opłat. A jak koszty banku pośredniczącego, tzn DB Frankfurt?
link this post Dodano w 21.09.2011

Ferenc_Jozsef:
Kali, a przelewałeś może bezpośrednio na rachunek kredytu? Za przyjęcie przelewu nie ma opłat. A jak koszty banku pośredniczącego, tzn DB Frankfurt?

w citi mowia ze 0 PLN oplaty.. nie testowalem jeszcze (testowalem Alior tylko, bo mial lepsze ceny do tej pory)

https://www.online.citibank.pl/p/tanie_franki_w_citi_handlowy.do

link this post Dodano w 22.09.2011
ba.. dzis spadl spread na citi do 1.6 (zgodnie z tym co bylo pod linkiem powyzej)

nie rozumiem idei patrzenia na spread w innych bankach.

Dla nas liczy się kurs

sprzedaż:

citi 3,68 + 0 przelew

alior 3.69 (kantor) + 5 pln za przelew

internet 3,65 + 0 przelew

Wybór jest prosty

karrlos:

nie rozumiem idei patrzenia na spread w innych bankach.

Dla nas liczy się kurs

sprzedaż:

citi 3,68 + 0 przelew

alior 3.69 (kantor) + 5 pln za przelew

internet 3,65 + 0 przelew

Wybór jest prosty

jasne ze kurs a ten zalezy tez od spreadu i w razie gwaltownej przeceny zlotowki, to kurs bankowy jest stabliniejszy (zmieniany 1-2 razy dziennie) niz internet.

link this post Dodano w 09.11.2011
Jestem miło zaskoczony, ponieważ już ze 2 tygodnie minęło od przelewu CHF z citibanku na konto DB Frank, a kosztu banku pośredniczącego jak nie było tak nie widać.
W serwisach internetowych kurs może być ciut nizszy,, ale tak jak pisał Kali - zakupy w banku są elastyczniejsze niż niektóre serwisy w internecie. Teraz spróbowałem z citibankiem. Przelew szedł 2 dni, opcja ewentualnych kosztów - OUR.
link this post Dodano w 25.11.2011

Ciąg dalszy do posta jw.
Miłe zaskoczenie minęło.
Dokładnie po miesiącu od wykonania przelewu z opcją kosztów po stronie nadawcy (OUR) konto w citibanku zostało obciążone kwotą 11,42 CHF (za przelew 420 CHF na konto DB Frank).
Okazało się, że wprawdzie w tabeli opłat i prowizji jest zapis, że na DB Frank może spłynąć w miesiącu jeden przelew bez opłaty - ale zapomniano dodać, że wyłącznie po podpisaniu aneksu do umowy kredytowej i ustawieniu DB Frank jako konta do automatycznej spłaty. W innym wypadku - jak w standardzie oboiwązuje za przyjęcie przelewu opłata 30 zeta.

Muszę przyznać, że DB mnie w  tym miejscu podszedł. Na uwagę, że informacje w TOiP są niepełne, uzyskałem odpowiedź, że na stronie DB było info, że jeśli ktoś chce spłacać bezpłatnie w walucie na podstawie nowej ustawy - zapraszają do oddziału w celu podpisania aneksu.

Aneks z PLN na CHF powinien być bezpłatny. Ale jak potem będę chciał znowu zmienić, pewnie kasują

PS. Po przemyśleniu Tabeli prowizji i opłat złożyłem jednak reklamację.

The author has edited this post (w 26.11.2011)
  • Statystyki: 9 Posty | 197 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek