mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Zmiana Regulaminu Kredytowania

link this post Dodano w 15.09.2011

Witam,

wraz z ostatnim wyciagiem otrzymaliśmy zmianę Regulaminu, którego oczywiście można nie zaakceptować i w rezultacie wypowiedzieć umowę kredytu...

Macie jakieś uwagi?

Nas niepokoją trochę zapisy § 15 (renegocjowanie przez bank warunków kredytu i dodatkowe zabezpieczenia).

Pozdrawiam.

The author has edited this post (w 15.09.2011)

Mysle że to początek wydojenia klientów którzy brali kredyt przy LTV<80% którym nie moga odnowić Ubezpieczenia Niskiego Wkładu bo go niemieli podczas brania kredytu a na dzień dzisiejszy waroś kapitąłu do spłacenia prawyzsza nawet 100% wartosci nieruchomości (LTV>80%) po to by zaproponowac UNW(Ubezpieczenie Niskiego Wkładu). Lub też bedziemy musieli ponieść koszty związane z zabezpieczniem dodatkowym a to wynieść może około 500 rzeczoznawca + 200 wpis do hipoteki. Niestety 

Podpunkt a) jest własnie o tym cytuje 

W przypadku gdy w okresie obowiązywania umowy kredytu :

Zwiekszeniu o conajmniej 10% zwiekszy się LTV bank może renegocjowac umowe hehe. wiec mozemy się spodziewac nawet podniesienia marży.

punkt b:  nastapi pogorszenie sytuacji finansowej obniżającego jego zdolnośc kredytowa w wyniku utraty lub zmiejszenia o conajmniej 10 % lub w wyniku zwiekszenia sie obciązeń finasowych o co najmniej 4%.

Nawet urodzenie dziecka może byc zinterpretowane jako obniżenie zdolności wieć zmiana.

Czekam więc za 2 miechy pewno do mnie przyjda. chyba że franek spadnie (trzeba czakać na CUD)

The author has edited this post (w 15.09.2011)
Bank może:
1) renegocjować warunki umowy kredytu, i/lub
2) zażądać ustanowienia dodatkowego prawnego zabezpieczenia kredytu i/lub
3) zlecić na koszt Kredytobiorcy zbadanie stanu prawnego i technicznego oraz określenia wartości rynkowej nieruchomości stanowiącej przedmiot zabezpieczenia, a Kredytobiorca zobowiązuje się udostępnić osobie upoważnionej przez Bank przedmiot zabezpieczenia w celu wykonania ww. czynności
w przypadku, gdy w okresie obowiązywania umowy kredytu:
a) zwiększeniu, o co najmniej 10% w porównaniu do wysokości ustalonej na dzień zawarcia umowy kredytu, ulegnie poziom LTV, o którym mowa w umowie kredytu, rozumiany jako stosunek salda zadłużenia kredytu wyrażonego w PLN do wartości nieruchomości stanowiącej przedmiot zabezpieczenia hipotecznego kredytu i/lub,
b) nastąpi pogorszenie się sytuacji finansowej Kredytobiorcy w stosunku do wartości dotychczasowej obniżające jego zdolność kredytową w wyniku utraty lub zmniejszenia się o co najmniej 10% dochodów stanowiących źródło spłaty udzielonego kredytu lub w wyniku zwiększenia się obciążeń finansowych Kredytobiorcy z tytułu posiadanych zobowiązań o co najmniej 4%,
c) nastąpi zagrożenie terminowej spłaty kredytu w ten sposób, że Kredytobiorca
opóźnia się z zapłatą co najmniej dwóch wymagalnych płatności i/lub
d) wystąpiły szkody spowodowane żywiołami (np. powódź, huragan itp.) na obszarze, na którym zlokalizowana jest nieruchomość stanowiąca przedmiot zabezpieczenia, obniżające wartość rynkową tych nieruchomości o co najmniej 10% w stosunku do wartości przyjętej tytułem zabezpieczenia.
link this post Dodano w 21.09.2011

To zaraz... pomimo umowy kredytowej którą podpisałem z bankiem i w której ani słowa nie ma o kosztach dodatkowych w postaci dodatkowego UNW bANK może zedrzeć ze mnie te opłaty.

W jakimś chorym kraju żyjemy...

link this post Dodano w 23.09.2011
Od 1 października 2011 to już TAK 
link this post Dodano w 25.09.2011
Tyle, że takie zapisy były już w poprzednich regulaminach i to dosłownie takie. Tyle, że w innych punktach.
link this post Dodano w 26.09.2011
A i owszem,były ale teraz zostały doprecyzwane o konkretne wartości procentowe. Troche to niepokojące , szczególnie te w kwestii renegocjacji warunków umowy.
link this post Dodano w 26.09.2011

pablo.nowak:
A i owszem,były ale teraz zostały doprecyzwane o konkretne wartości procentowe. Troche to niepokojące , szczególnie te w kwestii renegocjacji warunków umowy.

Dokladnie, w ten sposob moga robic co chca, kiedy chca i jak chca... i tak przez 30lat, kuurrrr# mać.

Złodzieje i nic więcej...

Poskarżyłem się na:

info@federacja-konsumentow.org.pl

Ciekawe co odpowiedzą. Wam też polecam

Co mnie najbardziej irytuje to fakt, ze w umowie kredytowej nie mam ani slowa o zabezpieczeniu brakujacego wkladu (bo w chwili zawierania umowy parametr LTV <0,8) - a teraz z nagła zechcą zedrzeć ze mnie te pieniądze...

Złodziejstwo w biały dzień.

link this post Dodano w 27.09.2011
Mi się wydaję i sprawdzałem, że to dokładnie te same zapisy. Nic poza numerem paragrafu się nie zmieniło.
link this post Dodano w 27.09.2011

Witam,

właśnie dziś dostałam z banku powiadomienie o zmianie niektórych postanowień w regulaminie z dniem 1 października.

Ludzie niech ktoś to sprawdzi... przecież to jest chore jak można zmienić umowę w trakcie jej trwania.

Może ktoś jest prawnikiem, albo może zasięgnąć języka... dajcie znać czy to jest zgodne z prawem!!!

• Statystyki: 19 Posty | 833 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek