mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Skrócenie okresu kredytowania

link this post Dodano w 26.09.2011

Witam,

chciałbym poznać wasze zdanie na temat stosowanego przez nasz bank "tricku". Podejrzewam, że u innych kredytobiorców działa to tak jak u mnie.

Bank gdy zaczął maleć LIBOR, zamiast zmniejszać ratę w CHF skrócił okres kredytu. W rezultacie co miesiąc około 80% mojej raty idzie na kapitał a reszta na odsetki. Ostatecznie skutkuje to mniejszymi odsetkami, gdyż co miesiąc dość znacząco zmniejsza się zaciągnięty kapitał. Ale przy obecnych kursach w przeliczeniu na złotówki rata jest dość duża więc dużo złotówek idzie na kredyt.

Uważacie że taka praktyka jest dla nas kredytobiorców faktycznie opłacalna?

Od znajomych, którzy mają kredyty w innych bankach wiem że u nich tak nie ma. W DB można złożyć aneks (chyba za 250 zł) i wydłużyć okres kredytu, co zmniejszy wysokość raty w CHF. Jednocześnie sprawi że będzie spłacać mniej kapitału a gdy LIBOR zacznie rosnąć to rata razem z nim.

Nie chce żeby wyszło że szukam dziury w całym Po prostu jestem ciekawy co inni o tym myślą

Zapraszam do dyskusji

songoku

Hej,

Moim zdaniem nie jest to (dla mnie, kredytobiorcy) korzystne. W skrócie, gdybym chciał brać kredyt na 20 lat a nie na trzydzieści, wziąłbym na 20, a nie na 30 - to a propos uzasadniania przez DB, że w gruncie rzeczy to jest opłacalne dla klienta, bo dzięki temu mechanizmowi krócej spłaca kredyt.

W tym wątku jest wpis streszczający moją historię ze skróconym okresem kredytowania:

http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.75993:5

Wniosek: za każdym razem będziesz musiał podpisać aneks do umowy, który nic w niej nie zmienia, a którego koszt ma ograniczyć (i ogranicza) ingerencje klienta, a co za tym idzie zmniejszanie miesięcznych wpływów DB.

Pozdrawiam,

http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.75993:5

Spójrz na wymianę myśli z Nestoranto w tym wątku. Ja mam raty malejące, w przypadku rat stałych, skrócenie okresu kredytowania - to mniejsze odsetki, zwłaszcza że płaci się w przypadku takiego kredytu - odsetki od odsetek. Moim zdaniem nie ma sensu teraz wydłużać, ewentualnie można w tym temacie pomysleć, jak znacznie wzrośnie LIBOR, a tym samym rata.
Pytanie zasadnicze jest w każdym przypadku takie - czy z daną wysokością raty po przeliczeniu na PLN można przeżyć

Nevertheless - każdy zrobi tak jak lubi. Ja byłbym za zmniejszeniem całkowitych odsetek.

A ciekawi mnie właśnie to, czy kiedy Libor rośnie, bank wydłuża okres kredytowania automatycznie?

The author has edited this post (w 27.09.2011)

Kiedys sie o to dopytywalem w banku, powiedzieli, mi ze taki maja system , opiekun powiedzial, tez ze mozna zlozyc wniosek o przywrocenie pierwotnego teminu splaty, czyli zminiejszenia raty, ale przy najblizszej aktualizacji liboru, znow system skroci z automatu okres i znow trzeba bedzie wniosek wystawiac. Nie weryfikwoalem tej info z odzialu, ale gosc co mi o tym mowil, wygladal na ogarnietego i wiedzial co mowi

Co do innych bankow (wg mojego wywiadu) to tylko DB tak ma ze skraca okres nie rate.

Odnosnie oplacalnosci to wiecie ... najlepiej w ogole nie brac kredytu .. ja z checia bym powrocil do pierwotnego okresu, bo srednio chce mi sie nadplacac kapital przy takich kursach, ale skoto nie ma na to rozwiazania .. to to olalem.

link this post Dodano w 27.09.2011

Tak, ja narazie też się bardzo tym nie przejmowałem. Bo jednak fakt jest faktem że przy takim rozwiązaniu odsetki będą mniejsze.

Teraz zastanawiam się czy nadpłacając teraz kapitał po takich wysokich kursach, nie wyjdzie mi to więcej niż oszczędność na odsetkach.

Ale patrząc całościowo to chyba nie ma właściwej odpowiedzi na moje wątpliwości

Przy tym obecnym układzie wzrost LIBOR'u nie od razu spowoduje wzrost raty najpierw będą wydłużać okres kredytowania aż do pierwotnych 30 lat. Potem zacznie rosnąć rata. Jeżeli teraz skórce okres to wzorst LIBOR'u natychmiast spowoduje wzrost raty.

Zgadzam się, że podstawowa kwestia to czy da się wytrzymać obecne koszty w złotówkach czy nie.

Myślę że jednak poczekam i zdecyduje się na to wydłużenie jak już naprawdę będę musiał. A wtedy napewno spróbuje negocjacji jak opisał teiksef.Dzięki za to info

link this post Dodano w 29.09.2011
Ferenc_Jozsef:

A ciekawi mnie właśnie to, czy kiedy Libor rośnie, bank wydłuża okres kredytowania automatycznie?

jeszcze tego nie "testowalem" ale zgodnie z umowa i jej interpretacja system bedzie automatycznie wydluzal okres splaty az osiagnie date podana pierwotnie w umowie...potem rosnie wysokosc raty

link this post Dodano w 29.09.2011
... a ja już to testowałem i działa dokładnie jak piszesz, czyli ponownie wydłuża się automatycznie okres kredytowania.
link this post Dodano w 06.01.2012

ja mam kredyt w euro.

Zajrzałam do tego wątku,bo obserwując EURIBOR spodziewałam się zmniejszenia oprocentowania ,a co za tym idzie zmniejszonej następnej raty kredytu i tu zdziwko,gdyż rata pozostała bez zmian ino okres kredytowania skrócono o 1 rok i 3 mce.

Ucieszyłam się ,gdy zobaczyłam tutaj ten wątek,bo stąd już nie raz dowiedziałam się co zrobić z niegrzecznym bankiem by nie dać się oszukać.

Ale...

Po prawie dwóch latach spłacania kredytu zaciągniętego na 30 lat i już kilku perypetiach z Db i po niejednokrotnym śledzeniu Umowy Kredytowej 'punkt po punkcie' w szoku jestem jak ona jest skontruowana! Miałam się kłócić,że ja sobie nie życzę może takiego obrotu sprawy czy coś ,ale chyba nie za bardzo mam jak,gdyż tam wszystko przewidziano.

I tak, dowiaduję ,że:

-wysokość raty równej skonstruowano tak, by UMOŻLIWIĆ kredytobiorcy spłatę kredytu w okresie Kredytowania (acha,acha)

-w przypadku zmiany oprocentowania kredytu rata równa pozostanie na niezmienionym poziomie,a odpowiedniemu dopasowaniu ulega Data Zwrotu (taak? przecież dotychczas się zwiększała only)  ,z tym,że w przypadku gdyby to dopasowywanie wykroczyłoby poza Datę Zwrotu, wówczas dopiero kwota raty wzrośnie O NIEZBĘDNE MINIMUM i to wszystko po to aby UMOŻLIWIĆ kredytobiorcy spłatę kredytu do Daty Zwrotu 

i to tyle

szkoda,że przez tą wyższa ratę nie spłacę szybciej kapitału ,gdy odsetki w tej racie wynoszą ponad 60 % całej raty , za chwile wzrośnie % ,najpierw nadgonią Datą Zwrotu a potem powróca do poprzednich praktyk...

jaki człowiek jest ciemny, gdy podpisuje umowę z bankiem...weź

az mi głupio 

link this post Dodano w 06.01.2012

Aleksiejka, daj spokój. Zawsze pierwszy raz jest najtrudniej
Większość z poruszanych tematów da sie odnieść bezpośrednio do EUR - np przelewy na rachunek techniczny - jak masz dotęp do waluty taniej w innym banku, a nie chcesz DB płacić za przelewy przychodzace w EUR.

A kredyty z równą ratą nigdy nb. mi się nie podobały. Moze masz mmożliwośc taki aneks podpisać, że przejdziesz na malejące?

link this post Dodano w 02.04.2012

Witam

Jak myślicie, co jest dla nas bardziej opłacalne przy kredycie ze stałymi ratami,

spłacanie wysokiej raty ze skróconym okresem spłaty np. z 25 lat do 17tu,
czy podisanie aneksu wydłużającego okres spłaty do 25lat i dodatkowe miesięczne przelewanie "zaoszczędzonej" kwoty jako wcześniejszą spłatę czyli jako spłątę części kapitałowej kredytu?

Mam wątpliwości czy DB przelicza ponownie koszt kredytu, myślę tu o odjęciu marży za brakujące 8 lat.

Ktoś wie jak to sprawdzić lub przeliczyć?

• Statystyki: 11 Posty | 149 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek