Witajcie,
Dziś zauwąyłem że od poniedziałku 12-09 spadł spead z poziomu 9,97% do 8,5%. To nadal sporo ale widać jakieś efekty ustawy. Oby tak dalej.
https://www.online.citibank.pl/p/tanie_franki_w_citi_handlowy.do
nie rozumiem idei patrzenia na spread w innych bankach.
Dla nas liczy się kurs
sprzedaż:
citi 3,68 + 0 przelew
alior 3.69 (kantor) + 5 pln za przelew
internet 3,65 + 0 przelew
Wybór jest prosty
jasne ze kurs
a ten zalezy tez od spreadu i w razie gwaltownej przeceny zlotowki, to kurs bankowy jest stabliniejszy (zmieniany 1-2 razy dziennie) niz internet.
Ciąg dalszy do posta jw.
Miłe zaskoczenie minęło.
Dokładnie po miesiącu od wykonania przelewu z opcją kosztów po stronie nadawcy (OUR) konto w citibanku zostało obciążone kwotą 11,42 CHF (za przelew 420 CHF na konto DB Frank).
Okazało się, że wprawdzie w tabeli opłat i prowizji jest zapis, że na DB Frank może spłynąć w miesiącu jeden przelew bez opłaty - ale zapomniano dodać, że wyłącznie po podpisaniu aneksu do umowy kredytowej i ustawieniu DB Frank jako konta do automatycznej spłaty. W innym wypadku - jak w standardzie oboiwązuje za przyjęcie przelewu opłata 30 zeta.
Muszę przyznać, że DB mnie w tym miejscu podszedł. Na uwagę, że informacje w TOiP są niepełne, uzyskałem odpowiedź, że na stronie DB było info, że jeśli ktoś chce spłacać bezpłatnie w walucie na podstawie nowej ustawy - zapraszają do oddziału w celu podpisania aneksu.
Aneks z PLN na CHF powinien być bezpłatny. Ale jak potem będę chciał znowu zmienić, pewnie kasują ![]()
PS. Po przemyśleniu Tabeli prowizji i opłat złożyłem jednak reklamację.
Nie należysz do tej społeczności?
Użyj swojego konta z innego serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
05.02.2009
polski