mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Możliwa spłata w PLN mimo aneksu do CHF ?

link this post Dodano w 16.09.2011

Witam

Według ustnych zapewnień doradcy hipotecznego w Polbanku, po podpisaniu aneksu zawsze mogę zrobić przelew z konta PLN na nowe konto CHF -kupując w ten sposób franki po kursie obowiązującym w Polbanku. Otrzymałem także twierdzącą odpowiedź na moje pytanie – podobno można podejść do kasy z gotówką w PLN i wpłacić je na konto CHF -oczywiście również po kursie sprzedaży CHF obowiązującym w danym momencie w Polbanku.

Jeśli tak jest, to w zasadzie aneks nic nie zmienia w sensie spłaty w złotówkach.

Czy ktoś może potwierdzić albo zaprzeczyć tym informacjom (np. poprzez zakup jednego franka drogą elektronicznego przelewu wewnętrznego na nowe konto w CHF -oczywiście, jeśli jest już ktoś po podpisaniu aneksu).

Pozdrawiam
Wojtek

link this post Dodano w 19.09.2011

praktycznie jeszcze tego nie sprawdzałam, ale ponoć tak to działa. Tak powiedziała nam pani od kredytów hipotecznych.

Generalnie podpisujac aneks, ze spałacamy w CHF nic nie tarcimy, bo jesli nie uda nam sie zakupic z jakiegos powodu franków, to po prostu mamy ratę jak dotychczas.

link this post Dodano w 19.09.2011

Tak w istocie jest, tyle że jednak w aneksie pojawił się zapis o ewentualnej spłacie w złotych, czyli tak jak obecnie, potrzebny jest ponowny aneks który z kolei może być już płatny.

Wszystkie techniczne aspekty tej sprawy są tak jak piszecie powyżej, jednak na papierze bank umieścił zapis który ma za zadanie różnicować kwestię spłaty w PLN i CHF.

To pokazuje, jak traktuje klienta, bo skoro w zapisach aneksów odpłatnych, klient mógł zmieniać sposób spłaty raz na 12 miesięcy nieodpłatnie, to w przypadku aneksów z ustawy, już tej furtki nie ma.Lecz wręcz przeciwnie jest mała kłoda pod nogi.Która świadczy o niechęci banku do tego typu rozwiązań.

Pozdrawiam

Arciz

link this post Dodano w 22.09.2011
no i tu się zgadza kolejny aneks gdybysmy chcieli ponownie wrócić do spłaty w PLn to wydatek 500 zł...
link this post Dodano w 07.10.2011

Witam

Czyli podsumując jeżeli podpiszę Aneks na spłatę w CHF to spłacam sobie kredyt zakladając konto walutowe w banku A i robię przelew na konto CHF w polbanku a jeżeli z jakiegos powodu nie kupię CHF to mogę podejść do kasy i złotówkami wpłacic odpowiednią kwotę,  oczywiście Polbank przelicza po swoim kursie.

A gdybym chciał wrócić tylko do spłaty w PLN jak dotychczas to muszę podpisać aneks i zapewne wydatek  500 zł.

A przy okazji Polbank nie pobiera płaty gdy zlecę przelew z banaku  do polbank

link this post Dodano w 01.12.2011

Witam,

Ja uzyskałem jeszcze lepszą informację w Polbanku: jeśli na koncie CHF nie będzie odpowiedniej ilości franków to bank pobierze ratę z konta PLN. Nie wierzę im jak psom ale cały personel oddziału (3 osoby) zapewniały mnie, że tak właśnie będzie

Wolę nie próbować

link this post Dodano w 01.12.2011
Tak jest... Jak nie zdążysz przelać franków na konto CHF lub wiesz że nie dojdą (wiadomo ile trwa księgowanie) róbcie przelew na konto PLN i wtedy z niego ściągną oczywiście po polbankowym kursie. Przetestowane.
link this post Dodano w 05.01.2012
Tak jest, ale mi kobitka powiedziała, że automatyczna spłata odbywa się zawsze na koniec miesiąca. Za okres od dnia w którym miałeś spłacic ratę do końca miesiąca (czyli ta automatyczna spłata z rachunku złotówkowego) zapłacisz dodatkowo odsetki (coś koło 15% chyba). Wiec jak masz spłatę np 15 to za kolejne około 15 dni policzą odsetki i dopiero ściągna kase.
link this post Dodano w 05.01.2012

bylem w sprawie aneksu przed nowym rokiem i mi kobieta powiedziala, ze jak nie bedzie srodkow na koncie chf a beda na pln to zostana pobrane stamtad w dniu raty bez dodatkowych kosztow. nie byla zbyt przekonywujaca w tym co mowila, wiec to wymaga weryfikacji.

link this post Dodano w 11.01.2012
jutek30:

bylem w sprawie aneksu przed nowym rokiem i mi kobieta powiedziala, ze jak nie bedzie srodkow na koncie chf a beda na pln to zostana pobrane stamtad w dniu raty bez dodatkowych kosztow. nie byla zbyt przekonywujaca w tym co mowila, wiec to wymaga weryfikacji.

Zapewniam was że tak nie będzie . Przetestowałem to na włsnej skórze (http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.107675:1 ).

Jeżeli masz spłacać w CHF to masz 3 opcje:

1 Przychodzisz z frańciszkami do kasy
2 Przelew z banku zewnętrznego na konto frańciszkowe w polbąku.

3 (nie przetestowana przezemnie) "Przelew na własne konto w polbąku" i z konta mistrzowskiego w PLN robisz przelew na konto CHF i przeliczaja ci kursie polbąkowym.

• Statystyki: 10 Posty | 346 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek