mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Jak to jest z tym rachunkiem technicznym w CHF??

link this post Dodano w 09.10.2011
goluszysko:

czy mozesz rozwinac mysl o spreadach w nosie?:)----po prostu nie kupuję w banku waluty.

czy przelewasz franki na konto techniczne i dziala to bez problemu -? ----tak

wlasnie dokonalem swojego pierwszego przewalutowania i cxzekam az minie 11 pazdziernika i czy Nordea sciagnie dodsatkowo pieniadze z rachunku w PLN czy zadowoli sie dokladnie wyliczona sumka na rach technicznym.

czy wiadomo kiedy KF wypusci swoj przewalutownik:)?------nie mam takiej wiedzy.

ps. w dniu raty nie trzymam PLN na rachunku , tyko odliczone franki na technicznym , też jestem ciekaw co zrobią w przypadku dostępności PLN i franków , daj znać jak przetestujesz.

link this post Dodano w 12.11.2011
Witam!W dniu 10.11 pierwszy raz spłaciłem ratę kredytu we CHF bez podpisywania aneksu.Na koncie w ZŁ była kasa.Bank pobrał z konta w CHF franki kupione w internetowym kantorze.Polecam tą formę spłaty kredytu i czekam na wymianę na kf.pl.Pozdrawiam!!!
link this post Dodano w 01.12.2011

Witam,

właśnie zamierzam dokonać spłaty kredytu w CHF bezpośrednio kupując samemu franki w kantorze internetowym i przelać je bezpośrednio na rachunek walutowy w Nordei.

Jestem po krótkiej wymianie korespondencji z bankiem oraz po zasięgnięciu opinii Rzecznika Praw Konsumenckich (bezpłatna,telefoniczna porada).

W odpowiedzi na moją wiadomość bank mi odpisał :

".....Zaznaczam tylko, iż jest to rachunek techniczny, istnieje możliwość przelewania środków na niego, wpłacania gotówki, ale w chwili kiedy zaistnieje potrzeba przelania z niego środków na inny rachunek przez NetBank – to niestety nie będzie takiej możliwości.  Taką operację może Pan dokonać tylko w placówce Nordea Bank.

Mając na uwadze wygodę, zaproponowałam Panu otwarcie bezpłatnego rachunku walutowego...."

Konkluzja: nie ma żadnego wymogu podpisywania jakichkolwiek dodatkowych porozumien/aneksów itp. a wpłaty można dokonywać w dowolnej formie na dotychczasowy rachunek walutowy.

W razie dodatkowych informacji zapraszam na mój adres mailowy: tdepka@gmail.com.

Pozdrawiam

PS. W dniu dzisiejszym dokonałem zakupu franków o 16groszy taniej niż miałoby to miejsce w banku. Oszczędność - 68pln.

link this post Dodano w 03.12.2011
Bardzo dobra informacja.
link this post Dodano w 25.01.2012

Witam,

a tak z ciekawosci, nordea nie bedzie probowac pobierac oplaty za przyjecie kwoty w CHF na rachunek techniczny z konta kantoru internetowego? Czy mogą pobierac oplate, jezeli kantor internetowy nie ma konta walutowego u nich tylko w innym banku?

Pzdr

WP

link this post Dodano w 02.02.2012

Witam,

Czy Nordea nie będzie się "czepiała" i nie będzie nękała mnie jakimiś pismami, anekasami jak zaczne spłacać samemu za pomocą kantoru ninternetowego i rachunku technicznego (bez podpisywania) czegokolwiek. 

Czy faktycznie tak można robić??

Pozdrawiam,

Rafał

link this post Dodano w 02.02.2012

Nie, nie widzimy takiego zagrożenia.

Dodatkowo w inkantor.pl koszt przelewu do banku Nordea nie występuje dla klienta a przelew jest księgowany na Państwa walutowych rachunkach technicznych/lokacyjnych kredytu, jako przelew wewnętrzny w banku Nordea.

Opracowany przez nas wzór pisma do banku znajdziesz na tej stronie https://www.inkantor.pl/index.php/zlecenie-stale-splaty-rat--bedziemy-pamietac-za-ciebie 

Jeżeli Nordea zaproponuje Ci złożenie wniosku ale na swojej formatce KONIECZNIE przeczytaj przed podpisaniem, mogą niestety znajdować się tam zapisy wykraczające o to, o co się zwracasz w w przygotowanej przez nas formatce pisma (zmiana waluty spłaty kredytu - i nic więcej) a tak byćw naszej ocenie nie powinno.

W przypadku zaistnienia powyższej sytuacji i wątpliwości prosimy o kontakt mailowy na adres fundacjakupfranki@gmail.com 

link this post Dodano w 03.02.2012

Wg. części ogólnej umowy algorytm jest następujący:

1. Pobranie środków z konta technicznego walutowego

2. Jak brakuje pobranie środków z konta technicznego złotówkowego

3. Jak brakuje pobranie środków z konta osobistego

4. Jak brakuje pobranie przy najbliżeszej okazji i naliczanie odsetek.

Podpisanie aneksu w praktyce skutkuje skasowaniem kroków 2 i 3, co w przypadku awarii (oops, zapomniałem zapłacić raty) raczej nie jest najlepszym wyjściem.

Tak więc Nordea nie będzie robić problemów. Algorytm przetestowałem jeszcze przed wejściem w życie ustawy antyspreadowej (miesiac wcześniej) i żałuję, że nie robiłem tak od początku.

link this post Dodano w 14.02.2012

Ja bede walczyl wplacilem CHF nie pojawily sie na koncie technicznym czyli tam gdzie zostaly skierowane a na bieżacym w zlotowkach! czyli bank kupil sobie moje franki po 3,32 PLN i sprzedal mi je natychmiast po 3,59 wszystko bez mojej zgody wiec cala operacja psu na bude a i przez telefon nie chca mi powiedziec co sie stalo mimo ze widac jak na dloni ze mnie orzneli na starcie ksiegujac kreatywnie co w jednej sekundzie pozbawilo mnie czesci frankow bo przelalem franki i mam franki tyle ze odpowiednio mniej !!!

link this post Dodano w 14.02.2012

jaja normalnie.....bo nie rozumiem, przelałes CHF na techiczne i masz na nim mniej niz przelałeś??

ja przymierzałem sie od przyszłego miesiąca wpłacać CHF na techniczne, ale ten post mnie trochę zaniepokoił

• Statystyki: 24 Posty | 481 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek